Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7793
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБітюцький, Володимир Семенович-
dc.contributor.authorBityutskii, Volodymyr-
dc.contributor.authorХарчишин, Віктор Миколайович-
dc.contributor.authorKharchyshyn, Viktor-
dc.contributor.authorЦехмістренко, Світлана Іванівна-
dc.contributor.authorTsekhmistrenko, Svitlana-
dc.contributor.authorМельниченко, Олександр Миколайович-
dc.contributor.authorMelnуchenko, Oleksandr-
dc.contributor.authorДемченко, Олександр Анатолійович-
dc.contributor.authorDemchenko, Alexander-
dc.contributor.authorТимошок, Наталія Олександрівна-
dc.contributor.authorTymoshok, Natalia-
dc.contributor.authorМельниченко, Юлія Олександрівна-
dc.contributor.authorMelnychenko, Yuliia-
dc.date.accessioned2022-07-25T10:57:24Z-
dc.date.available2022-07-25T10:57:24Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationБіотехнологія трансформації неорганічного селена бактеріями: утворення наночастинок селена і селенамінокислот / В. С. Бітюцький, В. М. Харчишин, С. І. Цехмістренко та ін. // Features of the development of modern science in the pandemic’s era: collection of scientific papers «SCIENTIA» with Proceedings of the II International Scientific and Theoretical Conference (Berlin, European Scientific Platform. July 15, 2022) .- Berlin , 2022 .- Vol. 1 .- С. 82-88. DOI 10.36074/scientia-15.07.2022uk_UA
dc.identifier.isbn979-8-88526-796-0-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7793-
dc.descriptionAnalysis of the conducted studies emphasizes the need to monitor lactobacilli strains for their ability to grow, resist, and biotransform inorganic Se into organic forms. These microorganisms can accumulate Se intracellularly, form extracellular nanoparticles of selenium, and are able to produce the Se amino acid selenocysteine, which is more bioavailable and does not cause toxic effects, as was observed for selenomethionine when used in high concentrations. In addition, these strains are able to produce small-sized selenium nanoparticles that can be better absorbed in the gastrointestinal tract than larger ones and can be used for the development of nutraceuticals for food and animal feed with various selenium compounds that have pleiotropic effects on metabolic processes as molecular and immunological modulators.uk_UA
dc.description.abstractАналіз проведених досліджень підкреслює необхідність проведення моніторінгу штамів лактобацил за їх здатністю зростати, чинити опір і біотрансформувати неорганічний Se в органічні форми. Ці мікроорганізми можуть накопичувати Se внутрішньоклітинно, утворювати позаклітинні наночастинки селену і здатні продукувати Se-амінокислоту селеноцистеїн, яка є більш біодоступна і не чинить токсичної дії, як це спостерігалося для селенометионіну при вживанні у високих концентраціях. Крім того, ці штами здатні продукувати наночастинки селену невеликого розміру, які можуть краще всмоктуватися в шлунково-кишковому тракті, ніж більші ї їх можна використовувати для розробки нутрицевтиків щодо біозбагачення харчових продуктів та кормів для тварин різними сполуками селену, що мають плейотропні ефекти на метаболічні процеси як молекулярні та імунологічні модулятори.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectбіотехнологіяuk_UA
dc.subjectмікроорганізмиuk_UA
dc.subjectнеорганічний селенuk_UA
dc.subjectнаноселенuk_UA
dc.subjectселенамінокислотиuk_UA
dc.subjectbiotechnologyuk_UA
dc.subjectmicroorganismsuk_UA
dc.subjectinorganic seleniumuk_UA
dc.subjectnanoseleniumuk_UA
dc.subjectselenamino acidsuk_UA
dc.titleБіотехнологія трансформації неорганічного селена бактеріями: утворення наночастинок селена і селенамінокислотuk_UA
dc.title.alternativeBiotechnology of transformation of inorganic selenium by bacteria: formation of nanoparticles of selenium and selenium amino acidsuk_UA
dc.typeТези доповідей, Матеріали конференційuk_UA
dc.identifier.udc602.4:577.1:546.23uk_UA
dc.identifier.doi10.36074/scientia-15.07.2022-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Biotekhnolohiia_transformats.pdf1,9 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.