Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/708
Назва: Вплив препарату Смартамін на молочну продуктивність корів
Інші назви: Іnfluence of smartamine on the cows milk productivity
Автори: Горчанюк, Анна Володимирівна
Horchanok, Anna
Онищенко, Любов Степанівна
Onyshchenko Liuba, Liuba
Ключові слова: корови;голштинська порода;молочна продуктивність;складова молока;коефіцієнти перетравності;структура раціону;cows;Holstein breed;milk productivity;qualitative indicators of milk;ration;digestion coefficients;качественные показатели молока;структура рациона;коэффициенты переваримости
Дата публікації: 2017
Видавництво: Вінницький національний агарний університет
Короткий огляд (реферат): У статті викладені матеріали досліджень впливу препарату Смартанмін на перетравність поживних речовин добового раціону, продуктивність та якісні показники молока високопродуктивних корів голштинської породи в умовах експлуатації на племінному промисловому комплексі. На підставі проведеного обмінного досліду, при практично однаковому рівні годівлі у обох груп, коефіцієнти перетравності поживних речовин були вищі у тварин 2-ї дослідної групи, відповідно: СР на – 1,92; ОР на – 1,96; СП на – 3,94; СЖ на – 4,85 і СК на –2,46 абс.% (Р>0,95). Встановлено, що перевага за вмістом жиру в молоці під дією препарату Смартамін відповідно на – 1,68% та білку – 4,11% у порівнянні з контрольними тваринами, які не отримували у раціоні додатково Смартамін. При згодовуванні “захищеного” метіоніну підвищується молочна продуктивність на – 12,5% в перерахунку на 4%-ве молоко високопродуктивних корів голштинської породи. Доведено, що основні проведених досліджень, у перші 100 діб лактації в організмі високопродуктивних корів відмічається велика напруженість протеосинтезу і “захищений” метіонін, тобто препарат Смартамін від розпаду у рубці – сприяє нормалізації обміну азотистих речовин The article describes the effect of Smartamine on the digestibility of nutrients in the daily ration, productivity and milk qualitative indicators of highly productive Holstein cows in the industrial dairy limited liability company . Rations that are not balanced for the amino acids cannot improve cows milk productivity and low production cost. But, despite the presence of balanced food rations at the market, the problem of milk productivity, milk quality and increasing reproducible capacity remains quite urgent, especially for animals that were displaced from another ecological zone The aim of the research was to study the chemical composition of fodders and their nutrients in the feeding ration for Holstein cows, and to determine the effect of Smartamine, as part of the main feeding ration, on the quantitative and qualitative indicators of the produced dairy products. There were two groups in the experiment: I (control) and II-experimental The control group of animals were fed with common diet (CD) – basic during the equalizing and basic periods. The experimental group of animals consumed additional "protected" methionine in the form of Smartamine according to the special scheme . Analysis of experimental food samples shows that the biggest amount of methionine are in concentrated feeds: 7.8 g/kg in sunflower meal, from 2.6 to 4.9 g/kg in cereal grains, and 2.2 g/kg in alfalfa hay. The least amount of methionine was in winter wheat straw – 1.2 g/kg and corn silage – 0.4 g/kg. The animals of the experimental groups consumed 3.5 kg of oat hay; 28.91 kg of corn silage; 11.14 kg of alfalfa senage; 14.29 kg of beet fodder; 1.41 kg of beet molasses; 1.34 kg of maize; 1,41 kg of barley – 1.0 kg of peas and 1.0 kg of sunflower meal per day. According to the research, the diet of the 2nd experimental group was balanced with methionine – 92.0%, therefore, they were given additional "protected" methionine in the form of Smartamine capsules at a dose of 12 g per day according to the methodology of scientific experience. The coefficients of nutrients digestibility were higher in animals of the 2nd group, respectively, DF by 1.92; OF by 1.96; RPby 3,94; RF by 4,85 and RC by 2,46 abs. P>0.95). Experiment showed that the average daily milk yield in the experimental group was by 10.06% and by 12,50 28 Kg higher with the use of the Smartamine. Also, there was an increase of fat content by 1.68% , and the protein by 4.11%. To stabilize the exchange of nutrients, in particular to reduce the risk of ketosis, "obesity" of the liver and other disorder В статье изложены материалы исследований влияния препарата Смартанмин на переваримость питательных веществ суточного рациона, производительность и качественные показатели молока высокопродуктивных коров голштинской породы в условиях эксплуатации на племенном промышленном комплексе. На основании проведенного обменного опыта, при практически одинаковом уровне кормления в обеих группах, коэффициенты переваримости питательных веществ были выше у животных 2-й опытной группы, соответственно: СР на - 1,92; ОВ на - 1,96; СП на - 3,94; СЖ на - 4,85 и СК на -2,46 абс.% (Р> 0,95). Установлено, что преимущество по содержанию жира в молоке под действием препарата Смартамин соответственно на - 1,68% и белка - 4,11% по сравнению с контрольными животными, не получали в рационе дополнительно Смартамин. При скармливании "защищенного" метионина повышается молочная продуктивность на - 12,5% в пересчете на 4% -ное молоко высокопродуктивных коров голштинской породы. Доказано, что основные проведенных исследований, в первые 100 дней лактации в организме высокопродуктивных коров отмечается большая напряженность протеосинтезу и "защищенный" метионин, то есть препарат Смартамин от распада в рубце - способствует нормализации обмена азотистых веществ
Опис: Горчанюк А.В.Вплив препарату Смартамін на молочну продуктивність корів /А.В.Горчанюк, Л.С.Онищенко // Аграрна наука та харчові технології.Серія :Годівля тварин та технологія кормів .- Вінниця: ВНАУ, 2017 .- Вип.4(98) .-С. 9 – 18.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/708
УДК: 636.22/.28.085
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vplyv_preparatu.pdf778,94 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.