Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9018
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛясота, Василь Петрович-
dc.contributor.authorLyasota, Vasily-
dc.contributor.authorБогатко, Надія Михайлівна-
dc.contributor.authorBogatko, Nadiіa-
dc.contributor.authorБукалова, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorBukalova, Natalia-
dc.contributor.authorДжміль, Володимир Іванович-
dc.contributor.authorDzhmil, Volodymyr-
dc.contributor.authorХіцька, Оксана Анатоліївна-
dc.contributor.authorKhitska, Oksana-
dc.contributor.authorМазур, Тетяна Григорівна-
dc.contributor.authorMazur, Tetyana-
dc.contributor.authorТкачук, Світлана Алімівна-
dc.contributor.authorTkachuk, Svetlana-
dc.contributor.authorПриліпко, Тетяна Миколаївна-
dc.contributor.authorPrilipko, Tetiana-
dc.contributor.authorВакула, Богдан Володимирович-
dc.contributor.authorVakula, Bogdan-
dc.date.accessioned2023-10-12T11:24:22Z-
dc.date.available2023-10-12T11:24:22Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationБезпечність та якість меду натурального бджолиного, виготовленого під різними торговими марками, за реалізації у супермаркетах / В.П. Лясота, Н.М. Богатко, Н.В. Букалова та ін. // Наук. вісник вет. медицини:зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2023. - Вип.1. - С. 40-51. Doi: 10.33245/2310-4902-2023-180-1-40-51uk_UA
dc.identifier.issn2310-4902-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9018-
dc.descriptionAgainst the background of the globalization of economic relations between countries, the activation of international trade is becoming urgent. In view of this, one of the main tasks for Ukraine as a member of the WTO and in connection with the prospect of its accession to the EU is the harmonization of national regulatory and legal requirements with international ones in the field of food safety and quality. The purpose of the research is to assess the safety and quality of honey of various types of individual domestic producers and to develop express, efficient methods for determining the quality of honey using the POCKET-PAL-3 refractometer and the safety of honey for establishing its adulteration with sodium hydrogen carbonate, alkaline detergents using indicators, as well as beet sugar by microscopy. The object of the study was the assessment of organoleptic, physico-chemical, microbiological parameters of natural bee honey of different botanical origins and varieties and detection of its adulteration, which was sold in supermarkets from various domestic manufacturers under the following trademarks. Analytical, organoleptic, physicochemical, microbiological, radiological, statistical methods of research were used to implement the research goal. Honey produced by different manufacturers according to organoleptic indicators: appearance, color, consistency, smell and taste, met the requirements of DSTU 4497:2005, except for sample №. 3, in which a discrepancy in taste was found. At the same time, according to physical and chemical parameters, honey samples №. 1, 2, 4 and 5 met the requirements of DSTU 4497:2005, except for sample №. 3 - by mass fraction of sucrose (to anhydrous substance) - 6.48±0.04 %, which did not meet the requirements of the current DSTU, the increase was 8.00 %. According to microbiological parameters and specific activity of Cs-137, it was established that all honey samples met the requirements of the national standard of Ukraine (DSTU 4497:2005). Tests were conducted to detect the adulteration of honey with sodium bicarbonate using the bromocresol green indicator, alkaline detergents using the chrome dark blue indicator, and beet sugar adulteration. For the express determination of the qualitative indicator - the mass fraction of honey, we used the POCKET-PAL-3 refractometer (Poland) for the first time. So, for the first time, we used the POCKET-PAL-3 refractometer (Poland) for the express determination of the mass fraction of water, which provides an opportunity to determine the mass fraction of dry matter with the subsequent calculation of the mass fraction of water, which ensures the reliability of the obtained indicators in 99.9 % compared to the indicators, established using a URL refractometer (model 1) in accordance with the requirements of DSTU 4497, and for the first time, patented methods of establishing the adulteration of honey with sodium bicarbonate, alkaline detergents were applied, the probability of the obtained indicators was 99.9 %, as well as adulteration with beet sugar by the microscopy method.uk_UA
dc.description.abstractНа фоні глобалізації економічних зв’язків між країнами стає актуальною активізація міжнародної торгівлі. З огляду на це, одним із основних завдань для України як країни члена СОТ і у зв’язку з перспективою її вступу до ЄС є узгодження національних нормативно-правових вимог з міжнародними в галузі безпечності та якості харчових продуктів. Мета дослідження – провести оцінку безпечності та якості меду різного ґатунку окремих вітчизняних виробників, розробити експресні, ефективні в проведенні методики визначення якості меду за використання рефрактометра POCKET-PAL–3, безпечності меду за встановлення його фальсифікації гідрокарбонатом натрію, лужними мийними засобами за використання індикаторів, а також буряковим цукром методом мікроскопії. Об’єктом дослідження була оцінка органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних показників меду натурального бджолиного різного ботанічного походження і ґатунку та виявлення його фальсифікації, який реалізували у супермаркетах від різних вітчизняних виробників під різними торговельними марками. Для реалізації мети дослідження використані аналітичні, органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні, радіологічні, статистичні методи досліджень. Мед вироблений різними виробниками за органолептичними показниками: зовнішнім виглядом, кольором, консистенцією, запахом і смаком, відповідав вимогам ДСТУ 4497:2005, окрім зразка № 3, в якому виявили невідповідність смаку. За фізико-хімічними показниками зразки меду № 1, 2, 4 та 5 відповідали вимогам ДСТУ 4497:2005, окрім зразка № 3 − за масовою часткою сахарози (до безводної речовини) − 6,48±0,04 %, що не відповідало вимогам чинного ДСТУ, підвищення становило 8,00 %. За мікробіологічними показниками та питомою активністю Cs-137 встановлено, що всі зразки меду відповідали вимогам національного стандарту України (ДСТУ 4497:2005). Були проведені випробування щодо встановлення фальсифікації меду гідрокарбонатом натрію за використання індикатору бромкрезолового зеленого, лужними мийними засобами за використання індикатору хромового темно-синього, а також фальсифікації буряковим цукром. Крім того, нами вперше для експресного визначення масової частки води застосовано рефрактометр POCKET-PAL–3 (Польща), який дає змогу визначити масову частку сухої речовини із шим вираховуванням масової частки води, що забезпечує вірогідність отриманих показників у 99,9 % порівняно з показниками, встановленими за допомогою рефрактометра УРЛ (модель 1) згідно з вимогами ДСТУ 4497 та вперше застосовано запатентовані методики визначення фальсифікації меду гідрокарбонатом натрію, лужними мийними засобами, вірогідність отриманих показників становила у 99,9 %, а також фальсифікації буряковим цукром методом мікроскопії.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБНАУuk_UA
dc.subjectмед натуральнийuk_UA
dc.subjectспоживачuk_UA
dc.subjectпотужності з виробництва медуuk_UA
dc.subjectорганолептичні показникиuk_UA
dc.subjectфізико-хімічні показникиuk_UA
dc.subjectмікробіологічні показникиuk_UA
dc.subjectбезпечністьuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectnatural honeyuk_UA
dc.subjectsafetyuk_UA
dc.subjecthoney production capacityuk_UA
dc.subjectorganolepticuk_UA
dc.subjectphysicochemicaluk_UA
dc.subjectmicrobiological parametersuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectconsumeruk_UA
dc.titleБезпечність та якість меду натурального бджолиного, виготовленого під різними торговими марками, за реалізації у супермаркетахuk_UA
dc.title.alternativeSafety and quality of natural bee honey produced under different trademarks as sold in supermarketsuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.09:614.31:638.1uk_UA
dc.identifier.doi10.33245/2310-4902-2023-180-1-40-51-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
bezpechnist'_ta_jakist'.pdf541,33 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.