Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10439
Назва: Зміна показників якості зерна сортів пшениці озимої залежно від площі прапорцевих і підпрапорцевих листків
Інші назви: Changes in grain quality indicators of winter wheat varieties depending on the area of flag and sub-flag leaves
Автори: Панченко, Тарас Валентинович
Panchenko, Taras
Новохацький, Микола Леонідович
Novokhatskyi, Mykola
Самойлик, Майя Олександрівна
Samoilyk, Maiia
Ключові слова: площа прапорцевих та підпрапорцевих листків, пшениця озима, сорт, вміст клейковини у зерні, пружність клейковини;area of flag and sub-flag leaves, winter wheat, variety, gluten content in grain, elasticity of gluten
Дата публікації: 15-бер-2024
Видавництво: ДС «Маяк» ІОБ НААН
Бібліографічний опис: Панченко Т.В., Новохацький М.Л., Самойлик М.О. Зміна показників якості зерна сортів пшениці озимої залежно від площі прапорцевих і підпрапорцевих листків // Аграрна наука і освіта: історичний екскурс, сучасна парадигма, стратегія розвитку: Матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції (у рамках ІХ наукового форуму «Науковий тиждень у Крутах – 2024», 15 березня 2024 р., с. Крути, Чернігівська обл.) / ДС «Маяк» ІОБ НААН. - Обухів: Друкарня ФОП Гуляєва В.М., 2024. - С. 133-136.
Короткий огляд (реферат): Досліджено вплив площі прапорцевих та підпрапорцевих листків сортів пшениці озимої м’якої на вміст клейковини у зерні та її пружність (ІДК) в умовах дослідного поля НВЦ БНАУ, Київської області, Білоцерківського району. За збереження цілого листя більша кількість клейковини у сорту Золотоколоса – 31,2%, а у сорту Лютесценс 89ПЛ – 28,8%. Зменшення площі прапорцевих та підпрапорцевих листків спричиняє негативну дію на вміст клейковини в зерні. Більший негативний ефект за зменшення площі листків у сорту Золотоколоса, кількість клейковини знижується на 0,8-4,1%.
Опис: The influence of the area of flagellate and subflagellate leaves of varieties of winter soft wheat on the content of gluten in the grain and its elasticity (IDK) was studied in the conditions of the experimental field of the Scientific Research Center of the Ukrainian National Academy of Sciences, Kyiv region, Belotserkiv district. With the preservation of whole leaves, the amount of gluten in the Zolotokolos variety is 31.2%, and in the Lutescens 89PL variety - 28.8%. A decrease in the area of flagellate and subflagellate leaves has a negative effect on the content of gluten in the grain. A greater negative effect is caused by a decrease in the area of leaves in the Zolotokolos variety, the amount of gluten decreases by 0.8-4.1%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10439
УДК: 631.576.331.2:633.11"324"
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Збірник тез Крути 2024.pdf4,28 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.