Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9599
Назва: Економічні аспекти формування інноваційного розвитку безвідходного виробництва продукції тваринництва
Інші назви: Economic aspects of the formation of the innovative development of waste-free production of livestock products
Автори: Хахула, Богдан Валерійович
Khakhula, Bohdan
Ключові слова: сільськогосподарські підприємства;agricultural enterprises;навколишнє середовище;environment;продукція тваринництва;animal husbandry products;відходи;waste;тваринництво;animal husbandry
Дата публікації: 2022
Видавництво: Західноукраїнський національний університет
Бібліографічний опис: Хахула Б.В. Економічні аспекти формування інноваційного розвитку безвідходного виробництва продукції тваринництва / Б.В. Хахула // Економічний аналіз. - 2022. - Том 32. № 3. - С. 102- 110. DOI: 10.35774/econa2022.03.102
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена економічним аспектам формування інноваційного розвитку безвідходного виробництва продукції тваринництва. Метою дослідження є розробка на основі узагальнення досліджень науковців практичних рекомендацій щодо стимулювання безвідходного виробництва продукції тваринництва. Під час проведення дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: системний підхід, діалектичний та абстрактно-логічний, тощо. Вважаємо, що з метою мінімізації втрат і ефективного використання побічної продукції суб’єктами м'ясопродуктового підкомлексу необхідно здійснити: оптимізація збутового циклу: відмова від існуючої концепції «забитих полиць» у роздрібних торгових мережах, передача продуктів харчування, придатних до споживання, на благодійність, використання побічної продукції у вторинному харчовому виробництві; переробку відходів: використання харчових відходів та побічної сировини харчової промисловості та сільського господарства для виготовлення кормів для тварин, переробка органічних відходів у ґрунт та добрива, отримання теплової енергії за рахунок спалювання органічних відходів, а також промислове виділення з них попутних газів (виробництво біопалива). Сьогодні у підприємницькому середовищі пріоритет віддається ініціативам щодо оптимізації бізнес-процесів з метою збільшення прибутку та зниження фінансових витрат. Оцінка точок виникнення втрат на всіх етапах виробничо-збутового ланцюжка, визначення причинно-наслідкових зв'язків їх утворення, ведення статистики та моніторингу – складні, міжгалузеві та дорогі процеси, їхня економічна вигода для окремого підприємства неочевидна. При цьому для малого та середнього бізнесу багато практик скорочення продовольчих втрат залишаються недоступними через їх високу вартість або складність законодавчих процедур.У зв'язку з чим в Україні необхідно стимулювання бізнесу з боку держави до зниження продовольчих втрат на всьому виробничозбутовому ланцюжку: у сільському господарстві, харчовій промисловості, роздрібній торгівлі та сфері громадського харчування. Встановлено, що зусилля, спрямовані на скорочення втрат їжі, необхідно розглядати з точки зору раціонального використання ресурсів і отримання певної цінності від різних залучених учасників. Для виробників переваги можуть полягати в наступному: підвищення економічної ефективності за рахунок використання незатребуваних побічних продуктів, їх реалізації зацікавленими учасниками ринку, підвищення якості харчових продуктів; створення репутаційних переваг та додаткової цінності в очах інвесторів та споживачів. Інтереси споживачів пов'язані зі збільшенням доступності продуктів харчування, а також підвищенням їх якості. Органи державної влади зацікавлені у тому числі у зниженні продовольчих втрат у частині: зміцнення продовольчої безпеки країни; зниження соціальної напруженості (завдяки зростанню доступності продуктів харчування); зниження екологічного навантаження на довкілля; збереження земельних та водних ресурсів.
Опис: The article is devoted to the economic aspects of the formation of innovative development of waste-free production of animal husbandry products. The purpose of the study is to develop, based on the generalization of research by scientists, practical recommendations for stimulating the wastefree production of animal husbandry products. During the research, general scientific and special methods of economic research were used, in particular: systemic approach, dialectical and abstract-logical, etc. We believe that in order to minimize losses and effective use of by-products by the subjects of the meat product sub-complex, it is necessary to implement: optimization of the sales cycle: rejection of the existing concept of "clogged shelves" in retail chains, transfer of edible food products to charity, use of by-products in secondary food production; waste processing: the use of food waste and secondary raw materials of the food industry and agriculture for the production of animal feed, processing of organic waste into soil and fertilizers, obtaining thermal energy due to the burning of organic waste, as well as the industrial release of associated gases from them (biofuel production). Today, in the business environment, priority is given to initiatives to optimize business processes in order to increase profits and reduce financial costs. Estimating the points of occurrence of losses at all stages of the production and sales chain, determining the cause-and-effect relationships of their formation, keeping statistics and monitoring are complex, interdisciplinary and expensive processes, their economic benefit for an individual enterprise is not obvious. At the same time, for small and medium-sized businesses, many practices for reducing food losses remain inaccessible dueto their high cost or the complexity of legislative procedures. In connection with this, Ukraine needs business stimulation from the state to reduce food losses along the entire production and sales chain: in rural economy, food industry, retail trade and public catering. It has been established that efforts aimed at reducing food waste must be considered from the point of view of rational use of resources and obtaining certain value from the various participants involved. For manufacturers, the advantages may be as follows: increase in economic efficiency due to the use of unsolicited by-products, their implementation by interested market participants, improvement in the quality of food products; creating reputational advantages and added value in the eyes of investors and consumers. The interests of consumers are related to increasing the availability of food products, as well as improving their quality. State authorities are interested, among other things, in reducing food losses in terms of: strengthening the country's food security; reduction of social tensions (thanks to increasing availability of food products); reduction of ecological load on the environment; preservation of land and water resources.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9599
ISSN: 1993-0259
УДК: 330.341.1:338.439:502.174:637
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ekonomichni_aspekty.pdf522,2 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.