Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9324
Назва: Особливості формування агропродовольчих ланцюгів на зовнішніх ринках
Інші назви: Features of agro-food chains formation in foreign markets
Автори: Варченко, Оксана Олександрівна
Varchenko, Olga
Ключові слова: агропродовольчі ланцюги поставок, експорт, імпорт, зовнішні ринки, додана вартість;agri-food supply chains, export, import, foreign markets, value added
Дата публікації: 2021
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Варченко О.О. Особливості формування агропродовольчих ланцюгів на зовнішніх ринках / О.О. Варченко // Економіка та управління АПК. – 2021. – № 1. – С. 14–27.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена вивченню особливостей формування агропродовольчих ланцюгів на зовнішніх ринках та розрахунку втрат доданої вартості за експортно-імпортних операцій агропродовольством. Встановлено, що частка аграрного сектору у показнику ВВП України становить 10,2 % за найнижчого значення доданої вартості на одного працюючого 4801,4 дол. США. Розраховано, що у 2010–2019 рр. в структурі експорту України продукція аграрного сектору забезпечувала в 2011 р. 19 % валютної виручки, в 2019 році – 40 %, що є доказом посилення експортних позицій досліджуваного сектору економіки на зовнішніх ринках. Виявлено, що у 2019 р. частка агропродовольчої продукції становила 44,3 %, або 22,2 млрд дол. США, або зросла на 19 % порівняно з 2018 р., тоді як загальний експорт з країни за цей період збільшився лише на 6 %. Визначено, що у структурі експорту агропродовольчої продукції частка продукції рослинного походження становить 58 %, а у товарній структурі експорту найбільша частка припадає на зернові культури – 74 %, а також насіння олійних культур – 20 %. Зроблено висновок, що експорт агропродовольства у 2010–2019 рр. формують сировинні товари, тоді як додана вартість продуктів переробки – соняшникової олії, м'яса птиці – вище, ніж у зерна. Систематизовано загрози щодо функціонування агропродовольчих ланцюгів поставок на зовнішні ринки, зумовлені пандемією COVID–19 та урядові дії країн світу і України із забезпечення продовольчої безпеки. Обґрунтовано, що структура зовнішньої торгівлі України є раціональною, оскільки у поставках на зовнішні ринки переважає сировина, а в структурі імпорту домінує технічно складна продукція. Розраховано, що сальдо зовнішньоторговельного балансу товарів і послуг у 2019 р. є негативним у сумі 3,7 млрд дол., але покращилось на 2,5 млрд дол. відносно показника 2018 року. Обґрунтовано, що з метою досягнення позитивного значення сальдо зовнішньоторговельного балансу України необхідно стимулювати розвиток галузей харчової промисловості, тобто продукції із високою доданою вартістю. Проаналізовано, що збільшення обсягів експорту сировинних сільськогосподарських товарів призводить до недоотримання значної суми доданої вартості, а, отже, бюджет країни втрачає значні надходження у вигляді податку на додану вартість (продукти переробки сільськогосподарської продукції є об’єктом оподаткування ПДВ за її експорту), податку на прибуток, експортного мита (ставка 18 %, за експорту живих сільськогосподарських тварин). Виявлено, що у вартісній структурі імпорту агропродовльства переважає група «готові харчові продукти» (45 %); другу позицію агропродовольчого імпорту посідає продукція рослинного походження, частка якої становить 31 %; третю – продукція тваринного походження, частка якої у структурі імпорту близько 18 %. Запропоновано, що інструменти державної підтримки, такі як відшкодування ПДВ, необхідно застосовувати лише для стимулювання галузей з високим рівнем доданої вартості.
Опис: The article is devoted to the study of the peculiarities of the formation of agri-food chains in foreign markets and the calculation of value added losses in export-import operations of agri-food. It is established that the share of the agricultural sector in the GDP of Ukraine is 10.2% at the lowest value added per employee 4801.4 dollars. USA. It is estimated that in 2010–2019, in the structure of Ukraine's exports, agricultural products provided 19% of foreign exchange earnings in 2011 and 40% in 2019, which is evidence of the strengthening of export positions of the studied sector of the economy in foreign markets. It was revealed that in 2019 the share of agri-food products was 44.3%, or 22.2 billion dollars. US, or increased by 19% compared to 2018, while total exports from the country during this period increased by only 6%. It is determined that in the structure of exports of agri-food products the share of plant products is 58%, and in the commodity structure of exports the largest share falls on cereals - 74%, as well as oilseeds - 20%. It is concluded that the export of agricultural food in 2010–2019 is formed by raw materials, while the value added of processed products - sunÀower oil, poultry meat - is higher than that of grain. Threats to the functioning of agri-food supply chains to foreign markets caused by the COVID-19 pandemic and government actions of the world and Ukraine to ensure food security are systematized. It is substantiated that the structure of Ukraine's foreign trade is rational, as raw materials predominate in supplies to foreign markets, and technically complex products dominate in the structure of imports. It is estimated that the foreign trade balance of goods and services in 2019 is negative in the amount of 3.7 billion dollars, but improved by 2.5 billion dollars. relative to the 2018 ¿gure. It is substantiated that in order to achieve a positive value of the foreign trade balance of Ukraine it is necessary to stimulate the development of food industries, ie products with high added value. It is analyzed that the increase in exports of agricultural raw materials leads to a shortfall in value added, and, consequently, the state budget loses signi¿cant revenues in the form of value added tax (processed agricultural products are subject to VAT on its exports), tax on pro¿t, export duty (rate 18%, for the export of live farm animals). It was found that the value structure of agricultural imports is dominated by the group of "¿nished food products" (45%); the second position of agri-food imports is occupied by products of plant origin, the share of which is 31%; third - products of animal origin, whose share in the structure of imports is about 18%. It is suggested that state support instruments, such as VAT refunds, should only be used to stimulate high value-added industries.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9324
ISSN: 2310-9262 (print); 2415-7554 (online)
УДК: 338.439.5/.62
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
varchenko_o.o._1-2021.pdf1,08 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.