Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14560
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorФабінський, Роман Павлович-
dc.contributor.authorFabinsky, Roman-
dc.date.accessioned2025-09-09T11:47:14Z-
dc.date.available2025-09-09T11:47:14Z-
dc.date.issued2024-05-28-
dc.identifier.citationФабінський Р. П. Аналіз технології виробництва молока в ТОВ «Острійківське» Київської області з елементами його переробки у філії «БМК» компанії «Терра-фуд»: кваліфікаційна робота бакалавра (204 - Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва) / Білоцерківський національний аграрний університет. Кафедра технології виробництва молока і м’яса; Наук. керівник М. М. Луценко, професор. — Біла Церква, 2024. — 40 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14560-
dc.descriptionThe analysis of milk production technologies in Ukraine shows that they are currently based on tethered and untethered systems of keeping cows. Despite the prospects of the untethered system of keeping cows, which is practically used on all farms in European countries, in Ukraine 95% of farms are oriented to the tethered system of keeping animals and only 5% to the untethered one. Taking into account the different technologies of keeping cows, which are implemented in different types of premises in Ukraine, different types of milking machines are also used for their milking: these are AD-100A and ADM-8 "Molokoprovid" type machines, for serving cows directly in stalls and milking machines-platforms , which are intended for milking cows in specialized milking halls. In recent years, robotic milking systems have also begun to be implemented on farms in Ukraine. Within the scope of this work, we analyzed milk production technologies on farms in Ukraine and investigated the impact of different types of installations on the process of milk yield, milk quality, and cow productivity. Research has established that the type of milking installation significantly affects the implementation of the milking reflex in cows, their productivity and milk quality. this is due to the fact that stall milking installations are imperfect in design, they lack systems for preparing cows for milking, systems for monitoring the milking process and performing final operations. Therefore, cows during milking have an extended latent period of the milk ejection reflex at the level of 70 ... 72 seconds and a low intensity of milk production in cows within the range of 1.05 - 1.15 kg/minute. At the same time, when using highperformance milking units of the "Parallel" and "Carousel" type and robotic systems, the intensity of milk extraction is at the level of 1.84 - 1.97 kg/min., and the latent period of the reflex is within the physiological norm (52 ... 53 seconds). The intensity of the implementation of the reflex of milk yield in each milking significantly affects the productivity of cows as a whole during lactation. Thus, when using stall installations, the productivity of cows is at the level of 4250-5600 kg, and when milking in milking parlors, it is 9112-9270 kg per lactation. The highest productivity (10715 kg) was obtained using robotic milking systems. A similar situation is observed in terms of milk quality. Thus, its bacterial insemination using robotic milking systems is only 57,000 CFU/cm3 , while at stall installations we get milk with bacterial insemination of 540 ... 650 thousand CFU/cm3 . It was also established that the type and design of the milking unit affects the incidence of mastitis in cows, which reaches 27.0-32.0 percent when using stall units, and 9.7-12.4 percent when using platform milking units. The lowest incidence of mastitis in cows is established on robotic milking systems (2.8%). Studies have shown that the more perfect the design of the milking plant, the higher the profitability of milk production (75-79% versus 15-23%) and lower labor costs (respectively 10.7; 9.3; 3.2; 2.9; and 1 .0 man-hour).uk_UA
dc.description.abstractАналіз технологій виробництва молока в Україні свідчить про те, що в даний час вони базуються на прив’язній і безприв’язній система утримання корів. Не дивлячись на перспективність безприв’язної системи утримання корів, яка в європейських країнах практично використовується на усіх фермах, то в Україні 95 % ферм зорієнтовані на прив’язну систему утримання тварин і лише 5 % на безприв’язну. Враховуючи різні технології утримання корів, які в Україні впроваджені у різних типах приміщень, для їх доїння використовуються і різні типи доїльних установок: це установки типу АД100А і АДМ-8 «Молокопровід», для обслуговування корів безпосередньо в стійлах і доїльні установки-площадки, що призначені для доїння корів у спеціалізованих доїльних залах. В останні роки на фермах України почали впроваджуватися і роботизовані системи доїння. В межах даної роботи ми провели аналіз технологій виробництва молока на фермах України та дослідили вплив різних типів установок на процес молоковіддачі, якість молока і продуктивність корів. Дослідженнями встановлено, що тип доїльної установки суттєво впливає на реалізацію рефлексу молоковіддачі у корів, їх продуктивність та якість молока. це обумовлено, тим, що стійлові доїльні установки недосконалі за конструкцією, у них відсутні системи підготовки корів до доїння, системи контролю за процесом доїння та виконання заключних операцій. Тому, у корів при доїння спостерігається подовжений латентний період рефлексу молоковіддачі на рівні 70 … 72 секунди і низька інтенсивність молоко виведення у корів в межах 1,05 – 1,15 кг/хвилину. В той же час як за використання високопродуктивних доїльних установок типу «Паралель» і «Карусель» та роботизованих систем інтенсивність молоко виведення знаходиться на рівні 1,84 – 1,97 кг/хв., а латентний період рефлексу в межах фізіологічної норми (52 … 53 сек). Інтенсивність реалізації рефлексу знаходиться молоковіддачі у кожне доїння суттєво впливає і на продуктивність корів в цілому за лактацію. Так, за використання стійлових установок продуктивність корів знаходиться на рвіні 4250-5600 кг, а при доїнні в доїльних залах 9112-9270 кг за лактацію. Найвища продуктивність (10715 кг) отримана за використання роботизованих систем доїння. Аналогічна ситуація спостерігається і за якістю молока. Так, бактеріальне його обсіменіння за використання роботизованих систем доїння складає всього 57,0 тис КУО/см3 , в той час як на стійлових установках отримуємо молоко з бактеріальним обсіменінням 540 … 650 тис. КУО/см3 . Встановлено також, що тип і конструкція доїльної установки впливає і на захворюваність корів маститом, яка за використання стійлових установок досягає 27,0-32,0 проценти, при використанні доїльних установок-площадок складає 9,7-12,4 проценти. Найменша захворюваність корів маститом встановлена на роботизованих системах доїння (2,8 %). Дослідження показали, що чим досконаліша за конструкцією доїльна установка тим вища рентабельність виробництва молока (75-79 % проти 15-23 %) і менші затрати праці (відповідно 10,7; 9,3; 3,2; 2,9; і 1,0 людино-година)uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБілоцерківський НАУuk_UA
dc.subjectтехнологіяuk_UA
dc.subjecttechnologyuk_UA
dc.subjectдоїльні установкиuk_UA
dc.subjectmilking installationsuk_UA
dc.subjectякість молокаuk_UA
dc.subjectmilk qualityuk_UA
dc.subjectзатрати праціuk_UA
dc.subjectlabor costsuk_UA
dc.subjectпродуктивністьuk_UA
dc.subjectproductivityuk_UA
dc.subjectсистеми утриманняuk_UA
dc.subjectmaintenance systemsuk_UA
dc.subjectрентабельністьuk_UA
dc.subjectprofitabilityuk_UA
dc.titleАналіз технології виробництва молока в ТОВ «Острійківське» Київської області з елементами його переробки у філії «БМК» компанії «Терра-фуд»uk_UA
dc.title.alternativeAnalysis of milk production technology in "Ostrykivske" LLC of the Kyiv region with elements of its processing in the "BMK" branch of the "Terrafood" companyuk_UA
dc.typeКваліфікаційні роботиuk_UA
dc.identifier.udc636.2uk_UA
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
204_D_Fabianskyi R..pdf494 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.