Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6370
Назва: Класична чума свиней: історичні аспекти, сучасна епізоотична ситуація в світі та Україні, імунітет і вакцинопрофілактика
Інші назви: Классическая чума свиней: исторические аспекты, современная эпизоотическая ситуация в мире и Украине, иммунитет и вакцинопрофилактика
A historical perspective, modern epizootic situation in the world and in Ukraine, immunity and the vaccine of classical swine fever
Автори: Корнієнко, Леонід Євгенович
Kornienko, Leonid
Ключові слова: класична чума свиней;вакцинація;транскордонна інфекція;епізоотична ситуація;механізми персистування;латентна інфекція;дикий кабан;классическая чума свиней;трансграничная инфекция;эпизоотическая ситуация;механизмы персистирования;латентная инфекция;дикий кабан;вакцинация;classical swine fever;latent іnfection;transboundary іnfection;epіzootic situation;mechanisms of persistencia;wild boar;the vaccine
Дата публікації: 2015
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Корнієнко Л.Є. Класична чума свиней: історичні аспекти, сучасна епізоотична ситуація в світі та Україні, імунітет і вакцинопрофілактика / Л.Є. Корнієнко // Наук.вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2015. - №2. - С. 5-13.
Короткий огляд (реферат): Складна епізоотична ситуація щодо класичної чуми свиней в Україні спостерігалася у 1993–1996 рр., коли було завдано колосальних економічних збитків свинарству. Вперше КЧС з’явилася в США, а потім розповсюдилась в Європу та інші частини світу. Нині хвороба є ендемічною для більшості країн Східної Європи, Центральної і Південної Америки, Південно-Східної Азії, Далекого Сходу. Визнаним резервуаром вірусу КЧС є дикі свині. Джерелом збудника інфекції є хворі тварини, свині з латентною інфекцією і перехворілі свійські і дикі свині – вірусоносії. За природних умов зараження відбувається аліментарним, аерогенним, контактним та ін. шляхами. Розповсюдження вірусу з одної ферми на іншу можливе у разі переміщення заражених свиней, які знаходяться в інкубаційному періоді або тварин з латентною інфекцією. У разі зараження свиней вірулентними штамами вірусу його переважно виявляють в крові і тканинах. В Україні у боротьбі з класичною чумою свиней основна роль належить масовій вакцинації свиней проти цього захворювання. Завдяки таким заходам нині хворобу реєструють спорадично серед диких свиней. Відмовитись від вакцинації свиней проти класичної чуми недоцільно, оскільки це могло б призвести до збільшення частоти виникнення захворювання і відповідно до значних економічних збитків. Сложная эпизоотическая ситуация по классической чуме свиней в Украине наблюдалась в 1993–1996 гг., когда был нанесен колоссальный экономический ущерб свиноводству. Впервые КЧС появилась в США, а затем распространилась в Европу и другие части света. Сейчас болезнь является эндемической для большинства стран Восточной Европы, Центральной и Южной Америки, Юго-Восточной Азии, Дальнего Востока. Признанным резервуаром вируса КЧС являются дикие свиньи. Источником возбудителя инфекции являются больные животные, свиньи с латентной инфекцией и переболевшие домашние и дикие свиньи – вирусоносители. В естественных условиях заражение происходит алиментарным, аэрогенным, контактным и другими путями. Распространение вируса из одной фермы на другую возможно в случае перемещения зараженных свиней, находящихся в инкубационном периоде или животных с латентной инфекцией. В случае заражения свиней вирулентными штаммами вируса его преимущественно обнаруживают в крови и тканях животного. В Украине в борьбе с классической чумой свиней основная роль принадлежит массовой вакцинации свиней против этого заболевания. Благодаря таким мерам сейчас болезнь регестрируют спорадически среди диких свиней. Отказаться от вакцинации свиней против классической чумы нецелесообразно, поскольку это могло бы привести к увеличению частоты возникновения заболевания и соответственно к значительным экономическим убыткам.
Опис: Complicated epizootic situation on classical swine fever in Ukraine was observed in 1993-1996. In 1993 on the territory of our country there were registered 36 affected areas, in 1994 – 51 and in 1995 – 21. Only a few cases were registered in 1996. Since classical swine fewer appeared in the United States and then spreaded out to Europe and other parts of the world, it caused enormous losses for the economy and to the hog industry in particular. Currently the disease is endemic for the most of the countries of Eastern Europe, Central and South America and for South East Asia. In 1997–1998 the disease was registered in Netherlands, in 2000 in UK, in 2006 in Germany (particlularly in 2009 on wild boars), in 2012–2013 in Latvia. In 2014 the disease was registered in Colombia with 14 outbreaks, in Latvia with 51, in Mongolia 3 and in Russia 4 outbreaks. In 2015 the disease was registered in Mongolia (two outbreaks), Russian Federation (3), Latvia (9), Colombia (12) and Ukraine on wild boars (1 outbreak in the Kiev region). Until nowadays such countries as Denmark, Norway, Sweden, Finland, Luxembourg, Hungary, Ireland and USA are the safest with regard to the classical swine fever. The main source of the pathogen are sick animals, pigs with latent infection and recovered domestic and wild pigs, which are infected with virus (means persistence of virus). Remaining undetected in the General herd, those pigs are particularly dangerous in spreading disease and the maintenance of the epizootic. Important is that all age groups and breeds of the pigs are susceptible to the classical swine fewer. Under the natural conditions infection of pigs occurs alimentary, aerogenic, contact- conjunctival and genital way. In the case of infection of pigs with virulent strains of the virus, it is mainly detected in blood and tissues. Infected animals allocate pathogen with saliva, urine, feces, lacrimal nazalnam and secrets into the environment. Virus isolation occurs until the death of the animal. In case of infection of pregnant sows (not vaccinated) with weakly virulent strains, especially in the first half of gestation, transplacental infection of the fetus occurs. This ends in abortion or the birth of the dead (mummified) or weak piglets. These pigs may not have clinical signs of the disease, but they are able to spread the virus for several weeks or even months, predetermining virus infection status of the classical swine fewer. The spread of the virus from one farm to another is possible in case of the movement of infected pigs in the incubation period or pigs with latent infection (persistence of virus). Quite dangerous in this case is road transport. The transport of pigs over long distances can lead to loose contacts, in this case the situation is complicated if the infection occurs by low virulence strains. Due to the slow spread of this virus infection may occur and be undetected for weeks and months. The transport of pregnant sows to another farm may cause the entry of virus after farrowing in this farm and therefore the appearance of the pigs, which will be virus carriers and may lead to delayed diagnosis. The researchers point of view is that among piglings on farms can circulate pathogens with reduced virulence. Sows transmit the virus to pigs transplacental. Pigs imported from such farms for reproduction are the sources of the pathogen. Entry of the virus in safe areas and for the long distances is also possible with pork or pork products. Pigs can get infected in case of feeding them without a heat treatment slops, waste from slaughterhouses and meat processing plants. Specialists of veterinary medicine or artificial insemination technicians can carry the virus with contaminated instruments. The use of single needle, tools treatment of animals in case of virus-carrier animals creates a greater risk of recontamination. Confirmed was the spread of virus between areas with forced ventilation, which are in close distance from each other. Mechanical carriers of the virus can be people, dogs, cats, poultry and the like. Therefore, pigs with latent infection is the most important reservoir of the virus. On the second place is pork and manufactured from meat of infected animals pork products, which are kept in the refrigerator processing plants in chilled state. These represent a potential risk for farms that use the waste of slaughter-houses for pigs feeding. Pigs in the incubation period and the sow-virus carriers belong also to one the main sources of infection. Latently infected wild boars is also a reservoir of the virus. They can infect domestic pigs through the feed chain or during the contact of sows before insemination or artificial insemination. The secretion of estrogen at this time contributes the attraction of the wild boars, including those, which are infected with the pathogenic agent of classical swine fever, and in the process of mating the infection of sows. For these reasons, some researchers suggest the possibility of natural circulation for this disease. The possibility of contact with wild pigs belongs to the reservoir of the classical swine fewer virus. This reason only may result in the outbreak of the disease. Thus the termination of vaccination in our country, where the private households contains 56% of the swine livestock is premature decision. Given these circumstances, abolition of the disease is impossible. For the classical swine fever wild bigs swine is recognized reservoir of this virus. Outbreak of the classical swine fever among wild pigs at the beginning of 2015 is only a confirmation of this thesis. Thus, in Ukraine the main measurement to combat classical swine fever belongs to a mass vaccination of pigs against this disease. Through such activities in our country at present the disease is sporadically recorded among wild pigs. Obviously, completely abandon vaccination of pigs against classical swine fever currently, would be unreasonable due to economic considerations. This could lead to an increase in the incidence of disease and consequently to significant economic losses.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6370
ISSN: 2310-4902
УДК: 619:09:616.98-047.36:578.833.3©
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
klasychna_chuma_svynej.pdf310,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.