Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7278
Назва: Формування продуктивності сорго цукрового під впливом строків сівби
Інші назви: Formation of sugar sorgo productivity under the influence of sowing terms
Автори: Грабовський, Микола Борисович
Grabovskiy, Mykola
Грабовська, Тетяна Олександрівна
Grabovska, Tetiana
Козак, Леонід Андрійович
Kozak, Leonid
Городецький, Олександр Степанович
Gorodetskyi, Oleksandr
Богатир, Людмила Вікторівна
Bogatyr, Lyudmyla
Ключові слова: сорго цукрове;строки сівби;висота рослин;зелена маса;площа листкової поверхні;суха речовина;урожайність;sugar sorghum;sowing terms;plant height;surface of leaf area;green mass;dry matter;yield
Дата публікації: 2017
Бібліографічний опис: Формування продуктивності сорго цукрового під впливом строків сівби / М. Б. Грабовський, Т. О. Грабовська, Л. А. Козак та ін. // Ukrainian Journal of Ecology .- 2017 .- № 7(4) .- С. 500–505. doi: 10.15421/2017_151
Короткий огляд (реферат): Науково-обґрунтований вибір строків сівби сорго, залежить від ґрунтово-кліматичних умов, стану ґрунту, його вологості, біологічних особливостей сортів та гібридів, господарського призначення сівби, темпів наростання позитивних температур. Метою досліджень було встановити вплив строків сівби на ріст, розвиток і врожайність зеленої маси сорго цукрового. В досліді вивчали сорт сорго цукрового Силосне 42 та гібрид Довіста які висівали в три строки, за температури ґрунту на глибині загортання насіння: І – 6-8 °С, ІІ – 8-10 °С, ІІІ – 10-12 °С. Біометричні показники рослин сорго цукрового залежали як від строків сівби, так і сортових особливостей. Найбільш інтенсивно рослини розвивались та формували надземну масу на варіанті з сівбою при температурі ґрунту на глибині загортання насіння 10-12°С, висота їх становила у період цвітіння волотей – 151,7 і 193,7 см відповідно у сорту Силосне 42 та гібриду Довіста. Найвищі показники площі листкової поверхні (51,87 і 57,25 тис.м2/га), фотосинтетичного потенціалу (4,26 і 4,32 млн. м2×днів/га) та чистої продуктивності фотосинтезу (3,50 і 3,54 г/м2 за добу) сорго цукрового були на варіантах висіяних за температури ґрунту на глибині загортання насіння 10–12°С, відповідно у сорту Силосне 42 та гібриду Довіста. Відмічено, що підвищення площі листкової поверхні та тривалості вегетації, зумовлює отриманню вищих показників фотосинтетичного потенціалу і відповідно зростанню врожайності зеленої маси. Максимальні показники чистої продуктивності фотосинтезу спостерігаються в міжфазний період викидання волоті-цвітіння, тобто в період найбільш інтенсивного наростання надземної маси і листкової поверхні сорго цукрового. Від періоду виходу в трубку до викидання волоті у сорго цукрового спостерігається інтенсивний ріст і приріст зеленої маси становить 57,3–78,6% порівняно з фазою кущіння. На всіх етапах за третього строку сівби показники біомаси сорго цукрового мали найвищі значення. Приріст зеленої маси продовжується до воскової стиглості зерна, а суха речовина наростає протягом всього вегетаційного періоду. Найвища врожайність зеленої та сухої маси сорту Силосне 42 та гібриду Довіста сорго цукрового спостерігається, у фазу воскової стиглості зерна, за сівби при температурі ґрунту на глибині загортання насіння 10-12°С – 74,8 та 17,4 т/га і 83,7 та 20,2 т/га. Гібрид Довіста переважав за урожайністю зеленої маси сорт Силосне 42 на 9,8-12,7% а за збором сухої речовини на 4,5-7,8%.
Опис: The scientifically based choice of sowing terms for sorghum depends on the climatic conditions, type, state and humidity of the soil, biological characteristics of varieties and hybrids, the economic purpose of sowing, rate of positive temperatures growth. The purpose of the research was to determine the effect of sowing terms on the growth, development and the yield of green mass of sugar sorghum. In the experiment, the variety of sugar sorghum Silosne 42 and the hybrid Dovista were sown in three terms when the soil temperatures at the depth of seeding were: І – 6–8 °С, ІІ – 8–10 °С, ІІІ – 10–12 °С. Biometric indexes of sugar sorghum depended both on sowing terms and varietal characteristics. The plants most intensively developed and formed the above-ground mass in a variant where the soil temperature at the depth of seeding was 10–12 °С, and plants height was 151.7 and 193.7 cm in the period of flowering – respectively in the Silosne 42 variety and the Dovista hybrid. The highest indexes of the leaf area (51.87 and 57.25 thousand m2/ha), photosynthetic potential (4.26 and 4.32 million m2×days/ha) and the net productivity of photosynthesis (3.50 and 3.54 g/m2 per day) of sugar sorghum were on varieties, sown when the soil temperature at the depth of seeding was 10–12 °С, respectively in the Silosne 42 variety and the Dovista hybrid. It was noted that the increase in the surface of leaf area and the duration of vegetation result in higher photosynthetic potential and, consequently, the growth of the green mass yield. Maximum indexes of pure productivity of photosynthesis are observed in the flowering period, that is, during the period of the most intense growth of the above-ground mass and the leaf surface of sugar sorghum. From the flag leaf stage until flowering stage there is an intense growth in sugar sorghum, and increment of green mass is 57.3-78.6% compared with the growing point differentiation stage. The sorghum biomass indexes had the highest values at all stages of the third sowing term. Increment of the green mass continues to the hard dough stage, while dry matter grows throughout the growing period. The highest yield of the green and dry mass of the Silosne 42 variety and the Dovista hybrid is observed in the hard dough stage, when the soil temperature at the depth of seeding was 10–12 °С – 74.8 and 17.4 t/ha and 83.7 and 20.2 t/ha. The Dovista hybrid prevailed on the yield of the green mass on 9.8–12.7% and dry matter on 4.5–7.8% than the Siloshne 42 variety.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7278
ISSN: 2520-2138
УДК: 633.174.1:631.543.4:631.559
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Formuvannia_produktyv.pdf470,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.