Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/978
Назва: Вікові особливості функціонування системи антиоксидантного захисту крові страусів
Інші назви: Аge-related peculiarities of antioxidant system functioning in the blood of ostriches
Возрастные особенности функционирования системы антиоксидантной защиты крови страусов
Автори: Цехмістренко, Світлана Іванівна
Tsekhmistrenko, Svitlana
Поліщук, Віталій Миколайович
Polishchuk, Vitalii
Ключові слова: страус;кров;пероксидне окислення ліпідів;ензими антиоксидантної системи;ostrich;blood;lipid peroxidation;enzymes of the antioxidant system;кровь;пероксидное окисление липидов;энзимы антиоксидантной системы
Дата публікації: 2010
Видавництво: Український біохімічний журнал
Короткий огляд (реферат): Вперше досліджено інтенсивність пероксидного окислення ліпідів, активність деяких ензимів антиоксидантного захисту – супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази, глутатіон-S-трансферази, вміст відновленого глутатіону та церулоплазміну в сироватці крові страусів у період з 6- до 60-місячного віку. Зростання концентрації продуктів ліпопероксидації супроводжується зниженням вмісту загальних ліпідів у сироватці крові страусів. кожен період життєвого циклу страусів має властиві йому показники функціонування антиоксидантної системи та інтенсивність накопичення проміжних продуктів Пол. Період статевого дозрівання та інтенсивного яйцевідкладення характеризується збільшенням вмісту продуктів Пол і зниженням активності антиоксидантних ензимів, що може свідчити про виснаження ензиматичної ланки антиоксидантного захисту. The intensity of lipid peroxidation, activity of some enzymes antioxidant system – superoxi de dismutase, catalase, glutathione peroxidase, glutathione reductase, glutathione-S-transferase, amount of recovered glutathione and ceruloplasmin in the blood serum of ostriches in a period from 6- to 60-month age were first investigated. The increase of concentration of lipid peroxidation products is accompanied by the decline of amount of general lipids in the ostriches blood. Every life cycle period of ostriches is characterized by the indexes of functioning of the antioxidant system and intensity of accumulation intermediate lipid peroxidation products inherent in it. The pubescence period and intensive oviposition are characterized by the increase of products lipid peroxidation concentration and decrease of antioxidant enzymes activity, which can testify to the exhaustion of protective possibilities of enzymatic link of antioxidant defence. Впервые исследованы интенсивность пероксидного окисления липидов, активность энзимов антиоксидантной защиты – супероксиддисмутазы, каталазы, глутатионпероксидазы, глутатионредуктазы, глутатион-S-трансферазы, а также установлено количество восстановленного глутатиона и церулоплазмина в сыворотке крови страусов в период с 6- до 60-месячного возраста. Показано, что увеличение концентрации продуктов липопероксидации сопровождается снижением количества общих липидов в сыворотке крови страусов. Каждый период жизненного цикла страусов имеет характерные показатели функционирования антиоксидантной системы и интенсивность накопления промежуточных продуктов ПОЛ. Период полового созревания и интенсивной яйцекладки характеризуется увеличением концентрации продуктов ПОЛ и снижением активности антиоксидантных энзимов, что может свидетельствовать об истощении энзиматического звена антиоксидантной защиты
Опис: Цехмістренко С.І. Вікові особливості функціонування системи антиоксидантного захисту крові страусів / С.І. Цехмістренко, В.М. Поліщук // Укр. біохім. журн., 2010. – Т. 82. № 5. – С. 92–97.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/978
ISSN: 0201 — 8470
УДК: 598. 221:577.121.7:591.11
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vikovi_osobl_systemy_antyoksyd_zakhy_ krov_straus_.pdf225,49 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.