Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7573
Назва: State control, medical-biological, technological assessment of GMO food products
Інші назви: Державний контроль, медико-біологічна, технологічна оцінка за ГМО харчових продуктів
Автори: Prilipko, Tetiana
Приліпко, Тетяна Миколаївна
Bukalova, Natalia
Букалова, Наталія Володимирівна
Bogatko, Nadiіa
Богатко, Надія Михайлівна
Ключові слова: genetically modified organism (GMO);biosafety;control;supervision;quality;safety;food;генетично-модифікований організм (ГМО);контроль;біобезпека.;нагляд;якість;безпечність;харчові продукти
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Prуlipko T. M. State control, medical-biological, technological assessment of GMO food products / T.M. Prуlipko, N.V. Bukalova, N.M. Bogatko // Modern engineering and innovative technologies. - 2021. - № 18, Part 1. - Р.79-84.
Короткий огляд (реферат): For the production of food raw materials it is necessary to ensure state regulation and control in the field of GMO management, ensure measures to state support for genetic engineering, approve the procedure for state testing of GMOs in an open biosafety system and approve safety criteria for GMO handling in a closed system. Central executive bodies maintain state registers of GMOs and products produced with their use, place them on their own official websites and regularly publish them in the media. Examination of products from GM sources includes medical-biological and technological assessment. Medico-genetic assessment includes: assessment of the structure of recombinant DNA; assessment of regulatory sequences; study of the effects of expression of other genes; determination of HMD stability; environmental impact assessment. Medico-biological assessment includes: study of chemical composition (quality and safety indicators); assessment of biological value and digestibility in laboratory animals; toxicological examination on laboratory animals (not less than 5-6 months); assessment of allergenicity and mutagenicity; evaluation of immunomodulatory properties; study of the effect on reproductive function. Technological assessment includes: assessment of organoleptic and consumer properties; assessment of functional and technological parameters
Опис: За виробництва харчової сировини необхідно забезпечити державне регулювання і контроль у сфері поводження з ГМО, забезпечити здійснення заходів щодо державної підтримки генетично-інженерної діяльності, затвердити порядок проведення державної апробації ГМО у відкритій системі біобезпеки та затвердити критерії безпеки поводження з ГМО у замкненій системі. Центральні органи виконавчої влади ведуть державні реєстри ГМО та продукції, виробленої з їх застосуванням, розміщують їх на власних офіційних веб-сайтах та регулярно публікують у засобах масової інформації. Експертиза продукції із ГМ-джерел включає медико-біологічну та технологічну оцінку. Медико-генетична оцінка вклюсає: оцінку структури рекомбінантної ДНК; оцінку регуляторних послідовностей; вивчення ефектів експресії інших генів; визначення стабільності ГМД; оцінка впливу навколишнього середовища. Медико-біологічна оцінка включає: вивчення хімічного складу (показники якості та безпеки); оцінка біологічної цінності і засвоюваності на лабораторних тваринах; токсикологічне дослідження на лабораторних тваринах (не менше 5–6 місяців); оцінка алергенності та мутагенності; оцінка імуномодулюючих властивостей; вивчення впливу на репродуктивну функцію. Технологічна оцінка включає: оцінка органолеетичних та споживчих властивостей; оцінка функціонально-технологічних параметрів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7573
ISSN: 2567-5273
УДК: 636.09:614.31:619
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
state_control,_medical-biological.pdf526,67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.