Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7411
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorBezpalyi, Ivan-
dc.contributor.authorБезпалий, Іван Федорович-
dc.date.accessioned2022-05-09T11:25:11Z-
dc.date.available2022-05-09T11:25:11Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationBezpalyi I. F. Biotechnology of families’ strength influence on the processes of sucrose inversion, dehydration and accumulation of monosaccharides / I. F. Bezpalyi // Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences . - 2021 .- V.4, Nu.2 .- P. 13-17. https://doi.org/https://doi.org/10.32718/ujvas4-2.03uk_UA
dc.identifier.issn2519–268X-
dc.identifier.issn2707‐5885-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7411-
dc.descriptionМетою роботи є експериментальне обґрунтування біотехнологічних процесів, що забезпечують дозрівання меду при переробці нектару бджолами. Протягом усього періоду (7–9 днів) нектарообробки бджолами відбувається одночасне часткове зневоднення рідини та біохімічні перетворення, серед яких гідроліз сахарози та накопичення моносахаридів мають найбільший вплив на якість зрілий продукт. У всіх серіях дослідів зрілість обробленого меду у вулику на межі води менше 20 % виникає через 5–6 днів обробки бджолами. Зрілий продукт за вмістом води залишається відкривають у майже повністю заповнених камерах ще 3–5 днів, дещо знижуючи вміст води з 19,78–20,07 % до 16,40–18,38 %. Динамічні зміни співвідношення моносахаридів і сахарози в процесі. Виявлено переробку нектару бджолами, починаючи від шлунка меду під час збору від квіток до закладення в осередки медового сот. На стадії медового шлунка під час гідролізу невелика кількість сахарози неповний перший день обробки і, як правило, 0,48–4,11 % моносахаридів у розрахунку на сухі додається маса продукту. Інверсія сахарози більш інтенсивна протягом наступних 5–6 днів, коли сумарно Додають 12,94–31,42 % розщеплених цукрів залежно від їх початкової кількості та чисельності сімей. Головний процеси перетворення бджолами нектару на мед характеризуються випередженням відновлення води вміст у порівнянні з розщепленням сахарози і накопиченням моносахаридів. Відповідно з вміст води (менше 20 %), мед стає придатним для зціджування за 3–5 днів до його закупорювання в комірках. Експериментально доведено вплив маси бджіл різних сімей на інтенсивність інверсії сахарози в клітинах та накопичення моносахаридів у продукті. Зрілість меду у співвідношенні цукру у вуликах сильних сімей краще, ніж у слабких.uk_UA
dc.description.abstractThe purpose of the work is an experimental substantiation of biotechnological processes that ensure the maturation of honey during the processing of nectar by bees. During the whole period (7–9 days) of nectar treatment by bees there is a simultaneous partial dehydration of the liquid and biochemical transformations, among which the hy drolysis of sucrose and the accumulation of monosaccharides have the most significant effect on the quality of the mature product. In all series of experiments, the maturity of processed honey in the beehive at the water limit of less than 20 % occurs after 5–6 days of treatment by bees. The mature product in terms of water content remains open in almost completely filled cells for another 3–5 days, slightly reducing the water content from 19.78– 20.07 % up to 16.40–18.38 %. Dynamic changes in the ratio of monosaccharides and sucrose in the process of nectar processing by bees, starting from the honey stomach during gathering from flowers to sealing in honey comb cells have been detected. At the honey stomach-cell stage, a small amount of sucrose is hydrolyzed during the incomplete first day of processing and, as a rule, 0.48–4.11 % of monosaccharides calculated relative to the dry weight of the product are added. Sucrose inversion is more intense during the next 5–6 days, when a total of 12.94–31.42 % of splitted sugars are added, depending on their initial number and strength of families. The main processes of conversion of nectar into honey by bees are characterized by the advance of the reduction of water content in comparison with the splitting of sucrose and the accumulation of monosaccharides. According to the water content (less than 20 %), honey becomes suitable for pumping 3–5 days before it is sealed in the cells. The influence of the mass of bees of different families on the intensity of sucrose inversion in the cells and the accumu lation of monosaccharides in the product has been experimentally proved. The maturity of honey in the ratio of sugars in the beehives of strong families is better than in weak ones.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицькогоuk_UA
dc.subjectbeesuk_UA
dc.subjectinvertaseuk_UA
dc.subjectsucroseuk_UA
dc.subjectmonosaccharidesuk_UA
dc.subjectnectaruk_UA
dc.subjecthoneyuk_UA
dc.subjectбджолиuk_UA
dc.subjectнектарuk_UA
dc.subjectінвертазаuk_UA
dc.subjectсахарозаuk_UA
dc.subjectмоносахаридиuk_UA
dc.subjectмедuk_UA
dc.titleBiotechnology of families’ strength influence on the processes of sucrose inversion, dehydration and accumulation of monosaccharidesuk_UA
dc.title.alternativeВплив біотехнології міцності сімей на процеси інверсії сахарози, зневоднення та накопичення моносахаридівuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc638.124.4:606.4uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Biotechnology_ of_ families’.pdf384,01 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.