Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9929
Назва: Екологічна складова обліку продукції свинарства у сільськогосподарських підприємствах
Інші назви: Ecological component of pig production accounting in agricultural enterprises
Автори: Гаврик, Олеся Юріївна
Gavryk, Olesia
Ключові слова: свинарство, екологія, падіж, гній, автоматизована система обліку;pig breeding, ecology, manure, automated accounting system
Дата публікації: 2021
Видавництво: ТОВ `"ДКС Центр"
Бібліографічний опис: Гаврик О. Ю. Екологічна складова обліку продукції свинарства у сільськогосподарських підприємствах. Науково-виробничий журнал. «Агросвіт» № 4. 2021. С. 24–30. DOI: 10.32702/2306&6792.2021.4.24
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено проблемам відображення в системі бухгалтерського обліку екологічної складової виробництва продукції свинарства в сільськогосподарських підприємствах. Встановлено, що витрати по очисних спорудах у частині, що відноситься на продукцію тваринництва, формують вартість гною, тому вони повинні списуватися з витрат по тваринництву (свинарству), незалежно від напряму використання, і збільшувати витрати рослинництва, якщо гній використовується як добриво у своєму господарстві. Оцінку побічної продукції пропонується вести за цінами можливого використання або продажу, при цьому вартість гною можна визначати двома способами: за ціною придбання мінеральних добрив з урахуванням вмісту в ньому діючої речовини мінеральних добрив (азоту, фосфору, калію); виходячи з нормативних (розрахункових) витрат на його прибирання з урахуванням вартості підстилки. Вартість побічної продукції визначають у тому випадку, якщо вона підлягає подальшому використанню в господарстві або буде реалізована. Як переконує практичний досвід підприємств-лідерів галузі свинарства, застосування інформаційно-комунікаційних технологій має вирішальне значення для підвищення конкурентоспроможності товаровиробників та ефективності управління селекційними і технологічними процесами. Інформаційно-комунікаційні технології стосовно селекції свиней розглядаємо як управління й комплексне стратегічне планування технологічних і селекційних програм на основі збору та аналізу інформації. Базовим інструментом тут є програми автоматизованої системи управління свинарством у сільськогосподарському підприємстві, зокрема PigCentre, що являє собою систему методів і способів збору, передачі, накопичення, обробки, зберігання, подання й використання інформації. Для прийняття управлінських рішень в оперативному режимі надважливе значення мають неперервний облік і аналіз, раціонально організована система внутрішнього контролю. Ефективність облікової інформації для сторонніх користувачів забезпечується розширенням сфери практичного її застосування в межах обліково-аналітичної системи. Під час прийняття рішення на основі отриманої обліково-аналітичної інформації необхідно враховувати сезонні коливання, специфіку галузі та діяльності суб'єктів господарювання у сфері агробізнесу загалом, а також можливі перспективи розвитку ринкових відносин. Вважаємо, що створення комплексних систем управління виробництвом продукції свинарства дозволить оперативно формувати й аналізувати результати діяльності, а найголовніше — розробляти заходи щодо підвищення ефективності та подолання негативних тенденцій. Створена систематизована система дасть можливість спростити та сформувати цілісний масив інформації під час обґрунтування й розроблення стратегічних планів розвитку галузі свинарства в сільськогосподарському підприємстві.
Опис: The article is devoted to the problems of reflecting in the accounting system the ecological component of pig production in agricultural enterprises. It has been established that the costs of sewage treatment plants in the part related to livestock products form the cost of manure, therefore they should be deducted from the costs of animal husbandry (pig farming), regardless of the direction of use, and increase the costs of crop production if manure is used as fertilizer in your farm . It is proposed to evaluate by-products at the prices of possible use or sale, while the value of manure can be determined in two ways: at the purchase price of mineral fertilizers, taking into account the content of the active substance of mineral fertilizers (nitrogen, phosphorus, potassium); based on the normative (estimated) costs for its cleaning, taking into account the cost of litter. The value of by-products is determined if they are subject to further use in the economy or will be sold. As the practical experience of leading enterprises in the pig breeding industry proves, the use of information and communication technologies is of crucial importance for increasing the competitiveness of commodity producers and the efficiency of management of breeding and technological processes. We consider information and communication technologies related to pig breeding as management and complex strategic planning of technological and breeding programs based on information collection and analysis.The basic tool here are the programs of the automated pig management system in the agricultural enterprise, in particular PigCentre, which is a system of methods and methods of collecting, transmitting, accumulating, processing, storing, presenting and using information. Continuous accounting and analysis, a rationally organized system of internal control are extremely important for making management decisions in operational mode. The effectiveness of accounting information for third-party users is ensured by expanding the scope of its practical application within the accounting and analytical system. When making a decision based on the received accounting and analytical information, it is necessary to take into account seasonal fluctuations, the specifics of the industry and the activities of economic entities in the field of agribusiness in general, as well as possible prospects for the development of market relations. We believe that the creation of complex management systems for the production of pig products will allow us to quickly form and analyze the results of our activities, and most importantly, to develop measures to increase efficiency and overcome negative trends. The systematized system created will make it possible to simplify and form a complete array of information during the substantiation and development of strategic plans for the development of the pig industry in an agricultural enterprise.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9929
УДК: 657.471: 631.11
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
3.pdf480,91 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.