Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11810
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГребельник, Оксана Петрівна-
dc.contributor.authorHrebelnyk, Oksana-
dc.contributor.authorЗагоруй, Людмила Петрівна-
dc.contributor.authorZagoruy, Ludmila-
dc.contributor.authorКалініна, Галина Петрівна-
dc.contributor.authorKalinina, Galina-
dc.contributor.authorКульбаченко, Юлія Леонідівна-
dc.contributor.authorKulbachenko, Julia-
dc.contributor.authorАндрійчук, Андрій-
dc.contributor.authorAndriіchuk, Andrii-
dc.contributor.authorМазур, Тетяна Григорівна-
dc.contributor.authorMazur, Tetyana-
dc.contributor.authorЦебро, Анастасія-
dc.contributor.authorTsebro, Anastasia-
dc.date.accessioned2024-06-17T09:35:10Z-
dc.date.available2024-06-17T09:35:10Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationДослідження якості безлактозного молока за зберігання / О. П. Гребельник , Л. П. Загоруй, Г. П. Калініна та ін. // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології.- 2024.- Т.26, №101.- С. 171-176. doi: 10.32718/nvlvet-f10125uk_UA
dc.identifier.issn2519–268X-
dc.identifier.issn2707‐5885-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11810-
dc.descriptionNew food trends have appeared in today's conditions, aimed at fast food establishments. Their assortment includes drinks that include drinking milk. In connection with many consumers with lactase deficiency, drinking lactose-free milk in beverages is proposed. This component is used in small quantities and periodically, provoking its storage in open packaging and the possible risks of reducing its quality. The work aimed to study the quality indicators of drinking lactose-free milk during storage in open packaging under different temperature conditions. For this purpose, lactose-free drinking milk of LLC “Organic Milk”, LLC “Milk Company “Halychyna”, PJSC “Yuriya”, LLC “Lustdorf” was studied. Drinking milk from LLC “Organic Milk”was chosen as the control. The organoleptic and physicochemical indicators of the studied samples in open packaging under storage conditions were investigated: 4 ± 2 ℃ (conditions of a household refrigerator) and 18 ± 2 ℃. The analysis of the investigated milk samples revealed the compliance of their quality indicators with the regulatory documentation. A special feature of lactose-free types of milk is the sweet taste due to the presence of glucose and galactose in their composition. The analysis of sensory properties by the flavor method showed that no negative descriptors regarding color and consistency characteristics were found. There are insignificant values of negative characteristics according to taste descriptors. In the storage process under the first emperature regime, the studied samples of lactose-free milk had normalized organoleptic and physicochemical ndicator values for 120 hours. A slight deterioration of the “outside” descriptor at the end of the storage period was detected (up to 0.11 for sample 3). When stored in conditions of 18 ± 2 ℃, the normalized values of the quality indicators of the samples are kept for 48 hours, after which the latent phase of growth and development of microorganisms begins. This causes an increase in titrated acidity and a decrease in sensory properties. Significant changes in titrated acidity were detected for control and 1 sample after 48 hours of storage; for others – at the end of the storage period. An increase in the values of descriptors, “outside”: for control and samples 1 and 2 by 0.11; for sample 3 by 0.17. Thus, the researched types of lactose-free drinking milk have stable quality indicators during storage in open packaging at a temperature of 4 ± 2 ℃.uk_UA
dc.description.abstractВ умовах сьогодення з’явилися нові тенденції харчування, спрямовані на заклади швидкого харчування. До їхнього асортименту yалежать напої, до складу яких входить молоко питне. У зв’язку зі значною кількістю споживачів з лактазною недостатністю пропонується використання у напоях питного безлактозного молока. Цей компонент застосовується у невеликій кількості і періодично, що провокує його зберігання у відкритому пакуванні та можливе виникнення ризиків зниження його якості. Метою роботи було дослідження якісних показників молока питного безлактозного впродовж зберігання у відкритому пакуванні за різних температурних умов. Для цього було досліджено молоко питне безлактозне ТОВ “Органік Мілк”, ТОВ “Молочна компанія “Галичина”, ПрАТ “Юрія”, ТОВ “Люстдорф”. За контроль було обрано молоко питне ТОВ “Органік Мілк”. Було досліджено органолептичні та фізико-хімічні показники досліджуваних зразків у відкритому пакуванні за режимів зберігання: 4 ± 2 ℃ (умови побутового холодильника); 18 ± 2 ℃. Аналіз досліджуваних зразків молока виявив відповідність їх якісних показників нормативній документації. Особливістю безлактозних видів молока є солодкий смак, обумовлений наявністю у їхньому складі глюкози та галактози. Аналіз сенсорних властивостей методом флейвору показав, що за характеристиками кольору та консистенції значення негативних дескрипторів не виявлено. Наявні незначні значення негативних характеристик за смаковими дескрипторами. У процесі зберігання за першого температурного режиму досліджувані зразки безлактозного молока мали нормовані значення органолептичних та фізико-хімічних показників упродовж 120 годин. Виявлено незначне погіршення дескриптора “сторонній” на кінець терміну зберігання (до 0,11 для зразка 3). За зберігання в умовах 18 ± 2 ℃ нормовані значення показників якості зразків зберігаються 48 годин, після чого розпочинається латентна фаза росту і розвитку мікроорганізмів. Це спричиняє підвищення титрованої кислотності та зниження сенсорних властивостей. Суттєві зміни титрованої кислотності виявляли для зразків контроль і 1 через 48 годин зберігання; для інших – на кінець терміну зберігання. Виявлено підвищення значень дескрипторів, “сторонній”: для контролю та зразків 1 і 2 на 0,11; для зразка 3 на 0,17. Таким чином, досліджувані види питного безлактозного молока мають стабільні якісні показники впродовж зберігання у відкритому пакуванні за температурного режиму 4 ± 2 ℃.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицькогоuk_UA
dc.relation.ispartofseriesХарчові технології;-
dc.subjectпитне белактозне молокоuk_UA
dc.subjectlactose-free drinking milk,uk_UA
dc.subjectорганолептичні властивостіuk_UA
dc.subjectorganoleptic propertiesuk_UA
dc.subjectпрофіль флейворуuk_UA
dc.subjectflavor profileuk_UA
dc.subjectдескриптори,uk_UA
dc.subjectdescriptors,uk_UA
dc.subjectфізико-хімічні властивостіuk_UA
dc.subjectphysicochemical propertiesuk_UA
dc.subjectтитрована кислотністьuk_UA
dc.subjecttitrated acidity,uk_UA
dc.subjectзберігання.uk_UA
dc.subjectstorageuk_UA
dc.titleДослідження якості безлактозного молока за зберіганняuk_UA
dc.title.alternativeStudy of the quality of lactose-free milk during storageuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc637.141.3:637.044uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/nvlvet-f10125-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
doslidzhennia_yakosti_bezlaktoznoho.pdf622,9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.