Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14904
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГриневич, Наталія Євгеніївна-
dc.contributor.authorGrynevych, Nataliia-
dc.contributor.authorШваб, Валерія Сергіївна-
dc.contributor.authorShvab, Valeriia-
dc.contributor.authorСлюсаренко, Алла Олександрівна-
dc.contributor.authorSliusarenko, Alla-
dc.contributor.authorСлюсаренко, Сергій Володимирович-
dc.contributor.authorSliusarenko, Serhii-
dc.contributor.authorПрисяжнюк, Наталія Михайлівна-
dc.contributor.authorPrysiazhniuk, Nataliia-
dc.contributor.authorХом’як, Олександр Андрійович-
dc.contributor.authorKhomiak, Oleksandr-
dc.contributor.authorСеманюк, Назарій Володимирович-
dc.contributor.authorSemaniuk, Nazariy-
dc.date.accessioned2025-10-24T08:09:39Z-
dc.date.available2025-10-24T08:09:39Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationМоніторинг впливу інноваційних добавок у кормах на гідрохімічні показники та рівень мікробного забруднення водного середовища за вирощування коропа звичайного (Cyprinus carpio) / Н.Є. Гриневич, В.С. Шваб, А.О. Слюсаренко та ін. // Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. – 2025. – Вип. 143, Ч.1 – С. 326-340. doi: 10.32782/2226-0099.2025.143.1.40uk_UA
dc.identifier.issn2226-0099-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14904-
dc.descriptionThe article presents the results of the influence of innovative feed additives on hydrochemical parameters and the level of microbial contamination of the aquatic environment during the cultivation of common carp (Cyprinus carpio). Assessment of water quality when using feeds with innovative additives is a key element in monitoring environmental safety and ensuring the health of aquatic organisms. It was found that the pH value changed, in particular during the experiment with the introduction of innovative additives into the feed, and amounted to 7.2 in the control group. In the first experimental group, which was fed inulin, the index was slightly different, but this change was not significant – 7.3, and in the second experimental group, which was fed probiotics, it remained at the level of the control group – 7.2. Changes in the oxygen regime of water after feeding fish with feed containing innovative additives indicate that oxygen in the water is at an optimal level. The index of chemical oxygen consumption slightly changed in the process of feeding fish with the use of innovative additives and amounted to 10 mg/l in the control group, 9 mg/l in the first and second experimental groups, which were fed with inulin and probiotics, but did not deviate from the norm of water for carp rearing in ponds. It was found that the water hardness when feeding feed containing innovative additives is at the optimal level. The level of microbial contamination of water, in particular the number of coliform bacteria, which belong to sanitary indicator microorganisms, after feeding feed with additives, showed that in the reservoirs where fish received standard feed without additives, their level was 5 CFU/100 ml. This is the highest figure among the groups studied and indicates more intense microbial contamination. The addition of inulin and probiotics changed the level of coliform bacteria to 4 CFU/100 ml, which is 20% lower than in the water where the control group of fish were kept. These results confirm that the addition of inulin and probiotics to feed can improve the sanitary condition of water bodies, which is an important factor in maintaining fish health and ecological balance.uk_UA
dc.description.abstractУ статті викладено результати впливу інноваційних добавок у кормах на гідрохімічні показники та рівень мікробного забруднення водного середовища за вирощування коропа звичайного (Cyprinus carpio). Оцінка якості води за використання кормів з інноваційними добавками – ключовий елемент контролю екологічної безпеки та забезпечення здоров’я гідробіонтів. Встановлено, що показник рН змінювався, зокрема у період виконання досліду із введенням у корми інноваційних добавок і становив у контрольній групі 7,2. У першій дослідній групі, якій до корму додавали інулін, показник дещо різнився, проте ця зміна не суттєва – 7,3, а у другій дослідній групі, якій до корму додавали пробіотики залишався на рівні показника контрольної групи – 7,2. Зміни кисневого режиму води після згодовування рибі кормів, що містять інноваційні добавки вказують, що кисень у воді знаходиться на оптимальному рівні. Показник хімічного споживання кисню дещо змінювався в процесі годівлі риби за застосування інноваційних добавок і становив у контрольній групі 10 мг/л, першій і другій дослідних групах, яким до корму додавали інулін і пробіотики, 9 мг/л, але не відхиляється від показників норми для води для вирощування коропових риб у ставових господарствах. Встановлено, що твердість води за згодовування кормів, що містять інноваційні добавки знаходиться на оптимальному рівні. Рівень мікробного забруднення води, зокрема кількості коліформних бактерій, які належать до санітарно-показових мікроорганізмів, після згодовування кормів із добавками, показав, що у водоймах, де риба отримувала стандартний корм без добавок, їх рівень становив 5 КУО/100 мл. Це найвищий показник серед досліджуваних груп, і свідчить про інтенсивніше мікробне забруднення. Додавання інуліну та пробіотиків змінили рівень коліформних бактерій – 4 КУО/100 мл, що нижче на 20%, ніж у воді де утримувалася риба контрольної групи. Отримані результати підтверджують, що додавання інуліну та пробіотиків до корму може покращити санітарний стан водойм, що є важливим фактором для підтримки здоров’я риб і екологічної рівноваги.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherВидавничий дім «Гельветика»uk_UA
dc.subjectкороп звичайний (Cyprinus carpio)uk_UA
dc.subjectлінійно-вагові показникиuk_UA
dc.subjectаквакультураuk_UA
dc.subjectприродні та штучні кормиuk_UA
dc.subjectінулінuk_UA
dc.subjectпробіотикиuk_UA
dc.subjectмікробне забрудненняuk_UA
dc.subjectякість водиuk_UA
dc.subjectздоров’я рибиuk_UA
dc.subjectекологічна рівновага.uk_UA
dc.subjectcommon carp (Cyprinus carpio)uk_UA
dc.subjectlinear-weight parametersuk_UA
dc.subjectaquacultureuk_UA
dc.subjectnatural and artificial feeduk_UA
dc.subjectinulinuk_UA
dc.subjectprobioticsuk_UA
dc.subjectmicrobial contaminationuk_UA
dc.subjectwater qualityuk_UA
dc.subjectfish healthuk_UA
dc.subjectecological balanceuk_UA
dc.titleМоніторинг впливу інноваційних добавок у кормах на гідрохімічні показники та рівень мікробного забруднення водного середовища за вирощування коропа звичайного (Cyprinus carpio)uk_UA
dc.title.alternativeMonitoring of the effect of innovative feed additives on hydrochemical parameters and microbial contamination of the aquatic environment during the cultivation of common carp (Cyprinus carpio)uk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc639.043.2:574.5:579.68uk_UA
dc.identifier.doi10.32782/2226-0099.2025.143.1.40-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
monitorynh_vplyvu.pdf969,88 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.