Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9957
Назва: Роль особистих селянських господарств в продовольчому забезпеченні населення: соціоекономічний зріз
Інші назви: The role of personal peasant farms in food security of the population: socio-economic section
Автори: Слободенюк, Оксана Іванівна
Slobodeniuk, Oksana
Присяжнюк, Наталія Михайлівна
Prysiazhniuk, Nataliia
Хахула, Лариса Петрівна
Khakhula, Larysa
Свиноус, Надія Іванівна
Svynous, Nadiia
Ніконенко, Оксана Анатоліївна
Nykonenko, Oksana
Ключові слова: особисте селянське господарство;personal peasant economy;стратегія виживання;survival strategy;продовольче забезпечення;food supply;продовольча безпека;food security;продукти харчування;food products;сільське домогосподарство;rural household
Дата публікації: 2023
Видавництво: Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України
Бібліографічний опис: Роль особистих селянських господарств в продовольчому забезпеченні населення: соціоекономічний зріз / О.І. Слободенюк, Н.М. Присяжнюк, Л.П. Хахула та ін. // Продовольчі ресурси. - 2023. - Т. 11. №20. - С. 247-255. https://doi.org/10.31073/foodresources2023-20-24
Короткий огляд (реферат): Предмет. Предмет дослідження – сукупність теоретичних, методичних і прикладних основ функціонування особистих селянських господарств в Україні, як джерела забезпечення продуктами харчування. Мета. На основі узагальнення результатів проведених досліджень запропонувати практичні рекомендації щодо посилення ролі особистих селянських господарств в продовольчому забезпеченні населення країни. Методи. Вирішення визначених метою дослідження завдань ґрунтується на позиціях системного підходу й використання таких методів дослідження, як: монографічний – для вивчення та узагальнення науково-методичних основ діяльності особистих селянських господарств; абстрактно-логічний – при уточненні категорійного апарату дослідження; статистичного аналізу – для встановлення тенденцій економічної діяльності при виробництві й розподілі сільськогосподарської продукції в особистих селянських господарствах; спостережень – для з'ясування специфіки окремих складових діяльності особистих селянських господарств. Результати. Встановлено, що стратегія виживання за рахунок надходжень натуральних продуктів харчування з особистих селянських господарств залишається звичною для більшості сільських населених пунктів, що є свідченням низького рівня доходів їхніх жителів. Для сільських жителів сектор особистого селянського господарства є основним джерелом надходження продуктів харчування і додаткових доходів. У переважній більшості продукція особистих селянських господарств споживається самими сільськими жителями і практично повністю забезпечує їх харчування. Теоретично доведено й емпірично підтверджено, що одним з основних чинників функціонування соціальної кооперації в процесі виробництва і розподілу сільськогосподарської продукції в особистих селянських господарствах є прояв характерних особливостей сільської громади як засобу захисту соціальноекономічних інтересів сільської громади в період прояву деструктивних явищ у житті суспільства. Сфера застосування результатів. Результати досліджень можуть бути використанні при розробці планів стратегічного розвитку сільських об’єднаних територіальних громад та програм розвитку сільського підприємництва в межах адміністративно-територіальних формувань.
Опис: Subject. The subject of the study is a set of theoretical, methodical and applied foundations of the functioning of personal peasant farms in Ukraine as a source of food supply. Purpose. On the basis of the generalization of the results of the conducted, offer practical recommendations regarding the settlement of the role of personal peasant farms in the food supply of the country's population. Methods. The solution of the tasks identified in the research is based on the positions of a systematic approach and the use of the following research methods: monographic – for studying and summarizing the scientific and methodological foundations of the activity of personal peasant farms; abstract-logical – when clarifying the categorical research apparatus; statistical analysis – to establish the trends of economic activity in the production and distribution of agricultural products in personal peasant farms; observations – to find out the specifics of individual components of the activities of personal peasant farms. Results. It has been established that the strategy of survival due to the receipt of natural food products from personal peasant farms remains common for most rural settlements, which is evidence of the low level of income of their residents. For rural residents, the sector of personal farming is the main source of food and additional income. In the vast majority, products from personal peasant farms are consumed by the villagers themselves and almost completely provide their nutrition. It has been theoretically proven and empirically confirmed that one of the main factors in the functioning of social cooperation in the process of production and distribution of agricultural products in personal peasant farms is the manifestation of the characteristic features of the rural community as a means of protecting the socio-economic interests of the rural community during the period of manifestation of destructive phenomena in the life of society. Scope of results. Research results can be used in the development of plans for the strategic development of rural united territorial communities and programs for the development of rural entrepreneurship within administrative-territorial formations.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9957
УДК: 338.439:631.115.11
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
rol_osobystykh.pdf985,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.