Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14984| Назва: | Поширення патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів у сировині та продукції тваринного походження |
| Інші назви: | Distribution of pathogenic and opportunistic microorganisms in raw materials and products of animal origin |
| Автори: | Чемеровська, Iрина Олегівна Сhemerovskа, Iryna Рубленко, Ірина Олександрівна Rublenko, Iryna Мусієць, Ірина Володимирівна Musiiets, Iryna Горбатюк, Ольга Іванівна Gorbatiuk, Olga |
| Ключові слова: | зразки сировини;зразки продукції;сировина та продукція тваринного походження;Escherichia coli;Staphylococcus spp.;Proteus spp.;samples of raw materials;samples of products;raw materials and products of animal origin;мікроорганізми;microorganisms |
| Дата публікації: | 2024 |
| Видавництво: | ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького |
| Бібліографічний опис: | Поширення патогенных та умовно-патогенних мікроорганізмів у сировині та продукції тваринного походження / І.О. Чемеровська, І.О. Рубленко, І.В. Мусієць, О.І. Горбатюк // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С. З. Ґжицького. - 2024. - № 116. - С. 54–63. DOI:10.32718/nvlvet11608 |
| Короткий огляд (реферат): | Серед науковців та спеціалістів ветеринарної медицини виникає занепокоєння щодо подальшого зростання ураженості бактеріями Escherichia coli та бактеріями родів Staphylococcus і Proteus. Метою нашої роботи було дослідити поширення патогенних мікроорганізмів Escherichia coli та бактерій родів Staphylococcus і Proteus у сировині та продукції тваринного походження на території України за період 2020–2023 рр. Дослідження проводили на кафедрі мікробіології та вірусології Білоцерківського національного аграрного університету (БНАУ), м. Біла Церква та на базі науково-дослідного бактеріологічного відділу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ), м. Київ. Результати мікробіологічного моніторингу невідповідності мікробіологічних критеріїв щодо виявлення Escherichia coli та бактерій родів Staphylococcus і Proteus (за період 2020–2023 рр.) показали, що за випробувань проб м’яса, м’ясного фаршу, молока, молочних продуктів та риби у 2023 році було виявлено найвищий відсоток бактерій роду Staphylococcus spp., за найменшої кількості досліджених проб, порівняно з результатами досліджень за інші роки. Виявлено найбільшу кількість виділених ізолятів Escherichia coli у зразках води та цукерок у 2020 р., у зразках овочів – у 2021 р. За дослідження напівфабрикатів із м’яса свинини у 2020 році було виділено 2 ізоляти Escherichia coli та 0,13 % бактерій родів Staphylococcus і Proteus за досліджених 1509 зразків. У 2021 році з 1259 зразків виявлено 3 (0,23 % від досліджених) позитивних результати; у 2023 році – одна (0,10 % від досліджених). Аналіз даних свідчить про те, що протягом дослідного періоду найбільшу кількість ізолятів бактерій Proteus spp. було виділено у 2021 р. За випробувань на відповідність мікробіологічним критеріях зразків риби (n = 348), води (n = 2240), овочів (n = 137) та цукерок (n = 207) бактерій роду Proteus не виявлено. За випробувань зразків води забрудненість складала 1,27 % від досліджених 2240 проб. У 2021 році було досліджено 1436 проб, з них виявлено 7 позитивних (0,48 % від досліджених). За випробування зразків цукерок (n = 33) у 2020 р. було виділено 1 ізолят Proteus spp. Таким чином, за результатами проведених випробувань на відповідність мікробіологічним критеріям щодо патогенних збудників за період 2020–2023 рр. встановлено наявність патогенних бактерій Escherichia coli, Proteus spp., та Staphylococcus spp. у сировині та продукції тваринного походження, що свідчить про небезпеку для людей і їх поширення серед тварин і птиці. |
| Опис: | Among scientists and specialists of veterinary medicine, there is concern about the further growth of infection with Escherichia coli bacteria and bacteria of the genera Staphylococcus and Proteus. The purpose of our research was to investigate the distribution of pathogenic microorganisms Escherichia coli and bacteria of the genera Staphylococcus and Proteus in raw materials and products of animal origin on the territory of Ukraine for the period 2020–2023. The study was conducted at the Department of Microbiology and Virology of the Bila Tserkva National Agrarian University (BNAU), Bila Tserkva, and at the Research Bacteriological Department of the State Research Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary Sanitary Examination (DNDILDVSE), Kyiv. Results of microbiological monitoring of non-compliance with microbiological criteria for the detection of Escherichia coli and bacteria of the genera Staphylococcus and Proteus (for the period 2020–2023) showed that the highest percentage of bacteria of the genus Staphylococcus spp. was found in 2023 when testing samples of meat, minced meat, milk, dairy products, and fish, with the smallest number of samples tested, compared to the results of studies in other years. The largest number of Escherichia coli isolates was detected in water and candy samples in 2020, in vegetable samples in 2021. In 2020, 2 Escherichia coli isolates and 0.13 % of Staphylococcus bacteria were isolated in the study of semi-finished products from pork meat and Proteus for 1509 samples examined. In 2021, out of 1259 samples, 3 (0.23 % of those tested) positive results were found; in 2023 – one (0.10 % of those surveyed). Data analysis shows that during the experimental period, the largest number of bacterial isolates of Proteus spp. was isolated in 2021. No bacteria of the genus Proteus were detected during tests for compliance with microbiological criteria of samples of fish (n = 348), water (n = 2240), vegetables (n = 137) and sweets (n = 207). When testing water samples, the contamination was 1.27 % of the 1179 samples tested. In 2021, 1,436 samples were examined, of which 7 were found to be positive (0.48 % of those examined). During the testing of candy samples (n = 33) in 2020, 1 isolate of Proteus spp. Thus, according to the results of the tests for compliance with the microbiological criteria for pathogenic agents for the period 2020– 2023. the presence of pathogenic bacteria Escherichia coli, Proteus spp., and Staphylococcus spp. was established. in raw materials and products of animal origin, which indicates a danger to humans and their spread among animals and birds. |
| URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14984 |
| УДК: | 579.22:578.4:641 |
| Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| poshyrennja_patogennyh.pdf | 989,6 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.