Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9326
Назва: Стратегічні пріоритети розвитку агропродовольчого сектору економіки України
Інші назви: Strategic priorities for the development of the agrifood sector of Ukraine's economy
Автори: Ібатулін, Ігор Ілліч
Ibatulin, Ihor
Варченко, Ольга Олександрівна
Varchenko, Olga
Артімонова, Ірина Вікторівна
Artimonova, Iryna
Вернюк, Наталія Олександрівна
Verniuk, Nataliia
Ключові слова: агропродовольчий сектор, стратегічні пріоритети, поглиблена переробка, м'ясо- і молоковиробництво, інноваційність, сталість;agri-food sector, strategic priorities, indepth processing, meat and dairy production, innovation, sustainability
Дата публікації: 2021
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Стратегічні пріоритети розвитку агропродовольчого сектору економіки України / Ібатуллін І.І., Варченко О.О., Артімонова І.В., Вернюк Н.О. // Економіка та управління АПК. – 2021. – № 2. – С. 76–86.
Короткий огляд (реферат): У статті доведено, що сучасний етап розвитку агропродововльчого сектору економіки країни характеризується сильними позиціями в світовому експорті сільськогосподарської сировини і продуктів невисокого ступеня переробки (зернові, соняшникова олія тощо) та має імпортозалежність за окремими продуктами глибокої переробки, а також критично потребує засобів їх виробництва. Очевидно, що така ситуація не лише не сприяє забезпеченню продовольчої безпеки, а також є перешкодою до підвищення глобальної конкурентоспроможності досліджуваного сектору та країни загалом. Аргументовано, що нові ризики, загрози та можливості обумовлюють необхідність обґрунтування стратегічних пріоритетів розвитку агропродовольчого сектору економіки країни із урахуванням сучасних трендів інноваційності та сталості. Визначено, що пріоритетним напрямом у галузі м’ясопереробної промисловості має стати розвиток глибокої переробки продукції тваринництва та ідентифіковано стримуючі чинники його реалізації. Обґрунтовано заходи щодо реалізації цього стратегічного пріоритету, а саме введення в дію нових потужностей по забою та глибокій переробці, забезпечених високоефективним енергоощадним інноваційним обладнанням, налагодження організації збору сировини (у т.ч. побічних продуктів). Визначено, що пріоритетними напрямами розвитку ланцюгів поставок молокопродукції мають стати: технічне переозброєння, модернізація та реконструкція молокопереробного виробництва, впровадження ресурсоощадних та екологобезпечних технологічних ліній; будівництво нових і модернізація функціонуючих молокоприймальних пунктів охолодження та первинної обробки молока, створення малогабаритних молокопереробних цехів на кооперативних засадах; розвиток глибокої переробки молокосировини та створення виробництва таких продуктів як казеїн, суха молочна сироватка, лактоза, сироваткові білки та ін. Наведено напрями розвитку глибокої переробки зерна та цукрових буряків, що сприятиме диверсифікації товарного асортименту. Доведено, що у нинішніх умовах розвитку агропродовольчого сектору інструменти державного регулювання окремих видів виробництва доцільно розглядати у комплексі підтримки як товаровиробників сільськогосподарської сировини, так і підприємств переробної промисловості, що сприятиме прояву синергетичного ефекту для кожного рівня учасника ланцюга поставок. Аргументовано, що розвиток агропродовольчого виробництва буде відбуватися під впливом науково-технічних змін, посилення глобальних викликів, підвищення попиту на продукти харчування, уповільнення темпів росту продуктивності в цьому секторі та скорочення його ресурсного потенціалу, зростання чисельності міського населення та реалізації принципів сталого розвитку, які необхідно врахувати у стратегічній перспективі. Обґрунтовано, одним із пріоритетних напрямів є розвиток сектору переробки відходів в агропродовольчому виробництві та продовольства на стадії споживання, що є необхідною умовою забезпечення сталості та конкурентоспроможності агропродовольчого виробництва. Це дозволить збільшити величину доданої вартості та, відповідно, створити нові робочі місця, знизити негативний вплив на навколишнє природне середовище та ін.
Опис: The article proves that the current stage of development of the agro-food sector of the country's economy holds a strong positions in the world exports of agricultural raw materials and low-processed products (cereals, sunÀower oil, etc.) and has import dependence on certain deep-processed products. It is obvious that this situation does not contribute to food security, but is an obstacle to increasing the global competitiveness of the studied sector and the country as a whole. It is proved that new risks, threats and opportunities necessitate the substantiation of strategic priorities for the development of the agri-food sector of the country's economy, taking into account current trends of innovation and sustainability. It has been determined that the development of deep processing of livestock products should be a priority in the meat processing industry and the deterrents of its implementation have been identi¿ed. Measures to implement this strategic priority are substantiated, namely the commissioning of new facilities for slaughter and in-depth processing, equipped with high-e൶- ciency energy-saving innovative equipment, setting up the organization of raw material collection (including by-products). It is determined that the priority directions of milk supply chains development should be technical re-equipment, modernization and reconstruction of milk production, introduction of resource-saving and environmentally friendly technological lines; construction of new and modernization of functioning milk-receiving cooling and primary milk processing points, creation of small-sized milk processing shops on a cooperative basis; development of deep processing of raw milk and creation of production of such products as casein, whey powder, lactose, whey proteins, etc. The study de¿nes trends in grain and sugar beets deep processing development which will promote the diversi¿cation of the product range. It is proved that the instruments of state regulation of certain types of production in the current conditions of agrifood sector development should be considered in along with the support of both agricultural producers and processing enterprises, which will promote synergy for each level of the supply chain. It is argued that the development of agri-food production will be inÀuenced by scienti¿c and technological changes, increasing global challenges, increasing demand for food, slowing productivity growth in the sector and reducing its resource potential, growing urban population and implementing sustainable development principles that should be taken into account in the strategic perspective. It is substantiated that the development of waste processing and food production in agri-food production at the stage of consumption is one of the priority areas. It is a necessary condition for ensuring sustainability and competitiveness of agri-food production and it will increase added value, create new jobs, reduce the environmental stress, etc.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9326
ISSN: 2310-9262 (print); 2415-7554 (online)
УДК: 338.439.02:005.21(477)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ibatullin_i._varchenko_o._artimonova_i._vernyuk_n._2-2021.pdf800,68 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.