Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7841
Назва: Проблеми та актуальність виробництва органічної продукції птахівництва у присадибних та фермерських господарствах
Інші назви: Problems and actuality of poultry production in households and farms
Автори: Каркач, Петро Михайлович
Karkach, Peter
Ключові слова: органічна продукція;кури-несучки;системи утримання;вільний пасовищний тип;несучість;благополуччя;смертність;хвороби;негативні складові;економічна ефективність;organic production;laying hens;housing systems;free-range grazing type;egg production;welfare;mortality;diseases;negative components;economic efficiency
Дата публікації: 2022
Видавництво: Сумський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Каркач П. М. Проблеми та актуальність виробництва органічної продукції птахівництва у присадибних та фермерських господарствах / П. М. Каркач // Вісник Сумського національного аграрного університету: Серія «Тваринництво» .- 2022 .- Вип.1(48) .– С. 19-25.
Короткий огляд (реферат): Проведені дослідження показують, що органічні продукти харчування можуть сприйматися як здоровіші та безпечніші, а органічне виробництво як більш дружнє до навколишнього середовища. Оцінка якості продукції споживачами базується на трьох основних вимірах: 1) безпечність місць утримання птиці; 2) безпечність органічної продукції для здоров’я людини; 3) безпечність виробництва органічної продукції для навколишнього середовища. Але собівартість органічної продукції, отриманої від курей, що утримуються на пасовищах, з декількох причин є значно вищою, порівняно із продукцією, отриманою від птиці за інших систем утримання. Благополуччя та продуктивність птиці на вільному вигулі, по-перше, залежить від пори року, віку птиці і різних погодних умов (температура, дощ, сонце, вітер). По-друге, підвищена смертність поголів'я може бути результатом багатьох факторів: хижацтва, паразитарних вторгнень, хвороботворних бактерій або вірусів, що походять з дикої природи. За пасовищних систем утримання спостерігаються хвороби шлунково-кишкового тракту птиці, пов’язані з травленням і метаболізмом змінних джерел живлення. Для поліпшення альтернативного органічного птахівництва необхідно впроваджувати інноваційні методи управління, які сприяють підвищенню збереженості, продуктивності птиці та зниженню собівартості органічної продукції. «Порядок (детальні правила органічного виробництва та обігу органічної продукції», затверджені в Україні, бажано переглянути, зробивши акцент не тільки на використанні систем вільного пасовищного типу, а і на збільшенні відсотка систем утримання з обмеженим вигулом, забороняючи при цьому застосування антибіотиків, прискорювачів росту, інших хімічних речовин. При цьому збільшити використання в годівлі органічних грубих, зелених або сухих кормів, а вироблену продукцію прийняти як органічну, перевіряючи на відсутність негативних складових, наведених вище.
Опис: Over the past decade, organic poultry production in Europe has focused on the complete abandonment of cage housing and the use of laying hens on the floor and in organic free-range systems. Rejection of keeping in enriched multi-storey cage batteries leads to a significant reduction in the number of poultry and reduces the egg production per average laying hen per year in organic systems (free-range grazing) to 270-280 eggs. Increasing the rate of production of more organic chicken eggs returns poultry production to an extensive technology that "sort of" meets the criteria for organic products. Studies show that organic products can be perceived as healthier and safer, and organic production as more environmentally friendly. Consumer evaluation of product quality is based on three main dimensions: 1) the safety of poultry places; 2) the safety of organic products for human health; and 3) the safety of organic production for the environment. But the value of organic products from pasture-raised chickens is much higher for a number of reasons compared to products from poultry under other housing systems. The health and productivity of free-range poultry, firstly, depends on the time of year, the age of the birds and various weather conditions (temperature, rain, sun, wind). Secondly, increased mortality can be due to many factors: predation, parasitic infestations, pathogenic bacteria or viruses originating from the wild. To improve alternative organic poultry farming, innovative management practices must be implemented to improve safety, poultry productivity and reduce the cost of organic products. "The order (detailed rules of organic production and use of organic products) approved in Ukraine, it is desirable to revise, focusing not only on the use of free grazing systems, but also to increase the percentage of confinement systems with restricted walking. At the same time, prohibiting the use of antibiotics, growth enhancers, other chemicals, and increasing the use of organic roughage, green or dry fodder in feeding. Produced products can be accepted as organic, checking for the absence of negative components listed above.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7841
ISSN: 2518-1246
УДК: 636.5.03:631.147
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Problemy_ta_aktualnist.pdf677,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.