Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9475
Назва: Формування вертикально-інтегрованих структур в свинарстві, в контексті інноваційного розвитку галузі та продовольчого забезпечення країни
Інші назви: Vertically integrated structures in pig farming in the context of innovative development of the industry and food supply of the country
Автори: Ібатуллін, Марат Ільдусович
Ibatullin, Marat
Хахула, Богдан Валерійович
Khakhula, Bohdan
Свиноус, Надія Іванівна
Svynous, Nadiia
Ключові слова: інтеграція;integration;свинарство;pig farming;сільськогосподарське підприємство;agricultural enterprise;трансферні ціни;transfer prices;агрохолдинг;agricultural holding
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Ібатуллін М.І. Формування вертикально-інтегрованих структур в свинарстві, в контексті інноваційного розвитку галузі та продовольчого забезпечення країни / М.І. Ібатуллін, Б.В. Хахула, Н.І. Свиноус // Інвестиції: практика та досвід. - 2022. - №19-20. - С. 24-30. DOI: 10.32702/2306-6814.2022.19-20.24
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена формування вертикально-інтегрованих структур у свинарстві в контексті інноваційного розвитку галузі та продовольчого забезпечення країни. Встановлено, що ефективний розвиток галузі свинарства на сьогодні забезпечується у всіх розвинених країнах на основі концентрації, спеціалізації й агропромислової інтеграції та впровадження промислових технологій. Однією з умов створення й успішного функціонування інтегрованого об'єднання холдингового типу у вітчизняній практиці є: інтеграція у межах великих адміністративних районів, яка є тривалим процесом, що пояснюється відсутністю досвіду й нестачею у промислових і сільськогосподарських підприємств вільних фінансових ресурсів; потреба наявності у регіонах необхідної інфраструктури ринку, що змушує учасників формування займатися всіма видами комерційних операцій. За системою організації виробництва інтегровані об'єднання доцільно розділити на підприємства двох основних типів: кластерне виробництво в межах чітко визначеного територіального формування (об'єднаної територіальної громади, району, області) та формування міжрегіональних виробничо-господарських структур із виробництва та переробки сільськогосподарської продукції. Суб'єкт підприємницької діяльності організовує вертикально інтегроване виробництво, переробку і продаж готової продукції в регіоні за рахунок створення агрохолдингу. Практика діяльності вертикально інтегрованих структур свідчить, що всі структурні підрозділи працюють за принципами внутрішнього господарського розрахунку. У даному випадку провідну роль відіграють трансферні ціни. Отже, розвиток інтеграційних процесів набув стратегічного значення, що зумовлено, перш за все, необхідністю стабілізації виробничого процесу продукції свинарства в сільськогосподарських підприємствах, відновлення порушених виробничо-господарських зв'язків, дотримання паритету інтересів усіх галузей і господарюючих суб'єктів. Виробники продукції свинарства є учасниками інтеграційних процесів, маючи на меті зниження ризику, пов'язаного з виробництвом, його залежністю від природно-кліматичних умов, стихійністю ринку продукції свинарства та кормів, необхідністю підвищення конкурентоспроможності виробництва. Переробні підприємства також прагнуть орієнтувати на одержання стабільних доходів, для чого слід створити надійну сировинну базу та бути учасником ринків збуту продукції.
Опис: The article is devoted to the formation of vertically integrated structures in pig farming in the context of innovative development of the industry and food security of the country. It has been established that effective development of the pig industry is currently ensured in all developed countries on the basis of concentration, specialization and agro-industrial integration and introduction of industrial technologies. One of the conditions for the creation and successful functioning of an integrated holding-type association in domestic practice is: integration within large administrative districts, which is a long process due to the lack of experience and lack of free financial resources among industrial and agricultural enterprises; the need to have the necessary market infrastructure in the regions, which forces the participants of the formation to engage in all types of commercial operations. According to the production organization system, it is advisable to divide integrated associations into enterprises of two main types: cluster production within a clearly defined territorial formation (united territorial community, district, region) and the formation of interregional production and economic structures for the production and processing of agricultural products. The subject of entrepreneurial activity organizes vertically integrated production, processing and sale of finished products in the region through the creation of an agricultural holding. The practice of vertically integrated structures shows that all structural divisions work according to the principles of internal economic calculation. In this case, transfer prices play a leading role. Thus, the development of integration processes has acquired a strategic importance, which is caused, first of all, by the need to stabilize the production process of pig farming products in agricultural enterprises, restore broken production and economic ties, and observe the parity of interests of all industries and economic entities. Producers of pig breeding products are participants in integration processes, aiming to reduce the risk associated with production, its dependence on natural and climatic conditions, the spontaneity of the market for pig breeding products and fodder, and the need to increase the competitiveness of production. Processing enterprises also seek to focus on obtaining stable incomes, for which they should create a reliable raw material base and be a participant in product sales markets. Ключові слова: інтеграція, свинарство, сільськогосподарське підприємство, трансферні ціни, агрох
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9475
УДК: УДК 338.439.66:636.4:005.591.6
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
formuvannia_vertykalnoi.pdf914,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.