Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6528
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБезпалий, Іван Федорович-
dc.contributor.authorBezpalyi, Ivan-
dc.contributor.authorПостоєнко, Володимир Олексійович-
dc.contributor.authorPostoyenko, Volodymyr-
dc.contributor.authorМерзлов, Сергій Віталійович-
dc.contributor.authorMerzlov, Serhii-
dc.contributor.authorПостоєнко, Дмитро Миколайович-
dc.contributor.authorPostoyenko, Dmytro-
dc.date.accessioned2021-07-29T10:22:36Z-
dc.date.available2021-07-29T10:22:36Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationРозроблення біотехнологічного прийому з тимчасової ізоляції наповнених стільників для підвищення продуктивності медозбору та якості бджолиного меду / І. Ф. Безпалий, В. О. Постоєнко, С. В. Мерзлов, Д. М. Постоєнко // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2021 .- № 1 (164) .- С. 116-129. doi: 10.33245/2310-9289-2021-164-1-137-142uk_UA
dc.identifier.issn2310-9289-
dc.identifier.issn2415-7635-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6528-
dc.descriptionThe honey productivity of bee colonies during the bribe from the white acacia was increased by the method of selec tion of unripe honey from the nest. Empty honeycombs were substituted in their place. On the fifth day of honey collection from white acacia in the families of the research group, a third one with empty combs was placed between two buildings. Between buildings 2 and 3, a bee limiter was placed, allowing worker bees to easily get into building 2, but did not allow them to come back. Sampling of honey, analysis of physical and chemical parameters was carried out according to DSTU 4497: 2005 "Natural honey. Technical conditions" (DSTU 4497: 2005, 2007). The use of a biotechnological technique for the tempo rary isolation of filled cells with unripe honey to increase the honey yield by an average of 26.6% and preserve the quality of the finished product has been substantiated. At the time of bribe from white acacia, freshly brought nectar contained an average of 23.57% sucrose and 38.95% water. Until the end of the first day of the experiment, under the intense influence of the receiving bees, 13.35% of the wa ter is removed on the product, due to which a rapid increase in the concentration of sucrose occurred. At the final stage of the ninth day of maturation, the bees sealed mature honey with a water content of 16.40%, sucrose - 4.95% and 75.64% monosaccharides. Upon the return of the isolated combs with the immature product to the nest, the bees had access to the product for 3 days, and then on the 4th day they began to seal the cells. Hon ey in terms of water, monosugar and sucrose content did not differ from the product in the control group of bee colonies.uk_UA
dc.description.abstractМедопродуктивність бджолиних сімей під час взятку з білої акації підвищували методом відбирання незрілого меду із гнізда. На їх місце підставляли порожні стільники. На п’яту добу медозбору з білої акації в сім’ях дослідної групи між двома корпусами поміщали третій з порожніми стільниками. Між 2 і 3 корпусами ставили обмежувач бджіл, що давав змогу робочим бджолам легко потрапити у 2 корпус, однак не давав змоги їм повернутися назад. Відбір проб меду, аналіз фізико-хімічних показників здійснювали згідно з ДСТУ 4497: 2005 «Мед натуральний. Технічні умови» (ДСТУ 4497: 2005, 2007).Обґрунтовано застосування біотехнологічного прийому з тимчасової ізоляції наповнених стільників із недозрілим медом для підвищення медозбору в середньому на 26,6 % та збереження якості готового продукту. Під час взятку з білої акації щойно принесений нектар містив у середньому 23,57 % сахарози і 38,95 % води. До завершення першої доби досліду під інтенсивним впливом бджіл-приймальниць з продукту видаляється 13,35 % води, завдяки чому відбулося стрімке зростання концентрації сахарози. На завершальному етапі дев’ятої доби дозрівання бджоли виготовили запечатаний зрілий мед з умістом води 16,40 %, сахарози – 4,95 і 75,64 % моноцукрів, кількість яких змінилась від початкових показників відповідно у 2,4, 4,8 і 2,2 раза. Після повернення ізольованих стільників із незрілим продуктом до гнізда, бджоли впродовж 3-х діб мали доступ до продукту, а потім на 4 добу почали запечатувати комірки. Мед за показниками вмісту води, моноцукрів і сахарози не відрізнявся від продукту, який перебував у гнізді з постійним доступом бджіл.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБілоцерківський НАУuk_UA
dc.subjectдозрівання медуuk_UA
dc.subjectбджолиuk_UA
dc.subjectсахарозаuk_UA
dc.subjectмоноцукриuk_UA
dc.subjectбіла акаціяuk_UA
dc.subjectнектарuk_UA
dc.subjecthoneyripeninguk_UA
dc.subjectbeesuk_UA
dc.subjectsucroseuk_UA
dc.subjectmonosaccha ridesuk_UA
dc.subjectwhiteacaciauk_UA
dc.subjectnectaruk_UA
dc.titleРозроблення біотехнологічного прийому з тимчасової ізоляції наповнених стільників для підвищення продуктивності медозбору та якості бджолиного медуuk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of biotechnological method for tempo rary isolation of filled honeycombs to increase the produc tivity of honey collection and the quality of beehuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc606:638.124/132uk_UA
dc.identifier.doiDOI 10.33245-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Rozroblennia_biotekhnolohich.pdf806,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.