Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8620
Назва: The risk-based control of the safety and quality of freshwater fish for sale in the agri-food market
Інші назви: Ризик-орієнтований контроль безпечності та якості прісноводної риби за реалізації на агропродовольчому ринку
Автори: Liasota, Vasyl
Лясота, Василь Петрович
Bukalova, Nataliia
Букалова, Наталія Володимирівна
Bohatko, Nadiia
Богатко, Надія Михайлівна
Grynevych, Nataliia
Гриневич, Наталія Євгеніївна
Sliusarenko, Alla
Слюсаренко, Алла Олександрівна
Sliusarenko, Serhii
Слюсаренко, Сергій Володимирович
Prylipko, Tetiana
Приліпко, Тетяна Миколаївна
Volodymyr, Dzhmil
Джміль, Володимир Іванович
Ключові слова: fish;carp;pike perch;rotan;risk-based control;muscle;atrophy;agri-food market;риба;короп;судак;ротан;ризик-орієнтований контроль;м'язи;атрофія;агропродовольчий ринок
Дата публікації: 2023
Видавництво: Association HACCP Consulting
Бібліографічний опис: The risk-based control of the safety and quality of freshwater fish for sale in the agri-food market / Liasota V., Bukalova N., Grynevych N. and other // Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. – 2023. – vol. 17. – Р. 200–216. doi: https://doi.org/10.5219/1842
Короткий огляд (реферат): Scientifically substantiated and experimentally proven the feasibility of conducting proper risk-based control of the safety and quality of freshwater fish in the Kyiv region's agro-food markets following the regulatory document's requirements, developed by express, improved methods for determining freshness and microstructural examination of muscle tissue. At organoleptic assessment Ukrainian scaly carp, crucian carp, and pike perch were fresh, and rotan was of dubious freshness. Regarding pH value, Nesler number, and qualitative reaction to the content of ammonia and ammonia salts with ’Nesler’s reagent, the meat of Ukrainian scaly carp, crucian carp, and pike perch corresponded to fish of a fresh degree. For rotan meat, its dubious freshness was established. In the photometric determination of the studied fish's freshness, the optical density of the supernatant correlated with the quality indicators for the content of ammonia and ammonia salts. An improved benzidine test with a filtrate from the gills of the mouth confirms the doubtfulness of the freshness of the fish. The studied fish samples corresponded to the standard indicators according to microscopic indicators and the number of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms. By determining the chemical parameters of the studied fish, it was found that the mass fraction of water in meat was the highest in rotan (78.30±0.13%) and was accompanied by the smallest mass fraction of dry matter (21.70±0.09), the proportion of proteins (16.96±0.06), indicators of fat in meat (3.01±0.06%) and formed the lowest indicator of its relative biological value – 92.5%. In benign fish with organoleptic indicators, a microstructural study of muscle tissue revealed significant changes in its structure with atrophy of individual muscle fibers and growth in these areas of connective, mainly fatty tissue.
Опис: Науково обґрунтовано та експериментально доведено можливість проведення належного ризик-орієнтованого контролю безпеки та якості прісноводної риби на агропродовольчих ринках Київської області відповідно до вимог нормативного документа, розробленого експрес-, удосконаленими методами визначення свіжості та мікроструктурного дослідження м'язів. При органолептичній оцінці лускатий короп, карась і судак були свіжими, а ротан сумнівної свіжості. За величиною рН, кількістю Неслера та якісною реакцією на вміст аміаку та аміачних солей з реактивом Неслера м'ясо українського лускатого коропа, карася та судака відповідало рибі свіжого сорту. Для м'яса ротану була встановлена його сумнівна свіжість. При фотометричному визначенні свіжості риби, що досліджується, оптична щільність надосадової рідини корелювала з показниками якості за вмістом аміаку та аміачних солей. Удосконалена бензидинова проба з фільтратом із зябер ротової порожнини підтверджує сумнівність свіжості риби. Досліджувані проби риб відповідали нормативним показникам за мікроскопічними показниками та кількістю мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів. При визначенні хімічних показників досліджуваної риби встановлено, що масова частка води в м'ясі була найбільшою у ротану (78,30±0,13%) та супроводжувалася найменшою масовою часткою сухої речовини (21,70±0,09), частки білків (16, 96±0,06), показників жиру в м'ясі (3,01±0,06%) та сформували найнижчий показник його відносної біологічної цінності – 92,5%. У риб з доброякісними органолептичними показниками при мікроструктурному дослідженні м'язової тканини черевних стінок виявлено значні зміни її структури з атрофією окремих м'язових волокон та розростанням на цих ділянках сполучної, переважно жирової тканини.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8620
ISSN: 1337-0960
УДК: 597.2
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Risk-based_control.pdf669,82 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.