Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2552
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Borshch, Aleksandr | - |
dc.contributor.author | Борщ, Олександр Олександорович | - |
dc.contributor.author | Borshch, Aleksandr | - |
dc.contributor.author | Борщ, Олександр Васильович | - |
dc.contributor.author | Lutsenko, Maria | - |
dc.contributor.author | Луценко, Марія Михайлівна | - |
dc.contributor.author | Merzlov, Sergii | - |
dc.contributor.author | Мерзлов, Сергій Віталійович | - |
dc.contributor.author | Kosior, Lesia | - |
dc.contributor.author | Косіор, Леся Тарасівна | - |
dc.contributor.author | Lastovska, Iryna | - |
dc.contributor.author | Ластовська, Ірина Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Pirova, Liudmyla | - |
dc.contributor.author | Пірова, Людмила Вікторівна | - |
dc.date.accessioned | 2019-10-07T11:37:50Z | - |
dc.date.available | 2019-10-07T11:37:50Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.citation | Amino acid and mineral composition of milk from local Ukrainian cows and their crossbreedings with Brown Swiss and Montbeliarde breeds / A.A. Borshch, A.V. Borshch, M.M. Lutsenko and other // Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture. - 2018. - T. 43 (3). - C. 238-246 | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2087-8273 | - |
dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2552 | - |
dc.description | Метою досліджень було проаналізувати мінеральний склад молока, амінокислотний склад молочного білка та продуктивність за 305 днів лактації у кросбредних корів порівняно з чистопородними місцевими українськими аналогами. Встановлено, що мінеральний склад молока та його технологічні властивості у кросбредних корів були вищими порівняно з чистопородними аналогами. Вміст жиру переважав на 0,08-0,16%, білка на 0,15-0,22%, а основних мікроелементів Ca і P на 2,66-8,83 та 2,12-7,81 мг/100 г молока відповідно. Молочний білок корів-помісей відзначався більш збалансованим складом незамінних амінокислот (ЕАА) та їх співвідношенням придатним до переробки. Кількість ЕАА у 100 г білка молока кросбредних корів на 3,11-6,25 % вища порівняно з місцевими аналогами. Молочний білок корів досліджуваних порід не містить амінокислот співвідношення яких менше оптимального, порівняно з амінокислотною формулою відповідності потребам людини за FAO/WHO. Цими дослідженнями встановлено, що найкращим за якісним та білковим складом було молоко червоно-рябих і монбельярдських помісей, що дає підстави вважати його найбільш придатним для виробництва сирів і кисломолочних продуктів. Ці дані можуть мати значення для отримання молока з більш якісним білковим та мінеральним складом в плані придатності до подальшої переробки. | uk_UA |
dc.description.abstract | The aim of this study was to analyze the mineral composition of milk, the amino acid compositionof milk protein, and the productivity per 305 days of lactation in crossbred cows compared to pure-breedlocal Ukrainian analogues. The research was conducted at cows of the Ukrainian Black-Spotted (UBS)dairy breed and crossbred cows of the first-generation obtained as a result of crossing with Brown Swissbreed and at cows of the Ukrainian Red-Spotted (URS) dairy breed and crossbred cows of the first-generation obtained by crossing of the URS dairy breed with Montbeliarde breed. In both farms therewere two groups of pure-breed and crossbred cows-analogues. The mineral composition of milk and itstechnological properties in crossbred cows were higher compared to the pure-breed analogues. The fatcontent of milk crossbred cows exceeded by 0.08-0.16%, protein exceeded by 0.15-0.22%, and the maintrace elements include Ca and P – by 2.66-8.83 and 2.12-7.81 mg/100 g of milk, respectively. Milkprotein of crossbred cows was marked by a more balanced composition of essential amino acids (EAAs)and their ratio suitable for processing. The amount of EAAs in 100 g of milk protein of crossbred cowswas 3.11-6.25% higher compared to local analogues. Crossbred cows dominatedpure-breedanaloguesbythemineralcompositionofmilk. The authors recommend the use of Montbeliarde or Brown Swiss breeds in commercial herds to improve the technological properties of milk | uk_UA |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.publisher | Faculty of Animal Agriculture, Diponegoro University and Indonesian Society of Animal Agriculture | uk_UA |
dc.subject | dairy cows | uk_UA |
dc.subject | breeds | uk_UA |
dc.subject | major mineral elements | uk_UA |
dc.subject | human need | uk_UA |
dc.subject | amino acids | uk_UA |
dc.subject | породи | uk_UA |
dc.subject | амінокислоти | uk_UA |
dc.subject | потреба людини | uk_UA |
dc.subject | дійнні корови | uk_UA |
dc.subject | основні мінеральні елементи | uk_UA |
dc.title | Amino acid and mineral composition of milk from local Ukrainian cows and their crossbreedings with Brown Swiss and Montbeliarde breeds | uk_UA |
dc.title.alternative | Амінокислотний та мінеральний склад молока місцевих українських корів та їх помісей з швіцькою і монбельярдською породами | uk_UA |
dc.type | Стаття | uk_UA |
dc.identifier.udc | 637.12.04/.07 | uk_UA |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
amino_acid.pdf | 160,56 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.