Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8145
Назва: The influence of selenium additives in compound feed on the chemical composition, energy and biological value of ducklings meat
Інші назви: Вплив добавок селену в комбікорми на хімічний склад, енергетичну та біологічну цінність м’яса каченят
Автори: Sobolev, Alexander
Соболєв, Олександр Іванович
Sliusarenko, Sergii
Слюсаренко, Сергій Володимирович
Sliusarenko, Alla
Слюсаренко, Алла Олександрівна
Petryszak, Roman
Петришак, Роман Анатолійович
Golodiuk, Ihor
Голодюк, Ігор Петрович
Naumjuk, Oleksandr
Наумюк, Олександр Сергійович
Petryszak, Olga
Петришак, Ольга Йосипівна
Kuliaba, Orest
Куляба, Орест Васильович
Ключові слова: selenium;dose;compound feed;ducklings;meat quality;селен;доза;комбікорм;каченята;якість м’яса
Дата публікації: 2021
Видавництво: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького
Бібліографічний опис: The influence of selenium additives in compound feed on the chemical composition, energy and biological value of ducklings meat / O.I. Sobolev, S.V. Sliusarenko, А.О. Sliusarenko et al. // Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural sciences .– 2021 .– Vol. 23 .– № 94 .– Р. 3–8.
Короткий огляд (реферат): According to modern classification of trace elements, which is based on their biological significance for living organisms, selenium is classified as a group of vital or biogenic elements. As a biotic element, it has unique physico-chemical and biochemical properties and, with adequate intake into the body of farm animals and poultry has a positive effect on a number of physiological processes. The discovery of biological properties of selenium became the basis for its use first in the prevention and treatment of many diseases associated with a deficiency of this trace element, and later – as a stimulator of growth and development of young animals, as well as in order to increase egg production, poultry safety, improve the incubation characteristics of eggs and several other productive qualities. Scientists who have studied the effects of selenium on poultry have paid relatively little attention to meat quality. The effect of additives of different selenium doses in compound feed on the chemical composition, energy and biological value of Ukrainian white breed ducklings’ meat was studied in the scientific and economic experiment. Four groups of ducklings with 100 heads in each groups were formed to conduct the scientific and economic experiment. The duration of the experiment was 56 days and corresponded to the period of raising ducklings for meat. The ducklings of the first control group did not receive selenium supplementation. Selenium was additionally introduced into compound feed for poultry of the experimental groups in the following amount, mg/kg: the second group – 0.2; the third – 0.4 and the fourth – 0.6. It was established that the introduction of selenium into compound feed in the studied dose did not significantly affect to the quality of ducklings’ meat, although it had a positive effect on some indicators that characterize its chemical composition, nutritional and biological value. Among the experimental groups, ducklings of the third and fourth groups, which were injected with selenium into compound feed at the rate of 0.4 and 0.6 mg/kg, stood out in terms of meat quality.
Опис: Згідно з сучасною класифікацією мікроелементів, в основі якої лежить їх біологічне значення для живих організмів, селен віднесено до групи життєво необхідних, або біогенних елементів. Як біотичний елемент він володіє унікальними фізико-хімічними та біохімічними властивостями і при адекватному надходженні в організм сільськогосподарських тварин і птиці оказує позитивний вплив на ряд фізіологічних процесів. Відкриття біологічних властивостей селену стало підставою для використання його спочатку у профілактиці та лікуванні багатьох хвороб, пов’язаних із дефіцитом цього мікроелементу, а згодом – як стимулятора росту і розвитку молодняку, а також з метою підвищення несучості, збереженості птиці, поліпшення інкубаційних характеристик яєць та низки інших продуктивних якостей. Вчені, які вивчали дію селену на організм сільськогосподарської птиці, приділяли відносно мало уваги якості м’яса. У науково-господарському досліді вивчено вплив добавок різних доз селену в комбікорми на хімічний склад, енергетичну та біологічну цінність м’яса каченят української білої породи. Для проведення науково-господарського досліду було сформовано чотири групи каченят по 100 голів у кожній. Тривалість досліду становила 56 дні і відповідала періоду вирощування каченят на м'ясо. Каченята першої контрольної групи добавку селену не одержували. У комбікорми для птиці дослідних груп додатково вводили селен у такій кількості, мг/кг: друга група – 0,2; третя – 0,4 та четверта – 0,6. Встановлено, що введення в комбікорми селену, в дозах які вивчалися, істотно не вплинуло на якість м’яса каченят, хоча позитивно позначилося на деяких показниках, що характеризують його хімічний склад, поживну та біологічну цінність. Серед дослідних груп, вигідно виділялися за якістю м’яса каченята третьої та четвертої групи, яким у комбікорми вводили селен із розрахунку 0,4 та 0,6 мг/кг відповідно.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8145
ISSN: 2518–7554
2518–1327
УДК: 636.597.087.72:637.54.05:546.23
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
The_influence_of_selenium.pdf478,78 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.