Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8549
Назва: Мікробіологічна характеристика та антибіотикорезистентність польових ізолятів Streptococcus suis
Інші назви: Microbiological characteristics and antibiotic resistance of field isolates Streptococcus suis
Автори: Савченюк, Михайло Олександрович
Savcheniuk, Mykhailo
Корнієнко, Любов Миколаївна
Korniienko, Lubov
Тарасов, Олександр Анатолійович
Tarasov, Oleksandr
Довгаль, Олександр Володимирович
Dovgal, Oleksaandr
Білик, Сергій Анатолійович
Bilyk, Sergey
Довгенко, Вікторія В'ячеславівна
Dovgenko, Viktoriia
Царенко, Тарас Михайлович
Tsarenko, Taras
Ключові слова: Streptococcus suis;антибіотикорезистентність;культуральні властивості;методи діагностики;antibiotic resistance;culture properties;diagnostic methods
Дата публікації: 2022
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Савченюк М.О. Мікробіологічна характеристика та антибіотикорезистентність польових ізолятів Streptococcus suis / М.О. Савченюк, Л.М. Корнієнко, О.А. Тарасов та ін. // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2022. - Вип. 1. - С.72-80. Doi: 10.33245/2310-4902-2022-173-1-72-80
Короткий огляд (реферат): Streptococcus suis є важливим асоційованим збудником з широким спектром захворювань у свиней, зокрема це менінгіт, септицемія, пневмонія, ендокардит і артрит. Str. suis може передаватися людині за безпосереднього контакту із хворою твариною. Захворювання свиней на стрептококоз не лише завдає значних збитків, а також зумовлює поширення вірусних інфекцій, зокрема РРСС, який реєструють у 80 % випадків на фермах, уражених стрептококозом. Останніми роками спостерігається значне зростання поширеності стрептококових інфекцій, а також їх значення як ускладнюючого чинника перебігу вірусних та бактеріальних захворювань. Важливим чинником поширення цього захворювання є нераціональне застосування антибіотиків різних груп, що сприяє швидкому набуттю полірезистентності патогенною мікрофлорою. У статті наведено результати досліджень щодо мікробіологічної характеристики та антибіотикорезистентності ізолятів Streptococcus suis, виділених із патологічного матеріалу від хворих свиней. З метою більш якісного і швидшого виділення збудника, були вивчені особливості ураження ним органів і тканин та локалізації його в організмі поросят. Проведено епізоотологічний моніторинг спалахів стрептококозу на свинофермах України. Ферми, на базі яких проводили відбір проб, є стаціонарно неблагополучними щодо стрептококозу поросят. Лабораторні дослідження польових ізолятів Str. suis виявили, що всі досліджувані мікроорганізми ферментували аргінін, саліцин, глікоген, D-глюкозу, цукрозу, галактозу, мальтозу, саліцин, трегалозу, інулін, із позитивними реакціями на α-галактозидазу, β-глюкуронідазу та лейцин-аріламідазу. Встановлено, що 73,4 % захворювань спричинені асоційованими збудниками, а стрептококоз у вигляді моноінфекції проявляється у 26,5 % випадків захворювань. Найбільше Streptococcus suis було виділено із синовіальної рідини та головного мозку. При цьому всі Streptococcus suis виділені із головного мозку були патогенні. Водночас Streptococcus suis, які виділені за інших захворювань, зокрема катаральна бронхопневмонія та септицимія, в переважній кількості були непатогенними.
Опис: Streptococcus suis is an important associated pathogen with a wide range of diseases in pigs such as meningitis, septicemia, pneumonia, endocarditis and arthritis. S suis can be transmitted to humans through direct contact with a sick animal. The disease of pigs with streptococcus not only causes significant direct damage, but also contributes to the spread of viral infections such as PRRS, which is registered in 80% of cases on farms affected by streptococcus. In recent years, there has been a significant increase in the prevalence of streptococcal infections, as well as their role as a complicating factor in viral and bacterial diseases. An important factor in the spread of this disease is the irrational use of antibiotics of different groups, which contributes to the rapid acquisition of polyresistance of pathogenic microflora. The article presents the results of studies on the microbiological characteristics and antibiotic resistance of isolates of Streptococcus suis isolated from pathological material from sick pigs. In order to better and faster isolation of the pathogen, the features of its damage to organs and tissues and its localization in the body of piglets were studied. Epizootological monitoring of streptococcal outbreaks on pig farms in Ukraine was carried out. The farms on the basis of which the sampling was carried out are permanently unfavorable for streptococcus of piglets. Laboratory studies of S. suis field isolates found that all studied microorganisms fermented arginine, salicin, glycogen, D-glucose, sucrose, galactose, maltose, salicin, trehalose, inulin, with positive reactions to α-galactosidase, β-glucutane and β-glucura . Of the isolated Str. suis isolates, 87% were sensitive to erythromycin, 75% to clindamycin and 55% to cephalexin, 43% of isolates were resistant to gentamicin and 20% to enrofloxacin. It was found that in 25% of cases S. suis caused the disease in the form of acute monoinfection, in 20% of cases S. suis isolated E. coli, in 16% of cases - with Pasteurella multocida, in 11% of cases - with Haemophilus parasuis. Mixed infection was observed in 17% of cases.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8549
ISSN: 2310-4902
УДК: 639:616. 981.25:579
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
мikrobiologichna_harakterystyka.pdf933,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.