Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8694
Назва: Вплив конструктивних особливостей корівників на формування мікроклімату та якісні показники молока
Інші назви: Influence of constructive features of cowshed on the formation of microclimate and qualitative indicators of milk
Автори: Гришко, Віталій Анатолійович
Grishko, Vitaliі
Балацький, Юрій Олександрович
Balytskyi, Yuri
Малина, Василь Вікторович
Malyna, Vasily
Федорченко, Максим Миколайович
Fedorchenko, Maksym
Бондаренко, Леся Вікторівна
Bondarenko, Lesia
Ключові слова: легкокаркасний корівник;реконструйований корівник;доїльний зал;мікроклімат;якість молока;light-frame cowshed;microclimate;milking parlor;milk quality
Дата публікації: 2022
Видавництво: Білоцерківський НАУ
Бібліографічний опис: Вплив конструктивних особливостей корівників на формування мікроклімату та якісні показники молока / В. А. Гришко, Ю. О. Балацький, В. В. Малина та ін. // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2022 .- № 1 (164) .- С. 75-82. doi: 10.33245/2310-9289-2022-170-1-75-82
Короткий огляд (реферат): Досліджено стан мікроклімату легкокаркасного та реконструйованого корівника та доїльного залу за безприв’язно- боксового способу утримання дійного стада у весняний період та вивчено вплив різних умов та параметрів мікроклімату на якісні показники молока. Встановлено, що температурний режим у реконструйованому корівнику з примусовим доїнням у залі на установці Ялинка становив у середньому 14,27±2,105 °С, тим часом у доїльному залі температура була дещо вищою – 16,38±1,335 °С. У легкокаркасному корівнику температура становила 12,24±1,380 °С, а у зоні доїння корів на роботизованій установці – майже без відхилення 12,14±1,715 °С. Реконструйований корівник забезпечує комфортніший температурний режим для корів порівняно з легкокаркасним. Вологість і швидкість руху повітря в порівнюваних приміщеннях перебувала в межах гігієнічних норм. Мікробіологічні показники бактеріальної забрудненості повітря в обох приміщеннях відповідають гігієнічним нормам, однак у реконструйованому корівнику кількість колонієутворювальних одиниць в 1 м3 була вищою. Найбільша кількість КУО в 1 м3 зафіксовано в повітрі доїльного залу, де розміщено установку УДЕ-8 «Ялинка». Це зумовлено недостатньою вентиляцією, підвищеною вологістю та температурою, розповсюдженням повітрям дрібних крапель з вимені корів, інших поверхонь тіла тварини, устаткуванням і огороджувальними конструкціями, під час миття доїльного залу, за використання води під напором. У ТДВ «Терезине» в легкокаркасному корівнику за вільного доїння на роботизованій установці кислотність молока становила 16,4±0,64 °Т; ступінь чистоти за еталоном відповідав першій групі, температура через 30 хв після доїння становила 4,2±0,57 °С; мікробне забруднення молока було в середньому 233,4±8,64 тис. КУО/см3 ; титр БГКП дорівнював приблизно одиниці; кількість соматичних клітин становила 376,9±29 тис./см3 , що загалом відповідало вищому гатунку згідно з ДСТУ 3662:2018. Під час доїння на установці УДЕ-8 «Ялинка» кислотність отриманого молока становила 18,6±0,42 °Т; ступінь чистоти за еталоном відповідав першій групі, температура через 30 хв після доїння становила 5,8±0,71 °С; мікробне забруднення молока було в середньому 292,3±12,3 тис. КУО/см3 ; титр БГКП дорівнював приблизно одиниці; кількість соматичних клітин становила 465,7±19 тис./см3 , що загалом відповідало першому гатунку згідн з ДСТУ 3662:2018. Отже, утримання дійного стада як у легкокаркасному, так і в реконструйованому приміщенні дає змогу сформувати комфортні санітарно-гігієнічні умови утримання. Збільшення показника мікробного забруднення молока, отриманого від корів у доїльному залі на установці УДЕ-8 «Ялинка», спричинено недостатньою роботою системи вентиляції доїльного приміщення та неправильним виконанням окремих елементів підготовки тварин до доїння.
Опис: The state of the microclimate in the light-frame, reconstructed cowshed and milking parlor with a loose-box method of keeping a dairy herd in the spring was studied; the influence of different conditions and parameters of the microclimate on milk quality was investigated. It was found that the temperature in the reconstructed cowshed with forced milking in the hall by the milking machine «Yalynka» averaged 14.27 ± 2.105 ° C, while in the milking parlor the temperature was slightly higher than 16.38 ± 1.335 ° C. In the light frame cowshed the temperature was 12.24 ± 1.380 ° С, and in the milking zone of cows with the robotic installation almost without deviation 12.14 ± 1.715 ° С. Humidity and speed of air movement in the compared rooms was within the hygienic norms. Microbiological indicators of bacterial air pollution in both rooms correspond to hygienic norms, but in the reconstructed cowshed the number of colony-forming units in 1 m3 was higher. The largest number of colony-forming units in 1 m3 was recorded in the air of the milking parlor where the UDE-8 "Yalynka" unit is located due to insufficient ventilation, high humidity and temperature. Dispersion of the tiny drops from the cows udder in the air and other body limbs, equipment and fences when washing the milking parlor with water under pressure. In a light frame cowshed with free milking with a robotic unit at the ALC "Terezyne", the acidity of milk was 16.4 ± 0.64 ° T; the purity degree was according to the standard of the first group, the temperature 30 minutes after milking was 4.2 ± 0.57 ° C; microbial contamination of milk was on average 233.4 ± 8.64 thousand CFU / cm3 ; the titre of colon bacillus group was about one; the number of somatic cells was 376.9 ± 29 thousand / cm3 , which ultimately corresponded to the highest grade according to DSTU 3662: 2018. When milking by the UDE-8 "Yalynka", the acidity of the obtained milk was 18.6 ± 0.42 ° T; the degree of purity according to the standard corresponded to the first group, the temperature 30 minutes after milking was 5.8 ± 0.71 ° C; microbial contamination of milk averaged 292.3 ± 12.3 thousand CFU / cm3 ; the titre of colon bacillus group was about one; the number of somatic cells was 465.7 ± 19 thousand / cm3 , which ultimately corresponded to the first grade according to DSTU 3662: 2018. Therefore, the maintenance of the dairy herd in both light-frame and reconstructed premises allows to form a sufficiently comfortable sanitary and hygienic conditions. The increase in microbial contamination of milk obtained from cows in the milking parlor by UDE8 "Yalynka" is the result of insufficient operation of the ventilation system of the milking parlor and improper implementation of certain elements of preparation of animals for milking.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8694
ISSN: 2310-9289
2415-7635
УДК: 631.223.2:628.8:637.12.04
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vplyv_konstruktyvnykh.pdf455,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.