Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9851
Назва: Екологізація, стандартизація та сертифікація як елементи управління якістю в системі захисту прав споживачів: аналітичний огляд
Інші назви: Greening, standardization and certification as elements of quality management in the system of protection of consumer rights: an analytical review.
Автори: Кепко, Валентина Миколаївна
Capko, Valentina
Сатир, Лариса Михайлівна
Satyr, Larisa
Стаднік, Леонід Іванович
Stadnik, Leonid
Роль, Наталія Валеріївна
Role, Natalia
Ключові слова: екологізація, стандартизація, сертифікація, управління якістю, продукт, захист прав споживачів;ecologization, standardization, certification, quality, management, product, consumer protection
Дата публікації: 2023
Видавництво: Видавничий дім "Інтернаука"
Бібліографічний опис: Сатир Л. М., Кепко В. М., Стаднік Л. І., Роль Н. В. Екологізація, стандартизація та сертифікація як елементи управління якістю в системі захисту прав споживачів: аналітичний огляд. Міжнародний науковий журнал "Інтернаука". Серія: "Економічні науки". 2023. № 3.
Короткий огляд (реферат): У статті проведено аналітичний огляд діяльності підприємств харчової промисловості щодо дотримання принципів екологізації, стандартизації та сертифікації в системі управління якістю та захисту прав споживачів. Зазначено, що наразі діяльність підприємств виробничої сфери відбувається в умовах конкурентного середовища у якому ключовими вимогами є якість продукції, дотримання норм й стандартів обслуговування та захист прав споживачів від неякісних товарів і послуг. Визначений аспект та наявність складних виробничих процесів вимагають від керівництва підприємств інноваційного мислення, розвитку та вдосконалення систем менеджменту. Указано, що однією з умов успішного функціонування підприємства є його орієнтація на споживача та прийняття стратегічних рішень з урахуванням вимог екологічності та безпечності. Наразі, для підприємства вже недостатньо створити якісний продукт, потрібне ще й його виведення спочатку на внутрішній, а потім і міжнародний ринок. Для цього продукт має відповідати нормам безпеки та якості. Одним із механізмів указаного процесу є сертифікація. Встановлено, що наразі в Україні відмінено обов’язкову сертифікацію і вона є добровільною. Але, підприємства, які цінують свою репутацію, є зацікавленими у добровільній сертифікації продукції та послуг і проводять її на постійній основі. З’ясовано, що із посиленням інтересу держави та населення до проблем екології підприємства харчової промисловості, у процесі своєї діяльності негативно впливають на навколишнє середовище, а тому прагнуть покращити екологічні характеристики своєї роботи. Указано, що реалізація принципів екологізації, стандартизації та сертифікації в системі менеджменту підприємств, що виробляють продукцію харчування підвищує економічну ефективність їх діяльності. Встановлено основні принципи та критерії екологізації. Досліджено практику дотримання принципів екологізації, стандартизації та сертифікації в системі управління якістю та захисту прав споживачів в діяльності підприємств харчової промисловості на основі використання стандартів ISO. Визначено переваги упровадження та реалізації систем управління безпечністю харчової продукції та систем екологічного менеджменту на підприємствах харчової промисловості.
Опис: The article provides an analytical review of the activities of food industry enterprises regarding compliance with the principles of greening, standardization and certification in the system of quality management and protection of consumer rights. It is noted that the activities of enterprises in the production sphere are currently taking place in a competitive environment in which the key requirements are product quality, compliance with service norms and standards, and protection of consumer rights against low-quality goods and services. The specified aspect and the presence of complex production processes require innovative thinking, development and improvement of management systems from the management of enterprises. It is indicated that one of the conditions for the successful operation of the enterprise is its focus on the consumer and the adoption of strategic decisions taking into account the requirements of environmental friendliness and safety. Currently, it is not enough for the company to create a quality product, it is also necessary to introduce it first to the domestic, and then to the international market. For this, the product must meet safety and quality standards. One of the mechanisms of this process is certification. It has been established that mandatory certification is currently abolished in Ukraine and is voluntary. However, companies that value their reputation are interested in voluntary certification of products and services and conduct it on an ongoing basis. It was found that with the increasing interest of the state and the population in the problems of ecology, food industry enterprises negatively affect the environment in the course of their activities, and therefore seek to improve the environmental characteristics of their work.It is indicated that the implementation of the principles of greening, standardization and certification in the management system of enterprises producing food products increases the economic efficiency of their activities. The main principles and criteria of greening have been established. The practice of observing the principles of greening, standardization and certification in the system of quality management and protection of consumer rights in the activities of food industry enterprises based on the use of ISO standards was studied. The advantages of introducing and implementing food safety management systems and environmental management systems at food industry enterprises have been determined.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9851
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Екологізація.pdf412,99 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.