Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4934
Назва: Первинна підготовка апіпродуктів у біотехнології кисломолочних напоїв
Інші назви: Primary preparation of apiproducts in biotechnology of sour milk drinks
Автори: Ломова, Неоніла Миколаївна
Lomova, Neonila
Наріжний, Сергій Анатолійович
Narizhniy, Serhiy
Сніжко, Ольга Олегівна
Snizhko, Olha
Ключові слова: апіпродукти;йогурт;подрібнення обніжжя;розчинність маточного молочка;bee products;yogurt;grinding pollen;royal jelly solubility
Дата публікації: 2016
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Ломова Н.М. Первинна підготовка апіпродуктів у біотехнології кисломолочних напоїв / Н.М.Ломова, С.А.Наріжний, О.О.Сніжко // Аграрна наука – виробництву: тези доповідей державної науково-практичної конференції 17 листопада 2016 року .– Біла Церква: БНАУ, 2016 .– Ч. 2 .– С. 57.
Короткий огляд (реферат): На сьогодні у галузі харчування застосовують різні шляхи удосконалення кисломолочних напоїв. Апіпродукти не знайшли широкого впровадження у біотехнології йогуртів, оскільки не досліджені технологічні особливості їх виробництва. Мета статті – обґрунтування технології первинної підготовки апіпродуктів у біотехнології йогурту. В роботі використані зразки апіпродуктів прикарпатських районів України. Дослідження проводили за стандартними лабораторними методами. Досліджено вплив ступеня подрібнення бджолиного обніжжя на органолептичні характеристики йогурту і встановлено оптимальні розміри частинок подрібненої сировини, які складають 10-20 мкм. Проаналізовано якість порошку, отриманого чотирма видами подрібнювача: млинком-ступкою, шаровим, ріжучим, ударним. На основі технічних характеристик отриманого матеріалу та енергоефективності кожного пристрою обґрунтовано використання млинка-ступки у біотехнології йогурту «Медовий». Досліджено розчинність меду за температури від 10 ˚С до 45 ˚С і встановлено оптимальну температуру розчинника, що складає 40 ± 2 ºС. З’ясовано, що вміст жирової фракції молока впливає на розчинність маточного молочка. Рекомендовано цю добавку розчиняти у коров’ячому молоці з масовою часткою жиру 0,05 % (знежирене молоко). У разі підвищення титрованої кислотності знежиреного молока розчинність маточного молочка у ньому знижується. Тому, маточне молочко рекомендовано розчиняти у молоці кислотністю 18 ± 1 °Т. Проведені дослідження розчинності маточного молочка після змішування його з цукровою пудрою у різних співвідношеннях від 1 : 1 до 1 : 6. З метою покращення розчинності встановлене оптимальне співвідношення – одна міра маточного молочка і п’ять мір цукрової пудри.
Опис: At present, various ways of improving the fermented beverage used in the field of nutrition. Bee products not found widespread introduction of biotechnology in yogurt because it does not studied the technological features of their production. The purpose of the article - the primary justification for technology training in biotechnology bee products yogurt. We used samples bee products Carpathian regions of Ukraine. The studies were conducted according to standard laboratory methods. The influence of fineness of bee pollen on the organoleptic characteristics of yogurt and optimum particle size of the crushed material, which is 10-20 microns. It analyzes the quality of the powder obtained four kinds of chopper: Mortar Grinder, ball, cutting, impact. On the basis of the technical characteristics of the resulting material and energy use of each device is justified-mortar mill in biotechnology yogurt "Honey." Honey was studied solubility at a temperature of 10 °C to 45 °C and an optimum set temperature of the solvent, which amounts to 40 ± 2 °C. The content of milk fat fractions affects the solubility of royal jelly. Recommend this additive to dissolve in cow's milk with a fat content of 0.05% (skim milk). In the case of increasing the titratable acidity of skim milk solubility of royal jelly in it decreases. Therefore, royal jelly is recommended to dissolve in milk acidity of 18 ± 1 ° T. Studies solubility royal jelly after mixing it with sugar in various ratios from 1: 1 to 1: 6. In order to improve the solubility of the optimal ratio set - one measure of royal jelly and five measures of powdered sugar.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4934
УДК: 637. 146.34:638.167:168
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Pervynna_pidhotovka.pdf354,75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.