Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3532
Назва: Enrichment of meat products with selenium by its introduction to mixed feed compounds for birds
Інші назви: Збагачення м’ясної продукції селеном шляхом уведення його до складу комбікормів для сільськогосподарської птиці
Автори: Sobolev, Alexander
Соболєв, Олександр Іванович
Gutyj, Bogdan
Гутий, Богдан Володимирович
Grynevych, Natalia
Гриневич, Наталія Євгеніївна
Bilkevych, Vita
Бількевич, Віта Володимирівна
Mashkin, Yurii
Машкін, Юрій Олексійович
Ключові слова: dose;mixed feed;bird meat;accumulation;human;доза;комбікорм;м’ясо сільськогосподарської птиці;акумуляція;людина
Дата публікації: 2017
Видавництво: Днепровский национальный университет
Бібліографічний опис: Enrichment of meat products with selenium by its introduction to mixed feed compounds for birds / Sobolev А., Gutyj B., Grynevych N. and other // Regulatory Mechanisms in Biosystems. – 2017. – Vol. 8(3). – P. 417– 422. doi: 10.15421/021764
Короткий огляд (реферат): Selenium is a biologically active microelement, contained in a number of hormones and enzymes. In a bird or animal organism selenium performs the following functions: strengthens the immune system, stimulates formation of antibodies, macrophages and interferons. Also, it is a powerful antioxidant agent. It stimulates processes of metabolism in the organism, protects the organism against toxic manifestations of cadmium, lead, thalium and silver; stimulates reproductive function, decreases acute development of inflammatory processes; stabilizes functioning of the nervous system; normalizes functioning of the endocrine system. Furthermore, it stimulates synthesis of hemoglobin, takes part in secretion of erythrocutes, neutralizes toxins, prevents and stops development of malignant tumors. It also has a positive effect on the cardiovascular system of an animal organism: prevents myocardosis and decreases the risk of development of cardiovascular diseases. Deficiency of selenium in the organism causes (depending upon the extent of deficiency) either physiological changes within the regulatory norm, significant disorders of the metabolism, or specific diseases. Around 75 different diseases and symptoms of pain are related to selenium deficiency. In most countries, the level of selenium consumption remains low (20–40 µg/day). There are several ways of improving of the selenium consumption of a population: consumption of selenium as a medication or dietary supplement, producing selenium-enriched bread, growing greens and vegetables rich in selenium, producing selenium-enriched beverages, products of animal origin, which would be rich in selenium. In the scientific-agricultural sphere studies have been made on the influence of adding different doses (0.2–0.6 mg/kg) of selenium in mixed feeds and peculiarities of its depositing and distribution in the muscle tissues of young growth of different species of poultry. It has been found that feeding broiler chickens, baby geese and ducklings with mixed feeds containing selenium in studied doses contributed to a reliable increase in concentration of this microelement in the chest muscles respectively by 21.7–106.7%, 35.1–40.0% and 23.2–66.0% and the leg muscles – by 13.0–85.7%, 57.4–61.7% and 20.5–79.4%. The meat of these types of birds is safe for human consumption from the perspective of food hygiene, for its selenium content is not higher than the TLV of this microelement for meat products (1.0 mg/kg). Consuming selenium-enriched meat of chickens, baby geese and ducklings within recommended physiological norms (115 g of meat products/day) satisfies the daily need of an adult for this microelement (70 µg) y 12.0–23.5%, 29.1–30.6% and 11.3–21.5% respectively. Taking this into account, selenium-enriched bird meat can be considered a dietary foodstuff suitable for biocorrectional function in humans. The viability of enriching bird meat products with selenium by adding selenium-containing premixes to fodder was proven experimentally. It was proven that adding optimum doses of selenium to mixed feeds for young birds bred for meat has a positive effect on the quality of meat, particularly on its biological value.
Опис: Селен посідає особливе місце серед сімнадцяти мікроелементів, які на сьогодні визнані життєво-необхідними для організму людини, тварин і птиці. Він володіє антиоксидантними, імуностимулюючими, антиканцерогенними, антимутагенними, адаптогенними, антивірусними та радіопротекторними властивостями, нормалізує відтворювальну функцію, сприяє виведенню важких металів та ряду органічних сполук із організму, приймає участь у процесах росту та розвитку. Недостатнє надходження Селену в організм людини призводить (залежно від ступеня дефіциту) або до фізіологічних змін у межах звичайної регуляції, або до значних порушень метаболізму, або до виникнення специфічних захворювань. Із дефіцитом Селену пов’язані близько 75 різних захворювань та больових симптомів. У багатьох країн світу рівень споживання Селену з продуктами харчування сьогодні залишається низьким (20–40 мкг/доб.). Існує декілька шляхів корекції Селенового статусу наСелення: споживання Селену у вигляді лікарських форм або БАД, виробництво збагаченого Селеном хліба, вирощування зелені та овочів, багатих на Селен, збагачення Селеном напоїв, виробництво продуктів тваринного походження, збагачених Селеном. У науково-господарському досліді вивчено вплив добавок у комбікорми різних доз Селену (0,2–0,6 мг/кг) на особливості депонування та розподілу його у м’язовій тканині молодняку різних видів сільськогосподарської птиці, що вирощуються на м'ясо. Встановлено, що згодовування курчатам-бройлерам, гусенятам і каченятам комбікормів з добавками Селену у дозах, що вивчалися, сприяло вірогідному підвищенню (Р0,05–0,001) концентрації цього мікроелемента у м’язах грудей відповідно на 21,7–106,7 %, 35,1–40,0 та 23,2–66,0 % і у м’язах ніг – на 13,0– 85,7 %, 57,4–61,7 та 20,5–79,4 %. Для людини м’ясо цих видів птиці безпечне з погляду гігієни продуктів харчування, тому що вміст Селену в ньому не перевищує ПДК цього мікроелемента для м’ясних продуктів(1,0 мг/кг). Споживання збагаченого Селеном м’яса курчат, гусенят і каченят у межах рекомендованих фізіологічних норм (115 г/доб. м’ясопродуктів) забезпечить добову потребу дорослої людини у цьому мікроелементі (70 мкг) відповідно на 12,0–23,5 %, 29,1–30,6 та 11,3–21,5 %. З огляду на викладене вище, збагачене Селеном м’ясо птиці, можна вважати дієтичним харчовим продуктом функціонального призначення для людини, з біокорегувальною дією.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3532
ISSN: 2519-8521 (Print)
2520-2588 (Online)
УДК: 636.5.085./.087.72:637.5
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Enrichment_of_meat.pdf228,79 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.