Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9319
Назва: Аграрний сектор економіки України в умовах посилення турбулентності
Інші назви: The agricultural sector of the economy of Ukraine in the minds of increasing turbulence
Автори: Крисанов, Дмитро Федосович
Krysanov, Dmytro
Драган, Оксана Олександрівна
Drahan, Oksana
Ткаченко, Катерина Віталіївна
Tkachenko, Kateryna
Ключові слова: ринкова турбулентність, тренди і типи розвитку стандартних статистичних угрупувань, виробничі одиниці, первинне виробництво і харчова індустрія;market turbulence, trends and types of development of standard statistical groups, production units, primary production and food industry
Дата публікації: 2022
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Крисанов Д.Ф. Аграрний сектор економіки України в умовах посилення турбулентності / Крисанов Д.Ф., Драган О.О., Ткаченко К.В. // Економіка та управління АПК. – 2022. – № 2. – С. 47–66.
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано й систематизовано основні проблеми розвитку різних формувань на сучасному етапі в умовах посилення турбулентності, що супроводжується руйнацією діючих соціальноекономічних систем та виникненням нових, які характеризуються вищим рівнем самоорганізації. Встановлено, що хаотичний розвиток став нині постійною характеристикою функціонування різних країн, системних утворень та економічних акторів, а їх виживання в таких складних умовах опосередковується шляхом виникнення порядку з безпорядку і навпаки. Особливо складними і невпорядкованими були, є і будуть зміни та зрушення в аграрній сфері, де сходяться і взаємодіють на різних рівнях і навіть у різний час суперечливі природно-кліматичні, елементарні ґрунтові та біологічні процеси вирощування сільськогосподарської продукції у поєднанні із забезпеченістю їх необхідними ресурсами, а також дотриманням оптимальних строків збирання дозрілого врожаю. Акцентовано увагу на тому, що на аграрний сектор перманентно діють зрушення, виклики і турбуленції, що відбуваються у зовнішньому середовищі як безпосередньо в Україні, так і за її межами. Встановлено, що стійкість агропродовольчого комплексу в умовах інтенсифікації турбулентності полягає у спроможності до розширеного відтворення та забезпечення зростаючих потреб суспільства у продовольстві, а також подоланні впливу загроз і криз. Виявлено, що оціночними параметрами стійкості первинного виробництва і харчової індустрії можуть бути виробничий потенціал аграрного сектора або його складників (прийнятих у статистиці розділів, груп і класів виробничих одиниць), масштаби виробництва продукції та структура продуцентів, які виконують роботи (випускають товари, надають послуги). Кількісна структура виробників наприкінці періоду не менша, ніж на його початку. Узагальнено основні абсолютні дані та розрахункові показники, які були використані при виділенні стійких розділів, груп і класів виробничих одиниць, та систематизовано ключові характеристики їх розвитку за 2010-2020 рр. Встановлено, що в первинному виробництві стійкими були наступні групи виробничих одиниць: вирощування багаторічних культур (01.2), відтворення рослин (01.3), змішане сільське господарство (01.5), мисливство, відловлювання тварин та надання пов’язаних з ними послуг (01.7), лісівництво та інша діяльність у лісовому господарстві (02.1), збирання дикорослих недеревних продуктів (02.3). У харчовій індустрії до стійких належать наступні статистичні угрупування: 1) розділ: виробництво тютюнових виробів (12); 2) групи: переробка та консервування фруктів і овочів (10.3), виробництво олії та тваринних жирів (10.4), виробництво молочних продуктів (10.5), виробництво готових кормів для тварин (10.9); 3) класи (виникли при диференціації двох багатопродуктовихгруп: виробництво інших харчових продуктів (10.8) і виробництво напоїв (11.0): виробництво какао, шоколаду і цукрових кондитерських виробів (10.82), виробництво чаю та кави (10.83), виробництво прянощів і приправ (10.84), виробництво готової їжі та страв (10.85), виробництво дитячого харчування та дієтичних харчових продуктів (10.86), виробництво інших харчових продуктів, н. в. і. у. (не віднесених до інших угрупувань) (10.89), виробництво сидру та інших плодово-ягідних вин (11.03), виробництво пива (11.05). Встановлено, що стандартні статистичні угрупування, віднесенідо стійких, можуть бути об’єднані та диференційовані за такими типами розвитку (по лінії актори/працівники): а) контингент виробничих одиниць збільшувався/зберігався і чисельність працівників зростала; б) контингент виробничих одиниць збільшувався/зберігався,а чисельність працівників скорочувалася; в) контингент виробничих одиниць збільшувався/зберігався, чисельність працівників скорочувалася, але зайнятих у ФОП – зростала; г) контингент виробничих одиниць і чисельність працівників зростала, але найнятих у ФОП – зменшувалася. Систематизовано й узагальнено ключові напрями діяльності та особливості внутрішньогрупових трансформацій, які вплинули на формування трендів розвитку об’єднаних стандартних угрупувань різної спрямованості.
Опис: The article analyzes and systematizes the main problems of the development of various formations at the current stage in the conditions of increased turbulence, which is accompanied by the destruction of existing socio-economic systems and the emergence of new ones characterized by a higher level of self-organization. It has been established that chaotic development has now become a permanent characteristic of the functioning of various countries, system entities and economic actors, and their survival in such difficult conditions is mediated by the emergence of order from disorder and vice versa. Changes and shifts in the agrarian sphere were, are, and will be especially complex and disorderly, where the natural and climatic, elementary soil and biological processes of growing agricultural products converge and interact at different levels and even at different times, in combination with the provision of their necessary resources, and as well as compliance with the optimal terms for harvesting a ripe crop. Attention is focused on the fact that the agricultural sector is permanently affected by shifts, challenges and turbulences occurring in the external environment, both directly in Ukraine and abroad. It was established that the sustainability of the agro-food complex in the conditions of intensification of turbulence lies in the ability to expand reproduction and ensure the growing needs of society in food, as well as overcoming the impact of threats and crises. It was found that the evaluation parameters of the sustainability of primary production and the food industry can be the production potential of the agricultural sector or its components (the sections, groups and classes of production units accepted in statistics), the scale of production and the structure of producers who perform work (produce goods, provide services) . The quantitative structure of producers at the end of the period is not less than at its beginning. The main absolute data and calculated indicators that were used in the selection of sustainable sections, groups and classes of production units were summarized, and the key characteristics of their development for 2010-2020 were systematized. It was established that the following groups of production units were sustainable in primary production: cultivation of perennial crops (01.2), plant reproduction (01.3), mixed agriculture (01.5), hunting, trapping and related services (01.7), forestry and other forestry activities (02.1), collection of wild non-timber products (02.3 ). In the food industry, the following statistical groups belong to the stable: 1) section: production of tobacco products (12); 2) groups: processing and canning of fruits and vegetables (10.3), production of oil and animal fats (10.4), production of dairy products (10.5), production of ready animal feed (10.9); 3) classes (arising from the differentiation of two multi-product groups: 10.8 Production of other food products and 11.0 Production of beverages): production of cocoa, chocolate and sugar confectionery (10.82), production of tea and coffee (10.83), production of spices and seasonings (10.84), production of ready-made food and meals (10.85), production of baby food and dietary food products (10.86), production of other food products, n.e.s. (not classified in other groups) (10.89), production of cider and other fruit and berry wines (11.03), production of beer (11.05). It was established that standard statistical groupings classified as stable can be combined and differentiated according to the following types of development (along the lines of actors/employees): a) the contingent of production units increased/maintained and the number of employees increased; b) the quota of production units increased/maintained, and the number of employees decreased; c) the number of production units increased/ maintained, the number of employees decreased, but the number of employees in SE increased; d) the number of production units and the number of employees increased, but the number of employees in the SE decreased. Systematized and summarized key areas of activity and features of intragroup transformations that influenced the formation of development trends of united standard groups of various orientations.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9319
ISSN: 2310-9262 (print); 2415-7554 (online)
УДК: 330.1(477)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
krysznjv_d._dragan_o._2-2022_0.pdf709,75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.