Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10079
Title: Створення потомства картоплі з підвищеним умістом вітаміну С в поєднанні з іншими корисними ознаками в умовах ТОВ Сингента.
Other Titles: Creation of potato progeny with increased vitamin C content in combination with other useful traits in the conditions of Syngenta LLC.
Authors: Тютюнник, Андрій Леонідович
Tyutyunnyk, Andrii
Keywords: картопля;potatoes;сорт;variety;гібрид;hybrid;урожайність;yield;потомство;offspring;вітамін С;vitamin С;фітофтороз;late blight;крохмалистість;starchiness;сирий протеїн;crude protein;вітаміни;vitamins
Issue Date: 2023
Citation: Тютюнник А.Л. Створення потомства картоплі з підвищеним умістом вітаміну С в поєднанні з іншими корисними ознаками в умовах ТОВ Сингента: Кваліфікаційна робота магістра / БНАУ; Наук. кер. М.В. Остренко. - Біла Церква, 2023. - 82 с.
Abstract: В роботі висвітлено шляхи створення сортів картоплі з підвищеним вмістом вітаміну С у поєднанні з іншими корисними ознаками, виходячи із досягнутого рівня селекції у цьому напрямку. Виявлено, що високий середній вміст вітаміну С в популяціях дав змогу відібрати гібриди, які виділяються за вказаною ознакою і високою врожайністю (до 20 %), вмістом крохмалю (до 16 %), сирого протеїну (до 31 %), незважаючи на те, що високі коефіцієнти кореляції між ними (до 0,79) виявлені лише в окремих комбінаціях. В результаті створено гібриді з підвищеним і високим вмістом вітаміну С та з високою урожайністю, крохмалистістю, вмістом сирого протеїну, стійкістю бульб проти фітофторозу різних груп стиглості. які можуть бути включені в програму досліджень та доведення до сортовипробування з подальшим внесенням до Реєстру сортів рослин України.
Description: The paper highlights the ways of creating potato varieties with high vitamin C content in combination with other useful traits, based on the achieved level of selection in this direction. It was found that the high average content of vitamin C in the populations made it possible to select hybrids that stand out for this trait and high yield (up to 20%), starch content (up to 16%), and crude protein (up to 31%), despite the fact that high correlation coefficients between them (up to 0.79) were found only in certain combinations. As a result, hybrids with increased and high vitamin C content and high yield, starchiness, crude protein content, and resistance to late blight of tubers of different maturity groups were created. These can be included in the research program and brought to variety testing with subsequent entry into the Register of Plant Varieties of Ukraine.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10079
metadata.dc.identifier.udc: 631:633.4
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Тютюнник.pdf382,66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.