Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8810
Назва: Вплив Spirulina Platensis у складі комбікорму на вміст важких металів у кролятині
Інші назви: Influence of Spirulina Platensis in the composition of feed on the content of heavy metals in rabbit meat
Автори: Титарьова, Олена Михайлівна
Tytariova, Olena
Чернявський, Олександр Олександрович
Cherniavskyi, Oleksandr
Кузьменко, Оксана Анатоліївна
Kuzmenko, Oksana
Близнюк, Марія Анатоліївна
Blyzniuk, Maria
Ключові слова: кролі;Spirulina platensis;приріст живої маси;продуктивність;Кадмій;Плюмбум;м'ясо;rabbits;live weight gain;productivity;Cadmium;Lead;meat
Дата публікації: 2022
Видавництво: Білоцерківський НАУ
Бібліографічний опис: Вплив Spirulina Platensis у складі комбікорму на вміст важких металів у кролятині / О. М. Титарьова, О. О. Чернявський, О. А. Кузьменко, М. А. Близнюк // Tехнологія виробництва і переробки продукції тваринництва = Animal Husbandry Products Production and Processing: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2022 .- № 1(175) .- С. 13 –19. doi: 10.33245/2310-9289-2022-170-1-13-19
Короткий огляд (реферат): Важливим напрямом подальшого розвитку тваринництва є забезпечення людства екологічно чистими продуктами харчування. Одним із способів зменшення вмісту важких металів у тваринницькій продукції загалом і м’ясі зокрема, є згодовування кормових засобів, які мають сорбуючі властивості. З цією метою було проведено науково-господарський експеримент із дослідження впливу згодовування комбікормів із вмістом 0,5–2 % Spirulina platensis кролям, що вирощуються на м’ясо. Дослідний період експерименту тривав з 60- до 120-ї доби життя молодняку кролів і завершився контрольним забоєм. Упродовж цього періоду контролювали живу вагу кроленят, їх збереженість та кількість спожитого корму. Під час контрольного забою досліджували хімічний склад найдовшого м’язу спини, а також вміст у ньому Плюмбуму та Кадмію. За результатами експерименту було встановлено, що уведення до складу комбікорму кролів Spirulina platensis у дозах 0,5–2,0 % сприяє покращенню їх росту, зниженню вмісту Кадмію та Плюмбуму в м’ясі, зменшенню частки жиру в ньому та підвищенню частки сухої речовини і протеїну. Вод ночас найбільшої продуктивності кролі досягали за вмісту в комбікормі 1,5 % Spirulina platensis, випереджаючи контрольних аналогів на 7,8 % (Р<0,01). Тимчасом найнижчу концентрацію важких мета лів у м’ясі зафіксували за вмісту 2,0 % вказаного кормового засобу: Кадмію – на 34,1 % (Р<0,01), а Плюмбуму – на 25,9 % (Р<0,001) менше за контрольні показники. Щодо хімічного складу м’яса, то найбільше протеїну та найменше жиру в ньому було зафіксовано за вмісту у комбікормі 1,5 % Spirulina platensis. Порівняно з контрольними тваринами, м’ясо кролів цієї групи містило на 1,2 % більше протеїну та на 0,7 % (Р<0,01) менше жиру. Отже, 1,5 % Spirulina platensis у складі комбікорму для кролів, яких вирощують на м’ясо, є оптимальною часткою.
Опис: An important area for the further development of animal husbandry is to provide humanity with environmentally friendly food. One way to reduce the content of heavy metals in livestock products in general and meat in particular is to feed some feed products that have sorbent properties. For this purpose, a scientific and economic experiment was conducted to study the effect of feeding compound feeds containing 0.5–2% Spirulina platensis to rabbits raised for meat. The experimental period of the research lasted from the 60th to the 120th day of life of young rabbits and ended with a control slaughter. During this period, the live weight of the rabbits, their safety and the amount of feed consumed were monitored. During the control slaughter, the chemical composition of the longest back muscle was studied, as well as the content of Lead and Cadmium. According to the results ofthe experiment it was found that the introduction of compound feed rabbits Spirulina platensis in doses of 0.5–2.0% helps to improve their growth, reduce the content of Cadmium and Lead in meat, reduce the fat content in it and increase the proportion of dry matter and protein. It should be noted that the highest productivity of rabbits was achieved at a feed content of 1.5% of Spirulina platensis, ahead of control counterparts by 7.8% (P<0.01). Instead, the lowest concentration of heavy metals in meat was recorded at the content of 2.0% of the specified feed: Cadmium by 34.1% (P<0.01) and Lead – by 25.9% (P<0.001) less than the control indexes. As for the chemical composition of meat, the highest protein and the lowest fat in it was recorded at 1.5% Spirulina platensis in the feed. Compared to control animals, rabbit meat in this group contained 1.2% more protein and 0.7% (P<0.01) less fat. Thus, 1.5% of Spirulina platensis in the feed for rabbits raised for meat can be considered the optimal proportion.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8810
ISSN: 2310-9289
2415-7635
УДК: 636.92.086.783:637.6.04/.07
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vplyv_Spirulina.pdf600,55 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.