Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4185
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПономаренко, Наталія Вікторівна-
dc.contributor.authorPonomarenko, Nataliia-
dc.date.accessioned2020-02-12T10:37:58Z-
dc.date.available2020-02-12T10:37:58Z-
dc.date.issued2007-
dc.identifier.citationПономаренко Н.В. Вплив насіння амаранту на склад та пероксидне окиснення ліпідів у підшлунковій залозі перепелів за дії нітратів: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук: 03.00.04 .- Київ: Національний аграрний університет, 2007.- 23 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4185-
dc.descriptionResearches of features of lipid composition, functioning of the system of antioxidant defence, maintenance of products of lipid peroxidation in the pancreas of quail on the early stages of postnatal ontogenesis are conducted, for actions of nitrates and feeding of seed of amaranth in mixed fodder. It is set that the first month of life of quail is characterized by reliable growth of maintenance of phospholipids and nonetherified fat acids, decline of maintenance of triacylglycerols, cholesterol and his ethers. Low activity of the system of antioxidant defence during the first month of life of birds and increase of its activity is proved in a pancreas beginning from 6 week age. The coming of nitrates in the organism of quails results in the decline of maintenance of general lipid and nonetherified fat acids in the pancreas. As a result of toxic influence of nitrates on the organism of bird maintenance of conjugation diene rises and hidroperoxide lipids in the pancreas, that results in activating of the system of antioxidant defence during the first weeks of intoxication. Beginning from 3–5 week age activity of the explored antioxidants changes in opposite direction, that testifies the exhaustion of protective possibilities of the antioxidant system. The feeding of seed of amaranth in mixed fodder on a background the nitrate loading results the increase of activity of the enzimes system of antioxidant defence, growth of level of general lipid in the pancreas of quail. Thus in correlation of separate classes of lipid maintenance of cholesterol goes down for certain, maintenance of triacylglycerols and ethers of cholesterol rises. The nitrate loading and feeding of corn of amaranth in mixed fodder substantially does not influence on lipid composition in yolk of eggs of quail. The changes of correlation of separate lipid classes in the pectoral muscle of bird are similar to the changes in a pancreas, that testifies to the system influencing of corn of amaranth on an organismuk_UA
dc.description.abstractПроведено дослідження особливостей складу ліпідів, функціонування системи антиоксидантного захисту та вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів у підшлунковій залозі перепелів на ранніх етапах постнатального онтогенезу, за дії нітратів та згодовування насіння амаранту у складі комбікорму. Встановлено, що перший місяць життя перепелів характеризується вірогідним зростанням вмісту фосфоліпідів і неестерифікованих жирних кислот, зниженням вмісту триацилгліцеролів, холестеролу і його естерів. Доведено низьку активність системи антиоксидантного захисту протягом першого місяця життя птиці та підвищення її активності у підшлунковій залозі, починаючи із 6-тижневого віку. Дія нітратів на організм птиці супроводжується виснаженням захисних можливостей антиоксидантної системи, що призводить до підвищення вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів та змін у складі ліпідів підшлункової залози. Згодовування комбікорму із насінням амаранту на фоні нітратного навантаження сприяє підвищенню активності ферментативної системи антиоксидантного захисту. При цьому у співвідношенні окремих класів ліпідів достовірно знижується вміст холестеролу, підвищується вміст триацилгліцеролів і естерів холестеролу. Нітратне навантаження та згодовування насіння амаранту у складі комбікорму суттєво не впливають на склад ліпідів у жовтку яєць перепелів. Зміни співвідношення окремих класів ліпідів у грудному м’язі птиці подібні до змін у підшлунковій залозі, що свідчить про системний вплив насіння амаранту на організмuk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБілоцерківський національний аграрний університетuk_UA
dc.subjectсклад ліпідівuk_UA
dc.subjectlipid compositionuk_UA
dc.subjectсостав липидовuk_UA
dc.subjectсистема антиоксидантного захистуuk_UA
dc.subjectsystem of antioxidant defenceuk_UA
dc.subjectсистема антиоксидантной защитыuk_UA
dc.subjectпероксидне окиснення ліпідівuk_UA
dc.subjectlipid peroxidationuk_UA
dc.subjectперекисное окисление липидовuk_UA
dc.subjectнітратне навантаженняuk_UA
dc.subjectnitrate loadinguk_UA
dc.subjectнитратная нагрузкаuk_UA
dc.subjectпідшлункова залозаuk_UA
dc.subjectpancreasuk_UA
dc.subjectподжелудочная железаuk_UA
dc.subjectнасіння амарантуuk_UA
dc.subjectcorn of amaranthuk_UA
dc.subjectсемена амарантаuk_UA
dc.titleВплив насіння амаранту на склад та пероксидне окиснення ліпідів у підшлунковій залозі перепелів за дії нітратівuk_UA
dc.title.alternativeThe influence of corn of amaranth on composition and lipid peroxidation in the pancreas of quails under the action of nitratesuk_UA
dc.title.alternativeВлияние семян амаранта на состав и перекисное окисление липидов в поджелудочной железе перепелов при действии нитратовuk_UA
dc.typeАвторефератuk_UA
dc.identifier.udc639.124:612.34:582.661.121:577.125:546.175uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vpliv_nasinna_amarantu.pdf738,58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.