Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8530
Назва: Безпечність та якість масла солодковершкового різних вітчизняних виробників і визначення його фальсифікації
Інші назви: Safety and quality of sweet and cream oil of various domestic manufacturers and determining its falsification
Автори: Лясота, Василь Петрович
Lyasota, Vasily
Богатко, Надія Михайлівна
Bogatko, Nadiіa
Букалова, Наталія Володимирівна
Bukalova, Natalia
Джміль, Володимир Іванович
Dzhmil, Volodymyr
Хіцька, Оксана Анатоліївна
Khitska, Oksana
Мазур, Тетяна Григорівна
Mazur, Tetyana
Ткачук, Світлана Алімівна
Tkachuk, Svetlana
Приліпко, Тетяна Миколаївна
Prilipko, Tetiana
Гіптенко, С.І.
Giptenko, S.
Ключові слова: масло солодковершкове;молокопереробні підприємства України;органолептичні показники;фізико-хімічні показники;мікробіологічні показники;фальсифікація;безпечність;якість;sweet and butter;dairy processing enterprises of Ukraine;organoleptic indicators;physicochemical indicators;microbiological indicators;falsification;safety;quality
Дата публікації: 2022
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Безпечність та якість масла солодковершкового різних вітчизняних виробників і визначення його фальсифікації / В.П. Лясота, Н.М. Богатко, Н.В. Букалова та ін. // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2022. - Вип. 1. - С.33-42.Doi: 10.33245/2310-4902-2022-173-1-33-42
Короткий огляд (реферат): За виходу продукції вітчизняного виробництва на європейські ринки перед українськими підприємцями постало завдання збільшити обсяги виробництва, забезпечити безпечність, якість та конкурентоспроможність продукції. Мета дослідження – провести оцінку безпечності та якості масла солодковершкового, отриманого від різних вітчизняних виробників, визначити його фальсифікацію за загальноприйнятим методом та розробленим запатентованим експресним методом. Об’єктом дослідження було оцінювання органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних показників та фальсифікації масла солодковершкового, отриманого з різних молокопереробних підприємств України: ТОВ «Люстдорф» і ТОВ «Фуддевелопмент» Вінницької області; ТДВ «Яготинський маслозавод», ПП «СІМОЛ» Київської області; ДП «Старокостянтинівський молочний завод» Хмельницької області. Для реалізації мети дослідження використані аналітичні, органолептичні (зовнішній вигляд, колір, консистенція, запах, смак); фізико-хімічні (масова частка вологи, масова частка жиру, титрована кислотність плазми масла та кислотність жирової фази масла, масова частка натрію хлориду, визначення домішки маргарину і рослинних жирів), мікробіологічні (КМАФАнМ, наявність бактерій групи кишкових паличок, патогенних мікроорганізмів, зокрема бактерії роду Salmonella, виду Listeria monocytogenes; пліснявих грибів) та варіаційно-статистичні методи досліджень. Розроблений запатентований експресний метод визначення фальсифікації масла солодковершкового за використання розчину резорцину в бензолі з масовою часткою 5,0 % та концентрованої хлорводневої кислоти може застосовуватися у виробничих лабораторіях на потужностях з виробництва молока та молокопродуктів, супермаркетах, оптових базах, магазинах, у державних лабораторіях Держпродспоживслужби та у лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на агропромислових ринках. Масло вироблене різними виробниками за органолептичними показниками: зовнішній вигляд, колір, консистенція, запах і смак відповідало вимогам ДСТУ 4399:2005. За фізико-хімічними показниками зразки солодковершкового масла відповідали також ДСТУ 4399:2005, окрім зразка № 5 (ДП «Старокостянтинівський молочний завод» Хмельницької області), у якому виявлено підвищення на + 0,6 % за масовою часткою натрію хлориду. Дослідженнями встановлено фальсифікацію масла солодковершкового за розробленою запатентованою методикою, за якою вірогідність у показниках становила 99,9 %, виробленого: ТДВ «Яготинський маслозавод» − до 1,5 % (світло-фіолетове забарвлення) і масла «Ферма Селянське», виробник ТОВ «Фуддевелопмент» − від 1,6 до 5,0 % (яскраво-фіолетове забарвлення). Мікробіологічні показники масла солодковершкового: КМАФАнМ, бактерій групи кишкової палички, бактерій роду Salmonella, виду Listeria monocytogenes, а також пліснявих грибів відповідали вимогам ДСТУ 4399:2005.
Опис: ptenko S. The entry of domestic products into European markets has set Ukrainian entrepreneurs the task - to increase their production, ensure safety, quality and competitiveness. The purpose of the study is to assess the safety and quality of sweet butter obtained from various domestic producers, and to determine its falsification by the generally accepted method and the developed patented express method. The object of the study was the assessment of organoleptic, physicochemical, microbiological parameters and falsification of sweet butter obtained from various milk processing enterprises of Ukraine: Lustdorf LLC and Fooddevelopment LLC, Vinnytsia region; TDV "Yagotinsky butter factory"; PE "SIMOL", Kyiv region; State Enterprise "Starokostiantyniv Dairy Plant", Khmelnytsky region. Analytical, organoleptic (appearance, color, consistency, smell, taste) were used to achieve the research goal; physicochemical (mass fraction of moisture, mass fraction of fat, titrated acidity of plasma oil and acidity of fatty phase of oil, mass fraction of sodium chloride, determination of margarine and vegetable fats), microbiological (KMAFАNM, the presence of Escherichia coli bacteria, pathogenic microorganisms, in particular genus Salmonella, species Listeria monocytogenes; molds) and variation-statistical research methods. Developed patented express method for detecting adulteration of sweet cream oil using resorcinol solution in benzene with a mass fraction of 5.0% and concentrated hydrochloric acid can be used in production laboratories at milk and dairy products, supermarkets, wholesale bases, shops and public laboratories. in laboratories of veterinary and sanitary examination in agro-industrial markets. The oil produced by different manufacturers according to organoleptic parameters: appearance, color, texture, smell and taste met the requirements of DSTU 4399: 2005. According to physical and chemical parameters, the samples of sweet butter also met DSTU 4399: 2005, except for sample № 5 (SE "Starokostiantyniv Dairy Plant" of Khmelnytsky region), which showed an increase of + 0.6% by weight of sodium chloride. Research has established the falsification of sweet cream oil according to the developed patented method, according to which the probability in the indicators was 99.9%, produced: TDV "Yagotinsky butter factory" - up to 1.5% (light purple color) oil and "Farm Peasant", manufacturer LLC Food Development "- from 1.6 to 5.0% (bright purple color). Microbiological parameters of sweet butter: KMAFANM, bacteria of the Escherichia coli group, bacteria of the genus Salmonella, species Listeria monocytogenes, as well as molds met the requirements of DSTU 4399: 2005.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8530
ISSN: 2310-4902
УДК: 636.09:614.31:637.12/.3
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
bezpechnist'_ta_jakist'.pdf439,5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.