Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10439
Title: Зміна показників якості зерна сортів пшениці озимої залежно від площі прапорцевих і підпрапорцевих листків
Other Titles: Changes in grain quality indicators of winter wheat varieties depending on the area of flag and sub-flag leaves
Authors: Панченко, Тарас Валентинович
Panchenko, Taras
Новохацький, Микола Леонідович
Novokhatskyi, Mykola
Самойлик, Майя Олександрівна
Samoilyk, Maiia
Keywords: площа прапорцевих та підпрапорцевих листків, пшениця озима, сорт, вміст клейковини у зерні, пружність клейковини;area of flag and sub-flag leaves, winter wheat, variety, gluten content in grain, elasticity of gluten
Issue Date: 15-Mar-2024
Publisher: ДС «Маяк» ІОБ НААН
Citation: Панченко Т.В., Новохацький М.Л., Самойлик М.О. Зміна показників якості зерна сортів пшениці озимої залежно від площі прапорцевих і підпрапорцевих листків // Аграрна наука і освіта: історичний екскурс, сучасна парадигма, стратегія розвитку: Матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції (у рамках ІХ наукового форуму «Науковий тиждень у Крутах – 2024», 15 березня 2024 р., с. Крути, Чернігівська обл.) / ДС «Маяк» ІОБ НААН. - Обухів: Друкарня ФОП Гуляєва В.М., 2024. - С. 133-136.
Abstract: Досліджено вплив площі прапорцевих та підпрапорцевих листків сортів пшениці озимої м’якої на вміст клейковини у зерні та її пружність (ІДК) в умовах дослідного поля НВЦ БНАУ, Київської області, Білоцерківського району. За збереження цілого листя більша кількість клейковини у сорту Золотоколоса – 31,2%, а у сорту Лютесценс 89ПЛ – 28,8%. Зменшення площі прапорцевих та підпрапорцевих листків спричиняє негативну дію на вміст клейковини в зерні. Більший негативний ефект за зменшення площі листків у сорту Золотоколоса, кількість клейковини знижується на 0,8-4,1%.
Description: The influence of the area of flagellate and subflagellate leaves of varieties of winter soft wheat on the content of gluten in the grain and its elasticity (IDK) was studied in the conditions of the experimental field of the Scientific Research Center of the Ukrainian National Academy of Sciences, Kyiv region, Belotserkiv district. With the preservation of whole leaves, the amount of gluten in the Zolotokolos variety is 31.2%, and in the Lutescens 89PL variety - 28.8%. A decrease in the area of flagellate and subflagellate leaves has a negative effect on the content of gluten in the grain. A greater negative effect is caused by a decrease in the area of leaves in the Zolotokolos variety, the amount of gluten decreases by 0.8-4.1%.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10439
metadata.dc.identifier.udc: 631.576.331.2:633.11"324"
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Збірник тез Крути 2024.pdf4,28 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.