Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9748
Назва: Інформаційно-облікове забезпечення управлінням молочним скотарством сільськогосподарських підприємств
Інші назви: Information and accounting support for dairy cattle management of agricultural enterprises
Автори: Свиноус, Іван Вікторович
Svinous, Ivan
Радько, Віталій Іванович
Radko, Vitaly
Свиноус, Надія Іванівна
Svinous, Nadia
Присяжнюк, Наталія Михайлівна
Prysiazhniuk, Natalia
Гаврик, Олеся Юріївна
Gavryk, Olesia
Ключові слова: молочне скотарство, облік, міжнародні стандарти фінансової звітності, калькулювання, собівартість;dairy farming, accounting, international financial reporting standards, calculation, cost
Дата публікації: тра-2022
Видавництво: ТОВ «ДСК Центр»
Бібліографічний опис: Свиноус І.В., Радько В.І., Свиноус Н.І., Присяжнюк Н.М., Гаврик О.Ю. Інформаційно-облікове забезпечення управлінням молочним скотарством сільськогосподарських підприємств. Науково-виробничий журнал. Агросвіт: № 9–10. 2022. С. 21–28. DOI: 10.32702/2306-6792.2022.9—10.21
Короткий огляд (реферат): У сучасних умовах глобалізації та посилення конкуренції інформаційний ресурс відіграє важливу роль, що знаходить прояв у посиленні залежності економічного розвитку сільгосппідприємств молочного скотарства від функціонування інформаційної складової економічної системи. Очевидно, що без своєчасної й достовірної інформації про вплив чинників зовнішнього та внутрішнього середовища, досягнення в інноваційному розвитку, зміну законодавчих норм та ін., неможливо забезпечити постановку ефективної системи планування в підприємствах молочного скотарства. Від рівня достовірності, оперативності та своєчасності одержаної інформації про фактори макроекономічного середовища залежить точність й об'єктивність планових показників. Наявність інформаційної системи постає основним елементом у реалізації стратегічного управління розвитком молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах. Вважаємо, що твердження про об'єктивний розподіл витрат між видами продукції пропорційно її вартості за цінами реалізації є спірним, оскільки ці ціни не відповідають принципу виникнення витрат. Тому собівартість, обчислена цим методом, не може бути основою для формування політики цін. Такий метод може бути використаний при аналізі ефективності виробництва продукції молочного скотарства. Питання вибору тих чи інших методів калькуляції собівартості продукції має вирішуватися самостійно залежно від прийнятої моделі виробничого обліку витрат, виробничо-фінансової стратегічної та облікової політики. З метою переходу від системи обліку повного розподілу до системи обліку обмеженої собівартості, а також аналізу маржинального доходу і прибутку вважаємо виправданим обчислення собівартості продукції сільського господарства, у т.ч молочного скотарства, оперативно-розрахунковим шляхом за прямими, змінними та сукупними витратами. У процесі дослідження, з урахуванням виділених об'єктів калькуляції продукції молочного скотарства, нами розроблено методику обчислення собівартості продукції молочного скотарства відповідно до її якісних характеристик. Перший аспект удосконалення калькулювання продукції полягає у заміні існуючої бази розподілу витрат на виробництво продукції. Об'єктивно розподілити витрати між основною, сполученою та побічною продукцією можна за єдиної, незмінної та незалежної основи, властивої всьому сільськогосподарському виробництву або окремим його галузям. Такою основою, на нашу думку, може бути калорійність сільськогосподарської продукції. Калорійність — це кількість енергії, що виражена в калоріях, яку може забезпечити певний вид продукції. Перевага єдиної бази калькулювання полягає в тому, що вона забезпечує сталість і взаємозв'язок між об'єктами калькуляції. Другий аспект удосконалення калькуляції готової продукції молочного скотарства полягає у розрахунку фактичної собівартості одиниці натуральної продукції щодо її споживчих властивостей та якості. При обчисленні собівартості молока з урахуванням якості об'єктом калькуляції є молоко у перерахунку на базисну жирність (3,4%) та базовий вміст білка (3,0%). Розподілом загальної суми витрат за обсяг продукції базисних кондицій визначається собівартість одиниці виробленої продукції з урахуванням її якості. Внаслідок калькулювання молока з урахуванням якісних характеристик рівень рентабельності виробленої продукції в досліджуваних господарствах може зрости більш ніж на 10 процентних пунктів.
Опис: The article is devoted to the consideration of the problems of organizing the inventory taking into account the experience of the leading countries of the world. The inventory is included in the system of accounting methods, which determines the necessity of its implementation. Thanks to this method, it is possible to establish a correspondence between quantity and quality stocks in the accounting balance sheet and property that is actually in the warehouses of the business entity. Preparing and conducting an inventory is important for confirming the reliability of accounting information. Based on this comparative information, the state of assets is displayed in detail, liabilities and capital of economic entities. Therefore, this element of the accounting method as a form of control is used in both domestic and foreign accounting practice. When using a continuous inventory, a system of records is made about each product that is stored, and at any moment in time there is accounting information about their quantity and cost estimate. At the same time, the counting of the goods actually kept in stock by means of an inventory is carried out exclusively to check the accuracy of accounting records. As a rule, continuous inventory is used by economic entities that trade in expensive goods. The practice of accounting in Europe and the USA shows that an effectively working system of internal economic control allows achieving this goal and reducing losses. For this, various methods of conducting inventories and further application of the obtained data have been developed and used.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9748
УДК: 657:004:636.2.034
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Гаврик О..pdf668 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.