Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/511
Title: | Забезпечення безпечності молока та молочних продуктів на переробних підприємствах України |
Other Titles: | Provision of security of milk and dairy products in Ukraine's profitabilized enterprises |
Authors: | Богатко, Надія Михайлівна Bogatko, Nadiya Богатко, Леонід Мечиславович Bogatko, Leonid Салата, Володимир Зінов'євич Salata, Volodymyr Фреюк, Дмитро Васильович Frejuk, Dmitro Савчук, Генадій Віталійович Savchuk, Gennadiy |
Keywords: | безпечність;safety;молокопереробні підприємства;milk processing enterprises;система НАССР;HACCP system;принципи системи НАССР;principles of HACCP system;вище керівництво;senior management;координатор системи НАССР;HACCP system coordinator;робоча група безпечності;work safety group |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького |
Abstract: | Особливо актуальним є впровадження системи НАССР на підприємствах молочної промисловості, оскільки, відповідно до переліку харчових продуктів за ступенем обсіменіння мікроорганізмами і частотою випадків харчових отруєнь, що розроблений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, молоко і молочні продукти віднесені до I категорії як ті, що найчастіше служать прямим джерелом харчових отруєнь. Система НАССР – це запобіжна система, що не допускає виникнення ризиків, оцінює їх, контролює небезпечні чинники продовольчої сировини, технологічних процесів і харчової продукції, що значною мірою зменшує рівні ризиків виникнення небезпек для життя та здоров’я людей. Одним із основних вимог забезпечення безпечності молока і моло чних продуктів на переробних підприємствах є застосування мікробіологічних критеріїв стосовно гігієни технологічних процесів, прийнятих в ЄС, згідно Регламенту ЄС №2073/2005. Функціонування мікробіологічних критеріїв розроблено в контексті системи управління безпечності харчових продуктів, побудованої на основі принципів НАССР. Especially actual is introduction of the system HACCP on the enterprises of suckling industry, as, in accordance with the list of food products, after the degree of semination microorganisms and frequency of cases of the food poisonings, that it is developed Worldwide organization of health protection, milk and dairy products the categories as those taken to I, that more frequent all serve as direct authority of the food poisonings. Introduction Hazard system provides competitiveness of native food production, it protect users interests and health, it promotes expansion markets in native and world economical area, increases enterprises authority and Ukrainian image as a whole. System HACCP – it preventive system of evaluation of control of dangerous factors of food raw material, technological processes and prepared products which to a great extent diminishes the levels of risks of origin of dangers for life and health of people. The system HACCP is based on 7 principles which are the bar of this system. One of the mainrequirementsforensuring the safety of milk and dairy products at processing enterprises is the application of microbiological criteria for hygiene of technological processes adoptedin the EU, in accordance with EU Regulation No. 2073/2005. Functioning of microbiological criteria has been developed in the context of food safety management system builton the basis of HACCP principles. |
Description: | Богатко Н.М. Забезпечення безпечності молока та молочних продуктів на переробних підприємствах України / Н.А.Богатко, Л.М.Богатко, В.З. Салата та ін. // Науковий вісник ЛНУВМБ ім. С.З. Ґжицького. – Львів, 2018. – Т.20.– №83.– С.83-87. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/511 |
ISSN: | 2518–7554 2518–1327 |
metadata.dc.identifier.udc: | 637.12:614.81 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
zabezpechennya_bezpechnosti.pdf | 417,33 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.