Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8924
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГришко, Віталій Анатолійович-
dc.contributor.authorGrishko, Vitaliі-
dc.contributor.authorАндрійчук, Андрій Віталійович-
dc.contributor.authorAndriіchuk, Andrii-
dc.contributor.authorЗоценко, Володимир Миколайович-
dc.contributor.authorZotsenko, Volodimir-
dc.contributor.authorОстровський, Денис Миколайович-
dc.contributor.authorOstrovskiy, Denys-
dc.contributor.authorБондаренко, Леся Вікторівна-
dc.contributor.authorBondarenko, Lesia-
dc.contributor.authorБалацький, Юрій Олександрович-
dc.contributor.authorBalytskyi, Yuri-
dc.contributor.authorМалина, Василь Вікторович-
dc.contributor.authorMalyna, Vasily-
dc.contributor.authorФедорченко, Максим Миколайович-
dc.contributor.authorFedorchenko, Maksym-
dc.date.accessioned2023-08-17T14:52:32Z-
dc.date.available2023-08-17T14:52:32Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationПорівняльна характеристика дезінфекційних засобів для молочного устаткування та якості молочної продукції за впливу паратипових факторів навколишнього середовища / В. А. Гришко, А. В. Андрійчук, В. М. Зоценко та ін. // Tехнологія виробництва і переробки продукції тваринництва = Animal Husbandry Products Production and Processing: збірник. наук. праць .- Біла Церква: БНАУ, 2023 .- Вип. 1. - С. 159-167. doi: 10.33245/2310-9289-2023-178-1-159-167uk_UA
dc.identifier.issn2310-9289-
dc.identifier.issn2415-7635-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8924-
dc.descriptionThe parameters of the microclimate of the barn under the untethered method of keeping cows in the spring were studied. It was found that the temperature in the barn was on average 8.8±1.34 °C, the relative humidity and air velocity in the compared rooms were within the limits of hygienic standards. Microbiological indicators of bacterial air contamination correspond to the upper limits of hygienic standards and amounted to 116.64±6.32 CFU/sс3 . The bacterial contamination of technological equipment averaged 119.33±14.71 thousand CFU/sc3 . The content of harmful gases in the premises did not exceed the permissible sanitary and hygienic standards and was within the limits of the standards of VNTP-APC-01.05 Livestock enterprises (complexes, farms, small farms). The average number of MAFANM in the flushes from the study objects (teat rubber, collector, milk hose, milk pipeline) after washing with water was 368.4±9.8 thousand CFU/ sс3 , and with 0.5% soda ash solution - 249.0±11.7 thousand CFU/sс3 . The best level of microbiological cleanliness of the internal surfaces of dairy equipment was provided by sanitization using the disinfectant "Perfo Grif", with the number of MAFANM in the flushes averaging 139.7±7.0 thousand CFU/sс3 . The best indicators of microbiological cleanliness of dairy equipment were obtained during sanitization with 0.5% Higienic-K solution. The average number of MAFANM was 126.2±1.5 thousand CFU/sс3 . When using a solution of soda ash for sanitizing dairy equipment, the amount of MAFANM in freshly milked milk taken from the cooler was 198.3±12.16 thousand CFU/ sс3 , which corresponds to the first grade according to DSTU 3362:2018 "Cow's milk". Technical conditions. At the same time, during the sanitization of equipment with acidic detergents and disinfectants "Perfo Grif" and "Higienic-K", the amount of MAFANM in milk was 114±8.14 and 102.0±16.3 thousand CFU/sс3 , respectively, which corresponds to the highest grade. At the same time, the BCCP titer was more than 1.0, and the number of somatic cells (SCC) was within the permissible range (400 thousand/ml). Therefore, for effective sanitary and hygienic treatment of milking equipment, working solutions of disinfectants based on peracetic, nitric and phosphoric acids should contain 0.5% of the active ingredient, which will ensure the destruction of microorganisms during exposure for 5 – 15 minutes.uk_UA
dc.description.abstractДосліджено параметри мікроклімату корівника за безприв’язного способу утримання корів у весняний період. Встановлено, що температурний режим у корівнику становив у середньому 8,8±1,34° С, відносна вологість і швидкість руху повітря в порівнюваних приміщеннях перебувала в межах гігієнічних норм. Мікробіологічні показники бактеріального забруднення повітря відповідають верхнім показникам гігієнічних норм та становлять 116,64±6,32 КУО в 1 м3 . Бактеріальне забруднення технологічного обладнання в середньому становило 119,33±14,71 тис. КУО/м3 . Вміст шкідливих газів у приміщенні не перевищував допустимих санітарно-гігієнічних норм та знаходився в межах нормативів ВНТП-АПК-01.05. Скотарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми). Середній показник кількості МАФАнМ у змивах з об’єктів дослідження (дійкова гума, колектор, молочний шланг, молокопровід) після промивання водою становив 368,4±9,8 тис. КУО/см3 , а 0,5 % розчином кальцинованої соди – 249,0±11,7 тис. КУО/см3 . Вищий рівень мікробіологічної чистоти внутрішніх поверхонь молочного обладнання забезпечувала санітарна обробка за використання дезінфікувального засобу «Perfo Grif», при цьому кількість МАФАнМ у змивах у середньому становила 139,7±7,0 тис. КУО/см3 . Найкращі показники мікробіологічної чистоти молочного обладнання отри мано за санітарної обробки 0,5 % розчином «Higienic-K». Середня кількість МАФАнМ при цьому становила 126,2±1,5 тис. КУО/см3 . У разі використання для санобробки молочного обладнання розчину кальцинованої соди кількість МАФАнМ у свіжовидоєному молоці, яке було відібране з охолоджувача, становила 198,3±12,16 тис. КУО/см3 , що відповідає першому ґатунку, згідно з ДСТУ 3362:2018 «Молоко-сировина коров’яче». Технічні умови. Водночас під час санобробки обладнання кислотними мийно-дезінфікувальними засобами «Perfo Grif» і «Higienic-K» кількість МАФАнМ молока становила, відповідно, 114±8,14 і 102,0±16,3 тис. КУО/см3 , що відповідає вищому ґатунку. Титр БГКП при цьому становив понад 1,0, а кількість соматичних клітин (КСК) була в межах допустимої норми (400 тис./мл). Отже, для ефективної санітарно-гігієнічної обробки доїльного устаткування робочі розчини дезінфектантів на основі пероцтової, азотної та фосфорної кислот повинні містити 0,5 % діючої речовини, що забезпечить знищення мікроорганізмів за експозиції 5–15 хв.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБілоцерківський НАУuk_UA
dc.subjectмолочне устаткуванняuk_UA
dc.subjectмолочна продукціяuk_UA
dc.subjectдезінфекціяuk_UA
dc.subjectгігієна виробництва молокаuk_UA
dc.subjectмікробіологічні показники молокаuk_UA
dc.subjectтехнологія виробництва молокаuk_UA
dc.subjectякість молокаuk_UA
dc.subjectdairy equipmentuk_UA
dc.subjectdairy productsuk_UA
dc.subjectdisinfectionuk_UA
dc.subjectmilk production hygieneuk_UA
dc.subjectmicrobiological indicators of milkuk_UA
dc.subjectmilk production technologyuk_UA
dc.subjectmilk qualityuk_UA
dc.titleПорівняльна характеристика дезінфекційних засобів для молочного устаткування та якості молочної продукції за впливу паратипових факторів навколишнього середовищаuk_UA
dc.title.alternativeComparative characteristics of disinfectants for dairy equipment and quality of dairy products under the influence of paratypical environmental factorsuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc619:614.48uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Porivnialna_kharakter.pdf550,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.