Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9323
Назва: Теоретичні основи розвитку агропродовольчих систем в умовах глобальних змін
Інші назви: Theoretical bases of agri-food systems development under the global changes
Автори: Варченко, Ольга Олександрівна
Varchenko, Olga
Ключові слова: економічна система, агропродовольча система, сільські території, сталий розвиток, інновації, глобалізація;economic system, agro-food system, rural areas, sustainable development, innovation, globalization
Дата публікації: 2022
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Варченко О.О. Теоретичні основи розвитку агропродовольчих систем в умовах глобальних змін / О.О. Варченко // Економіка та управління АПК. – 2022. – № 1. – С. 40–50.
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто концепцію системної економіки як напряму в економічній теорії на основі узагальнення положень неокласичної, інституціональної та еволюційної теорій, яка базується на поєднанні процесів створення, функціонування, взаємодії та трансформації економічних систем. Узагальнено підходи до розуміння категорії економічна система, яка охоплює процеси виробництва, розподілу, обміну та споживання благ, а також зв’язки між товаровиробниками і споживачами матеріальних благ та послуг. Аргументовано, що структура та механізм функціонування економічних систем базується на кібернетичних, інформаційних та організаційних теоретичних принципах загальної теорії систем. Доведено, що на основі наукових напрямів загальної теорії систем, синергетики, теорії змін, теорії катастроф та інших ізоформізм проявляється не лише як подібність або чітка відповідність побудови систем, а також як спільність в їх функціонуванні та розвитку. Обґрунтовано, що складна економічна система має емерджентну синергетичну поведінку, її розвиток базується на основі нерівноважних відхилень критичних точок біфуркацій. Виявлено, що складні економічні системи мають високу невизначеність поведінки та орієнтуються у стратегічному розвитку на пошук шляхів саморозвитку, пошуку нереалізованих резервів, що обумовлює досягнення якісно нового стану системи. Доведено, що основними чинниками, які зумовлюють порушення стійкості функціонування агропродовольчих систем та досягнення їх збалансованого соціо-еколого-економічного розвитку, є інновації та засади сталого розвитку. Систематизовано чинники сучасного розвитку агропродовольчих систем, які мають негативний та позитивний вплив на їх стійкість, урахування яких необхідно забезпечити за обґрунтування варіантів їх розвитку на основі цілеорієнтованого управлінського впливу на них. Висвітлено, що агропродовольчі системи функціонують в умовах багаторівневого середовища та виділено стратегічні пріоритети їх розвитку на мікро-, мезо-, макро- та мегарівнях. Наголошено, що агропродовольчі системи впливають на розвиток сільських територій та спроможні забезпечити стійкість гомеостатичної системи. Поглиблено дефініцію категорії агропродовольчі системи та узагальнено їх специфічні особливості, тренди розвитку, виклики та загрози у напрямі досягнення цілей сталого розвитку.
Опис: The article considers the concept of system economy as a direction in economic theory based on the generalization of neoclassical, institutional and evolutionary theories, which is based on a combination of processes of creation, functioning, interaction and transformation of economic systems. Approaches to understanding the category of economic system, which covers the processes of production, distribution, exchange and consumption of goods, as well as the relationship between producers and consumers of material goods and services are generalized. It was argued that the economic systems functioning structure and mechanism is based on cybernetic, informational and organizational theoretical principles of general systems theory. Having considered the scientific directions of general systems theory, synergetics, change theory, catastrophe theory etc.,it was proved that isoformisms is manifested not only as similarity or clear correspondence of systems construction, but as commonality in their functioning and development as well. It was substantiated that a complex economic system has an emergent synergetic behavior and its development is based on non-equilibrium deviations of critical bifurcation points. It was revealed that complex economic systems have high uncertainty of behavior and their strategic development is focused on the search for self-development ways and unrealized reserves which results in a qualitatively new state of the system. Innovations and sustainable development principle were proved to be the main factors of violations in the agri-food systems sustainability and achieving their balanced socio-ecological and economic development. The negative and positive impact factors influencing the sustainability of agri-food systems modern development are systematized. These factors must be taken into account when substantiating the options for the systems development on the basis of targeted management influence. The paper highlights that agri-food systems operate in a multilevel environment and identifies strategic priorities for their development at the micro, meso, macro and mega levels. It is emphasized that agri-food systems affect the development of rural areas and they can ensure the homeostatic systems. The definition of the category "agri-food systems" is extended and their specific features, development trends, challenges and threats in achieving the sustainable development goals are generalized.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9323
ISSN: 2310-9262 (print); 2415-7554 (online)
УДК: 338.439.4:005.44
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
varchenko_1_2022.pdf513,3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.