Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8880
Назва: Ergonomic and economic indicators of milk production using different cow milking technologies
Інші назви: Ергономічні та економічні показники виробництва молока за різних технологій доїння корів
Автори: Борщ, Олександр Васильович
Borshch, Oleksandr
Прудніков, Василь Григорович
Prudnikov, Vasyl
Борщ, Олександр Олександрович
Borshch, Oleksandr
Косіор, Леся Тарасівна
Kosior, Lesia
Ключові слова: dairy cows;ergonomics of milking;change of housing conditions;milking facilities;consumption of energy resources;молочні корови;ергономіка доїння;зміна умов утримання;доїльні установки;витрати енергетичних ресурсів
Дата публікації: 2023
Видавництво: Білоцерківський НАУ
Бібліографічний опис: Ergonomic and economic indicators of milk production using different cow milking technologies / O. V. Borshch, V. G. Prudnikov, O. O. Borshch, L. T. Kosior // Tехнологія виробництва і переробки продукції тваринництва = Animal Husbandry Products Production and Processing: збірник. наук. праць .- Біла Церква: БНАУ, 2023 .- Вип. 1. - С. 6-12. doi: 10.33245/2310-9289-2023-178-1-6-12
Короткий огляд (реферат): The purpose of this work was to study the effect of changing the way of keeping and milking equipment on ergonomic and economic indicators. The research was carried out at «Ostriykivske» LLC, Bilotserkivskyi district, Kyiv region, where the milking herd was transferred from a capital-type room with tethered housing and milking into the milk pipeline to an easy-to-assemble room with loose housing and milking in the milking hall at the «Carousel» plant. The material for the research was lactating cows of the Ukrainian black-spotted dairy breed of II and III lactations. In order to accurately determine the duration of the technological operations of the milking process through the milk pipe and at the «Carousel» milking plant, it was filmed during the morning milking of cows. The change in the method of keeping (from tethered to loose housing) and the milking option (in the stall to the milk pipeline to the milking hall) had a significant impact on the time spent when performing the technological operations of one cow milking. The total time spent by machine milking operators in the slope decreased by 31.35 seconds. When moving the animals to the milking parlor, the duration of such operations as washing, wiping and massaging of the udder decreased by 4.8 s, milking of the first trickles of milk – by 0.6 s, and putting milking cups on the udders – by 1.3 s. The duration of preparatory and final milking operations decreased by 7.2 seconds, and other operations related to milking decreased by 58.2 seconds. At the same time, the complex indicator of the ergonomics of the milking installation when transferring cows to the milking parlor inceased significantly (by 0.60) and met the requirements of the standard. The total labor costs when the conditions of keeping and milking were changed decreased by 52.96 man hours/year per cow. Labor costs for the following types of work decreased most significantly: milking and primary processing of milk; cleaning of stalls and manure passages; making litter and operating costs: 22.00; 19.40; 2.60 and 6.60 man hours/year per cow, respectively. Electricity consumption per cow per year increased by 22 kWh, and water for the milking process increased by 560 liters.
Опис: Метою цієї роботи було вивчити вплив зміни способу утримання та доїльного обладнання на ергономічні та економічні показники. Дослідження проводили у ТОВ «Острійківське» Білоцерківського району Київської області, де дійне стадо було переведене із приміщення капітального типу з прив’язним утриманням та доїнням у молокопровід в легкозбірне приміщення із безприв’язним утриманням та доїнням у доїльному залі на установці «Карусель». Матеріалом для досліджень були лактуючі корови української чорно-рябої молочної породи ІІ та ІІІ лактацій. Для точного визначення тривалості виконання технологічних операцій процесу доїння молокопроводом та на доїльній установці «Карусель» її фільмували упродовж ранкових доїнь корів. Зміна способу утримання (із прив’язного на безприв’язний) та варіанту доїння (в стійлі у молокопровід на доїльний зал) суттєво вплинула на затрати часу при виконанні технологічних операцій доїння однієї корови. Загальний час перебування операторів машинного доїння у нахилі знизився на 31,35 с. При переведенні тварин до доїльного залу тривалість таких операцій як обмивання, витирання і масажу вимені зменшилась на 4,8 с, здоювання перших цівок молока – на 0,6 с, а надягання доїльних стаканів на дійки – на 1,3 с. Тривалість підготовчих та заключних операцій доїнням знизилась на 7,2 с, а інші операції, котрі пов’язані з доїнням – на 58,2 с. При цьому комплексний показник ергономічності доїльної установки при переведенні корів до доїльної зали значно збільшився (на 0,60) та відповідав вимогам стандарту. Загальні затрати праці при зміні умов утримання і доїння знизились на 52,96 люд•год/ рік на корову. Найбільш суттєво знизились затрати праці за наступними видами робіт: доїння і первинна обробка молока; чищення стійл і гнойових проходів; внесення підстилки та експлуатаційні затрати: на 22,00; 19,40; 2,60 і 6,60 люд. год/рік на корову, відповідно. Витрати електроенергії у розрахунку на 1 корову в рік збільшились на 22 кВт/год, а води для здійснення процесу доїння – на 560 л.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8880
ISSN: 2310-9289
2415-7635
УДК: 636.2.083:591.5
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ergonomic_and.pdf484,83 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.