Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10906
Title: | Розвиток збудника борошнистої роси у посівах сортів та сортосумішей пшениці озимої м’якої в умовах Лісостепу України |
Other Titles: | Development of the powdery mildew pathogen in crops of varieties and varieties of winter soft wheat in the conditions of the forest-steppe of Ukraine |
Authors: | Панченко, Тарас Валентинович Panchenko, Taras Горновська, Світлана Володимиорівна Hornovska, Svitlana Правдива, Людмила Анатоліївна Pravdyva, Lyudmila |
Keywords: | пшениця озима м’яка, сорти, сортосуміші, борошниста роса, ураження рослин, висота рослин;soft winter wheat, varieties, variety mixtures, powdery mildew, plant damage, plant height |
Issue Date: | 28-Mar-2024 |
Publisher: | Білоцерківський національний аграрний університет |
Citation: | Панченко Т.В., Горновська С.В., Правдива Л.А. Розвиток збудника борошнистої роси у посівах сортів та сортосумішей пшениці озимої м’якої в умовах Лісостепу України. Аграрна освіта і наука: досягнення та перспективи розвитку: матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції (Біла Церква, 28 березня 2024 р.). Біла Церква: БНАУ, 2024. С. 265-268. |
Abstract: | За результатами досліджень сортів пшениці озимої м’якої та створених на їх основі сортосумішей виявлено, що досліджувані сорти мають різну стійкість до захворювання борошнистою росою, у більш високорослих сортів виявлено вищий відсоток ураженості листя та стебел. Суміші сортів були більш стійкими до збудника борошнистої роси, найкраще зарекомендувала себе чотирьох компонентна суміш – 1,85% та 3,11% ураженості борошнистою росою у фази виходу в трубку та виколошування. |
Description: | According to the results of the research of winter soft wheat varieties and variety mixtures created on their basis, it was found that the studied varieties have different resistance to powdery mildew disease, taller varieties have a higher percentage of damage to leaves and stems. Mixtures of varieties were more resistant to the pathogen of powdery mildew, the four-component mixture proved to be the best - 1.85% and 3.11% affected by powdery mildew in the phases of emergence into the tube and tillering. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10906 |
metadata.dc.identifier.udc: | 632.25:633.111"324"(477.4) |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tezy_agrar_osvit_nauk_28.03.2024.pdf | 6,07 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.