Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7985
Назва: Шляхи відновлення молочного тваринництва України на новій технологічній основі
Інші назви: Ways of restoration of dairy livestock of Ukraine ona new technological basis
Автори: Луценко, Марія Михайлівна
Lutsenko, Mariia
Кудлай, Іван Миколайович
Kudlai, Ivan
Ластовська, Ірина Олександрівна
Lastovska, Iryna
Ключові слова: ресурсоощадна технологія;легкозбірні приміщення;мікроклімат;поведінка;доїльні установки;якість молока;resource-saving technology;prefabricated premises;microclimate;behavior;milking parlors;milk quality
Дата публікації: 2022
Видавництво: НУБіП
Бібліографічний опис: Луценко М. М. Шляхи відновлення молочного тваринництва України на новій технологічній основі / М. М. Луценко, І. М. Кудлай, І. О. Ластовська // Наукові доповіді НУБіП України. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва .- 2022 .- № 2 (96) https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.02.008
Короткий огляд (реферат): У статті висвітлено результати з оцінки нових об'ємнопланувальних і технологічних рішень молочних ферм та впливу легкозбірних конструкцій корівників на умови утримання високопродуктивних тварин і їх поведінку. Досліджено процес доїння корів в спеціалізованій доїльній залі і безпосередньо в стійлах та визначені показники якості молока і йоготехнологічні властивості. Встановлено, що об’ємно-планувальні і технологічні рішення легкозбірних конструкцій корівників за рахунок збільшення параметрів та об’ємів на одну голову з 45,6 м3 до 96,3 м3 та їх нової конструкції позитивно впливають на умови утримання високопродуктивних корів, зокрема на загазованість приміщень і поведінку тварин. Дослідження процесу доїння корів в спеціалізованій доїльній залі та при стійловому утриманні показали, що рефлекс молоковіддачі у корів, при використанні доїльної установки типу «Паралель» проявляється більш повноцінно ніж на установці типу «Молокопровід». Встановлено, що при організації доїння корів в спеціалізованій доїльній залі на установці типу «Паралель» потреба в операторах машинного доїння зменшується в 5 разів, що забезпечує зниження затрат праці на виробництво 1ц молока до європейського рівня. При цій технології забезпечується і висока якість молока та його технологічні властивості, що позитивно впливає на економічну ефективність виробництва.
Опис: The article highlights the results of the evaluation of new spatial planning and technological solutions of dairy farms and the impact of easily collapsible structures of cowsheds on the conditions of keeping highly productive animals and their behavior. The process of milking cows in a specialized milking parlor and directly in the stalls was studied and the indicators of milk quality and its technological properties were determined. It is established that spatial planning and technological solutions of prefabricated structures of cowsheds by increasing the parameters and volumes per head from 45.6 m3 to 96.3 m3 and their new design have a positive effect on the conditions of highyielding cows, including gassiness premises and animal behavior. Studies of the process of milking cows in a specialized milking parlor and at the stall have shown that the milk reflex reflex in cows when using a milking machine type "Parallel" is more fully manifested than in the installation type "Milk pipeline". It is established that when organizing milking of cows in a specialized milking parlor on the installation type "Parallel" the need for milking machine operators is reduced by 5 times, which reduces labor costs for the production of 1 quintal of milk to the European level. This technology provides high quality milk and its technological properties, which has a positive effect on the economic efficiency of production.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7985
ISSN: 2223-1609
УДК: 636.2.034
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Shliakhy_vidnovlennia.pdf597,59 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.