Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6794
Назва: Гематологічні та репродуктивні показники перепілок за умов впливу комплексу амінокислот і вітаміну Е
Інші назви: Hematological and reproductive parameters of the quails under inflluence of amino acids and vitamin e complexes
Автори: Ніщеменко, Микола Прокопович
Nischemenko, Nicola
Трокоз, Віктор Олександрович
Trokoz, Victor
Порошинська, Оксана Андріївна
Poroshinska, Oksana
Стовбецька, Людмила Степанівна
Stovbetska, Luydmila
Ємельяненко, Алла Анатоліївна
Emelianenko, Alla
Ключові слова: перепілки;еритроцити;лейкоцити;тромбоцити;репродуктивна функція;лізин;метіонін;треонін;вітамін Е;яєчна продуктивність;quails;RBCs;WBCs;platelets;reproductive function;lysine;methionine;threonine;Vitamin E;egg`s productivity
Дата публікації: 2017
Бібліографічний опис: Гематологічні та репродуктивні показники перепілок за умов впливу комплексу амінокислот і вітаміну Е / М.П. Ніщеменко, В.О. Трокоз, О.А. Порошинська та ін. // Фізіологічний журнал .- 2017 .- Т. 63, № 5 .- С. 34-40.
Короткий огляд (реферат): Досліджено вплив додавання до основного раціону комплексу незамінних амінокислот L-лізину, DL-метіоніну, L-треоніну та вітаміну Е на гематологічні (кількість еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів) та репродуктивні (яєчна продуктивність, вміст каротиноїдів, вітамінів А, Е та В2 у яйцях) показники перепілок японської породи. Було сформовано 4 групи птахів, по 25 голів у кожній. Перша група – контрольна (птахи отримували основний раціон), а ІІ, ІІІ та ІV – дослідні (до раціону додавали L-лізин, DL-метіонін, L-треонін і вітамін Е в різних дозах упродовж 45 діб). Встановлено позитивний вплив вказаного комплексу на гематологічні показники та репродуктивну функцію перепілок, що проявляється підвищенням яєчної продуктивності та поліпшенням вітамінного складу яйця. Збагачення основного раціону дослідженим біологічно активним комплексом збільшує кількість еритроцитів у крові перепілок на 9,87−11,3 %. При його згодовуванні вірогідно збільшується інтенсивність несучості на 13,8 %. Це свідчить про стимуляцію репродуктивної функції птахів. Одночасно підвищується вміст каротиноїдів (на 30,5–42,3 %); вітамінів А (13,2–27,4 %), Е (10,5–15,7 %) та В2 (17,3–18,5 %) у яйцях, що збільшує їх біологічну цінність. Можна припустити, що поліпшенню кількісних показників та біологічної цінності яєць сприяє більша ферментативна активність органів травлення птиці, в результаті чого поживні речовини кормів засвоюються повніше. Перспективою подальших досліджень є вивчення впливу комплексу амінокислот і вітаміну Е на процеси обміну речовин у перепелів під час їх вирощування.
Опис: The influence of supplementation of main diet with complex of essential amino acids (L-lysine, DL-methionine, L-threonine and Vitamin E) for hematological (RBC count, WBC count and platelets) and reproductive (egg`s productivity, content of carotenoids. Vitamins A, E and B2 in eggs) values of Japanese breed quails was investigated. Four groups of birds were formed. First group was a control one (birds got main diet), and a second, third and fourth ones were experimental (L-lysine, DL-methionine, L-threonine and Vitamin E were supplemented to the diet in different dosages through 45 days). Enrichment of main diet by the investigated biologically active complex improves the RBC number in the blood of birds by 9.87 to 11.3 %. With supplementation of that complex egg`s, the productivity is increased by 13.8 %. Concurrently, the contents of carotenoid’s, Vitamins A, E and B2 in eggs were increased that enhances its biological value. It can be assumed that improvement of quantative values as well as biological value of eggs are influenced by higher fermentative activity of gastro-intestinal organs of birds, as a result of nutrients from diets.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6794
ISSN: 2522-9028
УДК: 636.6.087.72
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Hematolohichni_ta_reprodukt.pdf377,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.