Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8881
Назва: Influence of high temperatures on the behavior, productivity and bioenergetic characteristics of goats
Інші назви: Вплив високих температур на поведінку, продуктивність та біоенергетичні характеристики кіз
Автори: Луценко, Марія Михайлівна
Lutsenko, Mariia
Пірова, Людмила Вікторівна
Pirova, Liudmyla
Ластовська, Ірина Олександрівна
Lastovska, Iryna
Косіор, Леся Тарасівна
Kosior, Lesia
Ключові слова: goats;temperature;productivity;metabolic energy;behavior;bio-energy;кози;температура;продуктивність;обмінна енергія;поведінка;біоенергетика
Дата публікації: 2023
Видавництво: Білоцерківський НАУ
Бібліографічний опис: Influence of high temperatures on the behavior, productivity and bioenergetic characteristics of goats / M. Lutsenko, L. Pirova, I. Lastovska, L. Kosior // Tехнологія виробництва і переробки продукції тваринництва = Animal Husbandry Products Production and Processing: збірник. наук. праць .- Біла Церква: БНАУ, 2023 .- Вип. 1. - С. 13-18. doi: 10.33245/2310-9289-2023-178-1-13-18
Короткий огляд (реферат): The research was carried out in IE «Babyni kozy» of Kyiv region at a goat farm where a stable-pasture system of goats is used. In winter, goats are kept at free-stall housing on a deep litter and during the grazing period, on a forage area. Goats are milked on a milking parlor into the milk line. The article presents the results of researches of the influence of ambient temperature during the thermo neutral period and during the period of high temperatures on the productivity, daily behavior and bioenergetic characteristics of Saanen goats. A group of goats of the Saanen breed of the 3rd lactation was formed during the period of the milk yield increasing. The research was performed in thermo neutral peri od (average daily air temperature was up to + 22.3 °C) and during the pe riod of temperature load at an average daily air temperature of + 27.6 °C. Each period lasted 12 days. It has been found that goats responded to the change in temperature by reducing of productivity by 10.70 % (0.35 kg). Hereby, the mass frac tion of fat in goat's milk during this period increased by 0.09 %. During the period of high temperatures, goats spent a little less time eating food, watering and walking, but rested more in a supine position compared to the thermo neutral period. In general, in both temperature periods, the duration of the main acts of behavior in goats corresponded to physio logical norms. The decrease in the duration of feed consumption during the temperature load caused a decrease in the number of feed reactions and the duration of chewing the cuddy in goats. The energy index, i.e. the amount of net energy consumption of feed, which transfers into milk energy during the temperature load decreased by 1.42 MJ %. Net energy consumption per 1 MJ of milk energy during the period of high tempera tures has increased by 0.62 MJ.
Опис: В статті наведені результати досліджень впливу температури навколишнього середовища у термонейтральний період та у період високих температур на продуктивність, добову поведінку та біоенергетичні ознаки кіз зааненської породи. Дослідження проводили у ФОП «Бабині кози» Київської області за стійлово-пасовищної системи утримання кіз. Взимку застосовувалось безприв'язне утримання тварин на глибокій підстилці, в пасовищний період – на вигульно-кормовому майданчику. Доїння кіз проводилось на доїльній установці у молокопровід. Було сформовано групу кіз зааненської породи 3-ї лактації у період роздою у кількості 15 голів. Дослідження проводили у термонейтральний (середня добова температура повітря становила до +22,3°С) і в період температурного навантаження за середньодобової температури повітря + 27,6°С. Кожен період тривав по 12 діб. Встановлено, що на зміну температури кози відреагували зниженням продуктивності – на 10,70 % (0,35 кг). При цьому масова частка жиру в молоці кіз в цей період підвищилась на 0,09 %. У період високих температур кози дещо менше часу витрачали на поїдання кормів, напування та ходьбу, але більше відпочивали у положенні лежачи, порівняно з термонейтральним періодом. В цілому, в обидва температурні періоди тривалість основних актів поведінки у кіз відповідала фізіологічним нормам. Зниження тривалості споживання корму у період температурного навантаження спричинило зменшення чисельності кормових реакцій та тривалості жуйки у кіз. Енергетичний індекс, тобто кількість нетто-витрат енергії кормів, яка переходить в енергію молока у період температурного навантаження, знизився на 1,42 МДж %. Чисті витрати енергії на 1 МДж енергії молока у період високих температур збільшились на 0,62 МДж
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8881
ISSN: 2310-9289
2415-7635
УДК: 636.2.083.312.3
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Influence_of.pdf482,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.