Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2331
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЦехмістренко, Оксана Сергіївна-
dc.contributor.authorTsekhmistrenko, Oksana-
dc.contributor.authorЦехмистренко, Оксана Сергеевна-
dc.date.accessioned2019-07-02T12:23:26Z-
dc.date.available2019-07-02T12:23:26Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationTsekhmistrenko О. Lipid peroxidation in poultry organism / O.Tsekhmistrenko // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць. – Біла Церква: БНАУ, 2014 .- №1(110) . – С. 73-76.uk_UA
dc.identifier.issn2310-9289-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2331-
dc.descriptionThe activity of the main enzymes of antioxidant protection - superoxide dismutase and catalase and the content of peroxidation products in quail kidneys under condition of cadmium loading is investigated. It is established that under the influence of cadmium, as exogenous toxicant, toxic products of exchange, the content of which inhibits antioxidant enzymes, are formed in cells. When adding selenium compounds, superoxide dismutase and catalase are activated, which contribute to the restoration of metabolic processes in the tissues of the body. The conducted research testifies to age differences in sensitivity of quail kidneys to exogenous toxicants and correction of their influence. Particularly sensitive birds are in critical periods of development: immediately after hatching, during the change of feathers, during the period of hormonal sexual alteration and during the establishment of an intensive oviposition. Addition of Selenium compounds reduces the toxic effects of Cadmium and proves the level of metabolism to the level of the control group.uk_UA
dc.description.abstractДосліджена активність основних ферментів антиоксидантного захисту – супероксиддисмутази і каталази та вміст продуктів пероксидації у нирках перепелів за кадмієвого навантаження. Встановлено, що під впливом кадмію, як екзогенного токсиканту, в клітинах утворюються токсичні продукти обміну, вміст яких інгібує антиоксидантні ферменти. За додавання сполук Селену активізуються супероксиддисмутаза та каталаза, які сприяють відновленню процесів метаболізму в тканинах організму. Проведене дослідження свідчить про вікові відмінності у чутливості нирок перепелів до екзогенних токсикантів та корекції їх впливу. Особливо чутливою птиця є у критичні періоди розвитку: одразу після вилуплення, під час зміни оперення, в період гормональної статевої перебудови і під час встановлення інтенсивної яйцекладки. Додавання з кормами препаратів Селену нівелює токсичний вплив Кадмію і доводить рівень метаболізму до рівня контрольної групи. Исследована активность основных ферментов антиоксидантной защиты – супероксиддисмутазы и каталазы и содержание продуктов пероксидации в почках перепелов при кадмиевой нагрузке. Установлено, что под влиянием кадмия, как экзогенного токсиканта, в клетках синтезируются токсичные продукты обмена, содержание которых ингибирует антиоксидантные ферменты. При использовании соединений селена активизируются супероксиддисмутаза и каталаза, способствующие восстановлению процессов метаболизма в тканях организма. Проведенное исследование свидетельствует о возрастных отличиях в чувствительности почек перепелов к экзогенным токсикантам и коррекции их влияния. Особенно чувствительной птица является в критические периоды развития: сразу после рождения, во время смены оперения, в период гормональной половой перестройки и установки интенсивной яйцекладки. Добавление с кормами препаратов Селена нивелирует токсическое влияние Кадмия и доводит уровень метаболизма до уровня контрольной группы.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherБілоцерківський національний аграрний університетuk_UA
dc.subjectпероксидне окиснення ліпідівuk_UA
dc.subjectlipid peroxidationuk_UA
dc.subjectпероксидное окисление липидовuk_UA
dc.subjectантиоксидантний захистuk_UA
dc.subjectantioxidant protectionuk_UA
dc.subjectантиоксидантная защитаuk_UA
dc.subjectниркиuk_UA
dc.subjectkidneysuk_UA
dc.subjectпочкиuk_UA
dc.subjectСеленuk_UA
dc.subjectSeleniumuk_UA
dc.subjectКадмійuk_UA
dc.subjectCadmiumuk_UA
dc.subjectКадмийuk_UA
dc.titleLipid peroxidation in poultry organismuk_UA
dc.title.alternativeПероксидне окиснення ліпідів у організмі птиціuk_UA
dc.title.alternativeПероксидное окисление липидов в организме птицыuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.6.087.8:577.125.33:612.46:546.48uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Peroks_ okysn_ lip_.pdf282,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.