Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8214
Назва: Характеристика стійкості сортів пшениці ярої до хвороб в Правобережному Лісостепу України
Інші назви: Characteristics of resistance of spring wheat varieties to diseases in the right bank forest Steppe of Ukraine
Автори: Вахній, Сергій Петрович
Войтко, Андрій Володимирович
Качан, Леся Михайлівна
Козак, Леонід Андрійович
Vachniy, Sergiy
Voytko, Andriy
Kachan, Lesia
Kozak, Leonid
Ключові слова: Пшениця яра;Spring wheat;Борошниста роса;Powdery mildew;Бура іржа;Brown rust;Жовта іржа;Yellow Rust;Септоріоз листків;Septoriosis of leaves;Сорти;Varieties
Дата публікації: 8-вер-2022
Видавництво: ТОВ «ТВОРИ».
Бібліографічний опис: Характеристика стійкості сортів пшениці ярої до хвороб в Правобережному Лісостепу України / С.П. Вахній, А.В. Войтко, Л.М. Качан, Л.А. Козак // Наукові здобутки селекціонерів Національного наукового центру «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України» – на благо майбутнього», присвяченій 120-річчю від дня народження вченого, аграрія, селекціонера Данила Лихваря: Міжнародна наукова інтернет-конференція 8 вересня 2022 р., Чабани. - Вінниця: ТОВ "Твори", 2022. - С.59-61.
Короткий огляд (реферат): Провідними ученими України визначено ареал шкідливості основних хвороб зернових культур, вивчено вплив на їх розвиток насиченості сівозмін зерновими культурами, способу обробітку ґрунту, великої кількості рослинних решток на полях, які сприяють поширеності цих хвороб. Ця наукова задача ще далека до повного її вирішення. Якість насіннєвого матеріалу, протруювання насіння в контролюванні хвороб пшениці ярої має особливе значення. Стабільні і здорові урожаї зерна пшениці ярої отримують завдяки знезараженню насіннєвого матеріалу. Визначення стійкості сортів пшениці ярої до хвороб у Правобережному Лісостепу України було метою досліджень. Дослідження з сортами пшениці ярої Трізо і КВС Шірокко проводили в ПСП Агрофірма «Світанок» Київської області в 2021 р. Розвиток борошнистої роси у сортів Трізо і КВС Шірокко у фазі колосіння становив 9,7 і 5,8%, септоріозу листків – 6,1 і 5,2%, септоріозу колоса – 5,5 і 5,2%, жовтої іржі – 12,4 і 8,7%, бурої іржі – 14,6 і 10,7% відповідно. Розповсюдженість хвороб на рослинах пшениці ярої, крім борошнистої роси, зростала у період формування молочної стиглості зерна. Ураженість борошнистою росою становила 9,3 і 5,6%, септоріозом листків – 9,7 і 8,3%, септоріозом колоса – 9,4 і 8,9%, жовтою іржею – 15,8 і 10,9%, бурою іржею – 17,5 і 13,7%, фузаріозом колоса – 7,4 і 5,3%. Встановлено, що сорт пшениці ярої КВС Шірокко більш резистентніший до грибкових хвороб.
Опис: The leading scientists of Ukraine determined the area of harmfulness of the main diseases of grain crops, studied the influence on their development of the saturation of crop rotations with grain crops, the method of soil cultivation, a large amount of plant residues in the fields, which contribute to the spread of these diseases. This scientific problem is still far from its complete solution. The quality of seed material, seed treatment in controlling spring wheat diseases is of particular importance. Stable and healthy crops of spring wheat grain are obtained thanks to the disinfection of the seed material. Determining the resistance of spring wheat varieties to diseases in the Right Bank Forest Steppe of Ukraine was the aim of the research. Research with the varieties of spring wheat Trizo and KVS Shirocco was conducted in the PSP Agrofirm "Svitanok" of the Kyiv region in 2021. The development of powdery mildew in the Trizo and KVS Shirocco varieties in the earing phase was 9.7 and 5.8%, septoriosis of leaves - 6.1 and 5.2%, septoriosis of the ear - 5.5 and 5.2%, yellow rust - 12 ,4 and 8.7%, brown rust - 14.6 and 10.7%, respectively. The prevalence of diseases on spring wheat plants, except for powdery mildew, increased during the period of formation of milky grain maturity. Affected by powdery mildew was 9.3 and 5.6%, leaf septoria – 9.7 and 8.3%, spike septoria – 9.4 and 8.9%, yellow rust – 15.8 and 10.9%, brown rust – 17.5 and 13.7%, fusarium head blight – 7.4 and 5.3%. It was established that the spring wheat variety KVS Shirocco is more resistant to fungal diseases.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8214
УДК: УДК 001+37+631.15]:338.439.65: 631.147 (063) Н 34
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
тези.pdfтези810,96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.