Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8568
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГриневич, Наталія Євгеніївна-
dc.contributor.authorGrynevych, Nataliia-
dc.contributor.authorХом’як, Олександр Андрійович-
dc.contributor.authorKhomiak, Oleksandr-
dc.contributor.authorСлюсаренко, Алла Олександрівна-
dc.contributor.authorSliusarenko, Alla-
dc.contributor.authorТрофимчук, Алла Михайлівна-
dc.contributor.authorTrofymchuk, Alla-
dc.contributor.authorЖарчинська, Валерія Сергіївна-
dc.contributor.authorZharchynska, Valeriia-
dc.contributor.authorОсадча, Юлія Василівна-
dc.contributor.authorOsadcha, Yuliia-
dc.contributor.authorТкаченко, Ольга Василівна-
dc.contributor.authorTkachenko, Olga-
dc.date.accessioned2023-04-12T07:00:17Z-
dc.date.available2023-04-12T07:00:17Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationАдаптивна реакція коропа коі (Cyprinus carpio koi) до знижених та підвищених температур в експериментальних умовах / Н.Є. Гриневич, О.А. Хом’як, А.О. Слюсаренко та ін. // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки. – 2022. – т. 24, № 97. – С. 137-145. doi: 10.32718/nvlvet‐a9724uk_UA
dc.identifier.issn2519–2698-
dc.identifier.issn2707‐5834-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8568-
dc.descriptionAbiotic factors of the water environment are essential for the life of hydrobionts. They are determined by two main criteria – the intensity of the impact factor and the tolerance of each species. The work aims to substantiate the adaptive capabilities of this summer's koi carp (Cyprinus carpio koi) under the influence of low and high temperatures, to compare the coefficients and breathing rhythms of the research objects. Experimental research was carried out in the conditions of the aquarium-basin complex of the Department of Ichthyology and Zoology of the Bila Tserkva National Agrarian University. Two aquariums with a volume of 800 dm3 were used for the experiment. Individuals of approximately the same size and weight (25–30 g) were divided into two groups. The first group of fish was kept at a temperature of 11–14 °C for 30 days, and the second group was kept at a temperature of 24–29 °C for 30 days. During the experiment, there were 20 specimens in each aquarium. This summer koi carp (Cyprinus carpio koi). Feeding was carried out with Alltech Coppens Pre Grower feed – 15EF, 2.0 mm. Composition of ingredients (%) per 1 g of feed: raw protein – 50; fats – 15; fiber – 0.80; ash – 8.6; phosphorus – 1.21. In experimental conditions, changes in consumption of koi carp (Cyprinus carpio koi) O2, the release of CO2 and NH3 (per 1 g of live weight in 1 hour) at temperatures of 11–14 °С and 24–29 °С were studied. The consumption of O2 and the release of NH3 in these summers of koi carp at low and high temperatures were compared. The change in respiration (RR) and ammonia (N/O) coefficients in “warm” and “cold” fish with increasing temperature was analyzed. The breathing rhythm and oxygen per breath at different environmental temperatures were determined. Based on the obtained data, the adaptive reactions of this year's koi carp to the influence of reduced and increased temperature indicators of the aquatic environment were determined.uk_UA
dc.description.abstractАбіотичні фактори водного середовища мають важливе значення для життєдіяльності гідробіонтів та визначаються двома основними критеріями – інтенсивністю фактору впливу та толерантністю кожного окремого виду. Мета роботи – обґрунтувати адаптаційні можливості цьоголіток коропа коі (Cyprinus carpio koi) за впливу зниженої та підвищеної температури, порівняти коефіцієнти та ритми дихання об’єктів дослідження. Експериментальні дослідження проводили в умовах акваріально-басейнового комплексу кафедри іхтіології та зоології Білоцерківського національного аграрного університету. Для досліду використовували два акваріуми об’ємом по 800 дм3. Особин приблизно однакового розміру і маси (25–30 г) поділили на дві групи. Першу групу риб утримували за температури 11–14 °С впродовж 30 діб, другу групу риб утримували за температури 24–29 °С впродовж 30 діб. Під час постановки досліду у кожному акваріумі було по 20 екз. цьоголіток коропа коі (Cyprinus carpio koi). Годівлю здійснювали кормом Alltech Coppens Pre Grower – 15EF, 2.0 мм. Склад інгредієнтів (%) на 1 г корму: сирий протеїн – 50; жири – 15; клітковина – 0,80; зола – 8,6; фосфор – 1,21. В експериментальних умовах досліджено зміну споживання цьоголітками коропа коі (Cyprinus carpio koi) О2, виділення СО2 та NH3 (на 1 г живої маси за 1 годину) за температури 11–14 °С та 24–29 °С. Порівняно споживання О2 та виділення NH3 цьоголітками коропа коі за зниженої та підвищеної температури. Проаналізовано зміну коефіцієнтів дихання (КД) та амоніачного (N/O) у “теплих” та “холодних” риб із підвищенням температури. Визначено ритм дихання та використання кисню на одне дихання за різної температури середовища. На основі отриманих даних визначені адаптивні реакції цьоголіток коропа коі до впливу знижених та підвищених температурних показників водного середовища.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherНауковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицькогоuk_UA
dc.subjectCyprinus carpio koiuk_UA
dc.subjectспоживання киснюuk_UA
dc.subjectкоефіцієнт диханняuk_UA
dc.subjectритм диханняuk_UA
dc.subjectадаптивна реакціяuk_UA
dc.subjectCyprinus carpio koiuk_UA
dc.subjectoxygen consumptionuk_UA
dc.subjectrespiratory rateuk_UA
dc.subjectrespiratory rhythmuk_UA
dc.subjectadaptive responseuk_UA
dc.titleАдаптивна реакція коропа коі (Cyprinus carpio koi) до знижених та підвищених температур в експериментальних умовахuk_UA
dc.title.alternativeAdaptive response of koi carp (Cyprinus carpio koi) to low and high temperatures in experimental conditionsuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc612: [597. 551.2]uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/nvlvet‐a9724-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Adaptyvna_reaktsiia.pdf976,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.