Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5077
Назва: Стратегії нарощування інноваційного потенціалу підприємствами харчової промисловості
Інші назви: Strategies of the expansion of innovative potential by processing companies
Автори: Крисанов, Дмитро Федосович
Krysanov, Dmytro
Водянка, Любов Дмитрівна
Vodianka, Liubov
Ключові слова: інноваційний потенціал;економічна та інноваційна парадигми;стратегія інноваційного розвитку;підприємства харчової промисловості;ризики і загрози;innovative potential;innovation and economic paradigms;strategy of innovative development;food processing companies;risks and threat
Дата публікації: 2015
Бібліографічний опис: Крисанов Д. Ф.Стратегії нарощування інноваційного потенціалу підприємствами харчової промисловості / Д.Ф. Крисанов, Л.Д. Водянка // Економіка і прогнозування. – 2015. – №. 1. – С. 89-104.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано теоретико-методологічні засади переходу від економічної до інноваційної парадигми стратегії розвитку підприємств харчової промисловості. Вона ґрунтується на оцінюванні внутрішнього стану та наявного потенціалу в цілому по підприємству і його складових, зовнішнього економічного середовища та інноваційно-інвестиційного клімату і на цій основі вибору стратегії нарощування та використання інноваційного потенціалу підприємницької структури. Систематизовано ризики, що вже існують і виникнення яких потенційно можливе, розкрито їхній вплив на реалізацію стратегії розвитку підприємств та опрацьовано інструменти, із запровадженням і використанням яких можна нейтралізувати і подолати гальмівні й відцентрові ефекти.
Опис: The purpose of the article is caused by the emergence of new challenges for the national economy, and particularly for the agricultural sector as a result of the signing and ratification, in September 2014, of the Association Agreement EU-Ukraine. These challenges are systemic, comprehensive, extremely powerful and dangerous, so the preparation of adequate responses to them requires a transition to an innovative paradigm of businesses in the food complex in order to actively develop their innovative potential. The study used methods such as theoretical abstraction, generalization of the essential characteristics of modern paradigms of development, structural and comparative analysis and grouping, SWOT-analysis of the internal condition and environment of food-processing companies, the hierarchy of risks by source of origin, and organizing strategies for the development of structural components of the innovative potential. The authors justified theoretical and methodological foundations of economic transition to an innovative paradigm of development strategy of the food-processing industry. It is based on the assessment of the internal condition and existing potential for the whole enterprise and its components, the external economic environment and innovation and investment climate and, on this basis, the selection of innovative models of development. The strategy of increasing innovation potential of a business structure is based on the allocation of structural components and the use of different groups of sectoral strategies for development and to achieve balance. This will be an innovative and technological basis for the production of food products with innovative features (new or improved properties), and corresponding to the consumers customization by needs and tastes. The authors systematized the causes that provoked the appearance of existing or potential risks, revealed their impact on the companies' development strategy and elaborated tools whose introduction and use can neutralize and overcome the brake and centrifugal effects.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5077
ISSN: 1605 – 7988.
УДК: [330.341.1 + 330.524]:664
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
strategiyi_naroshhuvannya.pdf461,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.