Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6746
Назва: Екологічна складова обліку продукції свинарства у сільськогосподарських підприємствах
Інші назви: Ecological component of pig production accounting in agricultural enterprises
Автори: Гаврик, Олеся Юріївна
Grynchuk, Olesya
Ключові слова: свинарство;pig breeding;екологія;ecology;падіж;manure;автоматизована система обліку.;automated accounting system
Дата публікації: 2021
Видавництво: Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`
Бібліографічний опис: Гаврик О. Ю. Екологічна складова обліку продукції свинарства у сільськогосподарських підприємствах / О.Ю. Гаврик // Агросвіт. - 2021. - № 4. - С. 24–30. DOI: 10.32702/2306-6792.2021.4.24
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено проблемам відображення в системі бухгалтерського обліку екологічної складової виробницP тва продукції свинарства в сільськогосподарських підприємствах. Встановлено, що витрати по очисних спорудах у частині, що відноситься на продукцію тваринництва, формують вартість гною, тому вони повинні списуватися з витP рат по тваринництву (свинарству), незалежно від напряму використання, і збільшувати витрати рослинництва, якщо гній використовується як добриво у своєму господарстві. Оцінку побічної продукції пропонується вести за цінами можливого використання або продажу, при цьому вартість гною можна визначати двома способами: за ціною придбання мінеральних добрив з урахуванням вмісту в ньому діючої речовини мінеральних добрив (азоту, фосфору, калію); виходячи з нормативних (розрахункових) виP трат на його прибирання з урахуванням вартості підстилки. Вартість побічної продукції визначають у тому випадку, якщо вона підлягає подальшому використанню в господарстві або буде реалізована. Як переконує практичний досвід підприємствPлідерів галузі свинарства, застосування інформаційноPкомунікаP ційних технологій має вирішальне значення для підвищення конкурентоспроможності товаровиробників та ефекP тивності управління селекційними і технологічними процесами. ІнформаційноPкомунікаційні технології стосовно селекції свиней розглядаємо як управління й комплексне стратегічне планування технологічних і селекційних проP грам на основі збору та аналізу інформації. Базовим інструментом тут є програми автоматизованої системи управP ління свинарством у сільськогосподарському підприємстві, зокрема PigCentre, що являє собою систему методів і способів збору, передачі, накопичення, обробки, зберігання, подання й використання інформації. Для прийняття управлінських рішень в оперативному режимі надважливе значення мають неперервний облік і аналіз, раціонально організована система внутрішнього контролю. Ефективність облікової інформації для сторонніх користувачів забезпечується розширенням сфери практичного її застосування в межах обліковоPаналітичної систеP ми. Під час прийняття рішення на основі отриманої обліковоPаналітичної інформації необхідно враховувати сезонні коливання, специфіку галузі та діяльності суб'єктів господарювання у сфері агробізнесу загалом, а також можливі перспективи розвитку ринкових відносин. Вважаємо, що створення комплексних систем управління виробництвом продукції свинарства дозволить операP тивно формувати й аналізувати результати діяльності, а найголовніше — розробляти заходи щодо підвищення ефекP тивності та подолання негативних тенденцій. Створена систематизована система дасть можливість спростити та сформувати цілісний масив інформації під час обгрунтування й розроблення стратегічних планів розвитку галузі свинарства в сільськогосподарському підприємстві.
Опис: The article is devoted to the problems of reflection in the accounting system of the ecological component of pig production in agricultural enterprises. It is established that the cost of treatment facilities in the part related to livestock products, form the cost of manure, so they must be deducted from the cost of livestock (pig), regardless of the direction of use, and increase crop costs if manure is used as fertilizer on your farm. It is proposed to evaluate byPproducts at the prices of possible use or sale, and the cost of manure can be determined in two ways: at the purchase price of mineral fertilizers, taking into account the content of the active substance of mineral fertilizers (nitrogen, phosphorus, potassium); based on regulatory (estimated) costs for its cleaning, taking into account the cost of bedding. The cost of byPproducts is determined in the event that it is subject to further use on the farm or will be sold. According to the practical experience of leading enterprises in the pig industry, the use of information and communication technologies is crucial to increase the competitiveness of producers and the effectiveness of management of selection and technological processes. We consider information and communication technologies concerning pig breeding as management and complex strategic planning of technological and selection programs on the basis of information collection and analysis. The basic tool here is the programs of the automated pig management system in the agricultural enterprise, in particular PigCentre, which is a system of methods and ways of collecting, transmitting, accumulating, processing, storing, presenting and using information. Continuous accounting and analysis, a rationally organized system of internal control are of paramount importance for making managerial decisions in the operational mode. The effectiveness of accounting information for thirdPparty users is ensured by expanding the scope of its practical application within the accounting and analytical system. When making a decision based on the received accounting and analytical information, it is necessary to take into account seasonal fluctuations, the specifics of the industry and the activities of economic entities in the field of agribusiness in general, as well as possible prospects for market relations. We believe that the creation of comprehensive management systems for the production of pig products will allow you to quickly form and analyze the results of activities, and most importantly — to develop measures to improve efficiency and overcome negative trends. The created systematized system will give an opportunity to simplify and form a holistic array of information in the substantiation and development of strategic plans for the development of the pig industry in the agricultural enterprise.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6746
УДК: 657.471: 631.11
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ekologichna_skladova.pdf468,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.