Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2247
Назва: Забійні та м’ясні якості гусенят за різного рівня германію в комбікормах
Інші назви: Slaughter and meat qualities of goslings at different levels of germanium in mixed fodders
Автори: Соболєв, Олександр Іванович
Sobolev, Alexander
Льотка, Галина Іванівна
Lotka, Halyna
Ключові слова: германій;доза;комбікорм;гусенята;м’ясна продуктивність;germanium;dose;mixed fodders;goslings;meat production
Дата публікації: 2018
Видавництво: Вінницький національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Соболєв О.І. Забійні та м’ясні якості гусенят за різного рівня германію в комбікормах / О.І.Соболєв, Г.І.Льотка .- Аграрна наука та харчові технології : збірник наук. праць.- Вінниця, 2018.- Вип. 3(102) .- С. 131–142.
Короткий огляд (реферат): У науково-господарському досліді вивчено вплив добавок у комбікорми різних доз германію (0,1; 0,2 та 0,3 мг/кг) на м’ясну продуктивність гусенят датської породи Легарт. Аналіз одержаних результатів показав, що згодовування упродовж періоду вирощування (70 днів) птиці дослідних груп комбікормів, збагачених германієм, сприяло підвищенню живої маси гусенят, що в цілому позитивно позначилося на їхній м’ясній продуктивності. Молодняк, до раціону якого вводили комбікорми, що збагачені германієм в кількості 0,2 мг/кг, вирізнявся найвищими показниками продуктивності. Уведення такої кількості германію до складу комбікорму посприяло вірогідному збільшенню маси тушок гусенят (патраних та непатраних) та маси їх частин, що використовуються для харчування. Інтенсивніший розвиток та формування м’язової тканини, шкіри та підшкірного жиру сприяли збільшенню маси частин тушок, що використовуються для харчування
Опис: Recently, the attention of scholars and practitioners are increasingly attracting by such element as germanium. Germanium is an element with a wide spectrum of biological activities. The results of numerous researches on laboratory animals and human clinical trials found that germanium compounds have anti-cancer, anti-inflammatory, analgesic, antioxidant, hypotensive, anti-viral, anti-fungal, anti-bacteria, anti-radiation, fungicide and neurotropic detoxicant physiological effects. The aim was to study the effect of different doses of germanium supplements in feed for geese on their meat production. Experimental studies were carried out on a Danish breed Legart goslings. To carry out scientific and economic experiment on the principle of daily four groups goslings on 100 heads each. Was formed in feed for poultry of experimental groups was introduced germanium in amount in mg/kg: the second group – 0,1, the third – 0,2 and fourth of – 0,3. Goslings of the first control group did not receive supplement of germanium. Analysis of the results of scientific and economic experiment showed that feeding poultry research groups during the period of cultivation of fodder enriched germanium positively impacted their meat productivity. Thus, the average weight of half-evicerated carcasses goslings second experimental group was higher than that of their peers in the control group by 2,3%, the third – 3,3% (P<0,05) and fourth – 1,8% and respectively was 3574,9 g, 3612,3 and 3558,0 g. In goslings research groups weight of eviscerated carcasses also were higher and amounted 2590,7–2634,3 g against 2533,3 g in the control group. However, the difference was statistically significant only in the third experimental group, a bird whose exceeded this indicator peers in the control group to 101,0 g or 4,0% (P<0,05). Young research groups benefit from different edible parts of carcass weight. Compared with the control , the second experimental group, the difference was 3,0% (P<0,05), in the third – 4,9 (P<0,01) and fourth – 2,7% (P<0,05). Weight of edible parts of carcasses in young research groups has increased mainly due to enhanced formation and development of muscle tissue and skin with subcutaneous fat. Out of edible parts is largely determined by the specific gravity of the muscles that form the basis of carcass. By this measure gosling research groups exceeded their peers in the control group (34,1-34,4% against 34,0%). The difference in absolute muscle mass between birds of the control and experimental groups was in the second group – 2,2%, in the third – 4,1% (P<0,05) and fourth – 2,1% for the latter. As inedible parts, their share in goslings second experimental group was 40,0%, the third – 39,3 and fourth – 39,9%, which is 0,6%, 1,3 and 0,7% respectively below than in the young control group. Reducing the output of inedible parts is mainly due to a decrease in poultry research groups relative weight of feathers, blood and goiter at 0,2-0,3%, head and feet – by 0,2-0,4%, inedible viscera – by 0,1-0,2% and bones – by 0,2-0,4%. Reduction in carcass weight of poultry research groups inedible parts and increased weight of edible parts of a positive impact on their relationship. Thus, in the second experimental group per unit mass of inedible parts accounted for 1,40, the third – 1,44 and fourth – 1,41 edible, 2,2%, 5,1 and 2,9% respectively greater than that of the control group. In addition, poultry research groups favorably by their peers in the control group the ratio of carcass bone mass to muscle mass (respectively 1:2,92-2,98 against 1:2,85). The difference in this parameter between the control and experimental groups was respectively 2,4%, 4,5 and 2,4%. So it is established that the best efficiency of meat have young sters, which were fed by allmash enriched with germanium 0,2 mg/kg. The introduction of germanium in such amount contributed to the significant increase of the mass of goslings of half-eviscerated and eviscerated carcasses, as well as the weight of the edible parts of the carcass.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2247
ISSN: 2616-72ВХ
УДК: 636.598.035/085.55:546.289
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Zabiini_ta_miasni_yakosti.pdf1,26 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.